O familie de infractori români își transforma în sclavi concetățeniiplecați la muncă în Marea Britanie

O familie de infractori români își transforma în sclavi concetățeniiplecați la muncă în Marea Britanie

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Lucrătorii români rămâneau fără acte de identitate

Pretinzând că lucrează pentru diverşi furnizori de lucrări de construcţii din Londra au dus din România în Marea Britanie mai mulţi bărbaţi cărora le-au reţinut documentele şi pe care i-au obligat să muncească în folosul lor.

Cazul este adus în atenţie în cadrul unui raport privind situaţia traficului de persoane, raport realizat de organizaţia International Justice Mission, care activează la nivel global şi care protejează persoanele vulnerabile împotriva violenţei.

După ce autorităţile britanice i-au descoperit pe traficanţii de persoane, unele dintre victime au refuzat să depună mărturie, însă 11 persoane au dat declaraţii împotriva suspecţilor, care au primit pedepse de până la cinci ani de închisoare.

„În decembrie 2021, un tribunal din Marea Britanie a identificat cinci români, toţi membri ai aceluiaşi grup infracţional organizat şi ai aceleiaşi familii, vinovaţi de trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă.

Oficial, aceştia conduceau o afacere de leasing de personal pentru diverşi furnizori de lucrări de construcţii din Londra. Dar activitatea lor era legală doar în aparenţă. În realitate, recrutau victime cetăţeni români, majoritatea bărbaţi, pe care îi atrăgeau în Marea Britanie cu promisiunea unor locuri de muncă în construcţii.

În spaţii improprii erau forţate să locuiască până  la 26 de persoane

Acestora le erau promise salarii de 50 de lire sterline pe zi, mâncare şi cazare gratuite pentru a munci pe şantiere din estul Londrei. Dar toate aceste promisiuni nu erau decât înşelăciuni.

Oamenii, recrutaţi din sate din România, erau, de fapt, traficaţi în scopul exploatării prin muncă. Familia de infractori făcea avere de pe urma lor, iar întreprinderea criminală condusă de aceştia acţiona sistematic, planificat, fiecare traficant avea un rol bine stabilit şi niciun detaliu nu era lăsat la voia întâmplării.

Odată ajunşi în Marea Britanie, lucrătorii români rămâneau fără acte de identitate. Traficanţii le reţineau paşapoartele pentru a-i împiedică să părăsească situaţia de exploatare şi a-i controla cu mai multă uşurinţă”, se arată în raportul „Voci pentru Dreptate – Consolidarea răspunsului proactiv al justiţiei penale la traficul de persoane în România” realizat de International Justice Mission şi dat publicităţii joi.

Victimele erau cazate în case din estul Londrei, iar pentru a ascunde numărul de persoane care locuiau acolo, în timpul inspecţiilor autorităţilor britanice, traficanţii pregăteau paturi supraetajate în mansardă şi îi înghesuiau acolo. În spaţiile de cazare improprii erau forţate să locuiască, în condiţii catalogate de anchetatori drept „inumane”, până la la 26 de persoane, potrivit Știrile ProTV.

După un proces la Londra ce a durat mai bine de 15 săptămâni, traficanţii au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi cu până la 5 ani de închisoare, bunurile le-au fost confiscate iar victimele au primit compensaţii financiare, se mai arată în raportul IJM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *