O lovitură aeriană israeliană în sudul orașului Rafah din Fâșia Gaza a ucis cel puțin nouă palestinieni: „Au bombardat o casă plină de oameni strămutați”

O lovitură aeriană israeliană în sudul orașului Rafah din Fâșia Gaza a ucis cel puțin nouă palestinieni: „Au bombardat o casă plină de oameni strămutați”

O lovitură aeriană israeliană asupra unei case din cel mai sudic oraș din Gaza a ucis cel puțin nouă persoane, dintre care șase copii, au anunțat sâmbătă autoritățile sanitare, în timp ce Israelul își continuă ofensiva de aproape șapte luni în teritoriul palestinian asediat, informează AP.

Războiul purtat de Israel împotriva grupării militante islamice Hamas a dus la o escaladare dramatică a tensiunilor într-un Orient Mijlociu deja instabil.

Lovitura de vineri a distrus o clădire rezidențială din cartierul vestic Tel Sultan din orașul Rafah, potrivit apărării civile din Gaza. Trupurile celor șase copii, a două femei și a unui bărbat au fost transportate la spitalul Abu Yousef al-Najjar din Rafah, conform înregistrărilor spitalului.

La spital, rudele au plâns și au îmbrățișat trupurile copiilor, înfășurate în giulgiuri albe, în timp ce alte persoane îi consolau.

Printre victime se numără Abdel-Fattah Sobhi Radwan, soția sa Najlaa Ahmed Aweidah și cei trei copii ai lor, a declarat cumnatul său Ahmed Barhoum. Barhoum și-a pierdut, de asemenea, soția, Rawan Radwan, și fiica de 5 ani, Alaa.

„Aceasta este o lume lipsită de toate valorile umane și de morală”, a declarat Barhoum pentru The Associated Press sâmbătă dimineața, plângând în timp ce legăna ușor trupul lui Alaa în brațele sale. „Au bombardat o casă plină de oameni strămutați, femei și copii. Nu au existat martiri decât femei și copii”.

Nu au fost înregistrate victime în urma unei a doua lovituri de noapte în oraș.

Guvernul israelian insistă cu o ofensivă terestră

Rafah, care se află la granița cu Egiptul, găzduiește în prezent mai mult de jumătate din populația totală a Fâșiei Gaza, de aproximativ 2,3 milioane de persoane, dintre care marea majoritate au fost strămutate din cauza luptelor din nordul teritoriului.

În ciuda apelurilor la reținere din partea comunității internaționale, inclusiv a celui mai puternic aliat al Israelului, Statele Unite, guvernul israelian insistă de luni de zile să lanseze o ofensivă terestră în oraș, unde, potrivit acestuia, se află mulți dintre militanții Hamas.

O astfel de operațiune terestră nu s-a materializat până acum, dar armata israeliană a efectuat în mod repetat atacuri aeriene asupra orașului și în jurul acestuia.

Războiul a fost declanșat de un raid fără precedent în sudul Israelului de către Hamas și alte grupări militante, la 7 octombrie, care s-a soldat cu aproximativ 1.200 de morți, în marea lor majoritate civili, și a dus la răpirea a aproximativ 250 de persoane, care au fost duse în Gaza.

Israelul afirmă că aproximativ 130 de ostatici au rămas în Gaza, deși s-a confirmat că peste 30 dintre aceștia sunt morți, fie că au fost uciși la 7 octombrie, fie că au murit în captivitate.

Două treimi dintre victime sunt femei și copii

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat sâmbătă că trupurile a 37 de persoane ucise de loviturile israeliene au fost aduse la spitalele din Gaza în ultimele 24 de ore. Spitalele au primit, de asemenea, 68 de răniți, a precizat acesta.

Ultimele cifre ridică numărul total al morților palestinieni în urma războiului dintre Israel și Hamas la cel puțin 34.049, iar numărul răniților la 76.901, a precizat ministerul.

Deși autoritățile sanitare conduse de Hamas nu fac distincție între combatanți și civili în numărătoarea lor, acestea spun că cel puțin două treimi au fost copii și femei.

Războiul a provocat o escaladare a tensiunilor regionale, ceea ce a dus la o un val dramatic de violență între Israel și Iran, inamicul său de moarte, care amenința să degenereze într-un război în toată regula.

Lupte pe toate fronturile

Vineri, atât Iranul, cât și Israelul au trecut cu vederea un aparent atac aerian israelian în apropierea unei baze aeriene importante și a unui sit nuclear din centrul Iranului, indicând că cele două părți se retrag de la ceea ce ar fi putut deveni un conflict total.

În ultimele câteva săptămâni, un presupus atac israelian a ucis doi generali iranieni la un consulat iranian din Siria și a fost urmat de o ploie de rachete iraniene fără precedent asupra Israelului.

Israelul s-a confruntat, de asemenea, cu gruparea militantă Hezbollah, un proxy iranian care operează din Liban, cele două părți de acolo schimbând frecvent atacuri cu rachete și drone peste granița libanezo-israeliană.

Rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, s-au alăturat, de asemenea, luptei, lansând atacuri împotriva navelor comerciale în Marea Roșie și în Golful Aden, în ceea ce ei spun că este o campanie de solidaritate cu palestinienii din Gaza.

Tensiunea a fost ridicată și în Cisiordania ocupată, unde un raid militar israelian a ucis vineri în tabăra de refugiați Nur Shams cel puțin patru palestinieni, inclusiv trei militanți, potrivit armatei israeliene, oficialilor palestinieni din domeniul sănătății și unui grup de militanți.

Autoritățile sanitare palestiniene au declarat că unul dintre cei uciși este un băiat de 15 ani împușcat mortal de israelieni. Grupul militant Jihadul Islamic a confirmat moartea a trei membri, inclusiv a unuia despre care a spus că era un comandant militar local. Armata israeliană a declarat că patru soldați israelieni au fost ușor răniți în timpul operațiunii.

Peste 460 de palestinieni au fost uciși de focul israelian în Cisiordania

Saraya al-Quds, brațul militar al Jihadului Islamic, a declarat că luptătorii săi s-au angajat în lupte grele sâmbătă dimineața cu forțele israeliene în orașul Tulkarem, adiacent orașului Nur Shams. Nu au fost disponibile imediat alte detalii.

Locuitorii din Tulkarem au intrat sâmbătă în grevă generală pentru a protesta față de atacul asupra Nur Shams, magazinele, restaurantele și birourile guvernamentale fiind toate închise.

Autoritatea Palestiniană, care administrează părți din Cisiordania, are un punct de sprijin limitat în multe dintre orașele din nordul teritoriului, inclusiv Tulkarem și Jenin. Grupurile militante, inclusiv Jihadul Islamic, sunt active în ambele orașe, confruntându-se adesea cu soldații israelieni în timpul raidurilor armatei.

De la atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, peste 460 de palestinieni au fost uciși de focul israelian în Cisiordania, spun oficialii palestinieni din domeniul sănătății.

Israelul organizează raiduri frecvente în orașele și localitățile din acest teritoriu instabil. Printre morți s-au numărat militanți, dar și trecători. De asemenea, unii au fost uciși în atacuri ale coloniștilor israelieni.

FOTO: AP

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *