O nouă metodă de înșelăciune online face victime: femeie lăsată fără 111.000 de lei. Cum acționează escrocii – metoda “oferta de nerefuzat”

O nouă metodă de înșelăciune online face victime: femeie lăsată fără 111.000 de lei. Cum acționează escrocii – metoda “oferta de nerefuzat”

O băimăreancă în vârstă de 62 de ani a sesizat prin plângere organele de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigații Criminale cu privire la faptul că a fost victima unei fraude online, fiind prejudiciată cu peste 111.000 de lei.

Din declarații a reieșit faptul că aceasta a accesat, la data de 16 noiembrie a.c., un anunț postat de o platformă de trading online pe o rețea de socializare, care promova investiții în acțiuni de bursă. Ulterior, după crearea contului pe platforma respectivă, și-a introdus datele contului bancar, iar apoi a investit o sumă de bani sub forma unei plăți online. 

De asemenea, a fost contactată de diverse persoane, care au pretins că sunt reprezentanți ai platformei, ocazie cu care i s-a comunicat dobândirea unui anumit profit. La recomandarea acestora, victima și-a instalat aplicația remote desktop Any Desk, ulterior, constatând faptul că, la data de 28 noiembrie a.c., i-au fost retrași din conturile sale bancare, în total peste 110.000 de lei.

Polițiștii atrag atenția cetățenilor cu privire la aceste ”oferte de nerefuzat” sau ”câștiguri de nerefuzat”. Fraudele online se referă la comercializarea unor produse sau servicii care de fapt nu există.

Scopul lor este de a cunoaște datele personale, numele conturilor, parolele de la aplicații de banking pentru a putea ulterior să le acceseze și să sustragă sumele de bani existente.

Pentru a nu fi victima unor astfel de înșelăciuni, polițiștii vă recomandă:

– Să ignorați email-urile, mesajele private sau campaniile promovate pe rețelele de socializare prin care vă sunt garantate câștiguri;

– Nu transmiteți fatele personale sau copii ale documentelor de identitate prin intermediul rețelelor de socilaozare, e-mail, etc.;

– Nu completați datele cardului și nici credențialele aplicației de internet banking pe paginile primite de la așa zișii brokeri de investiții;

– Nu instalați aplicații care oferă acces la distanță, la cererea persoanelor care vă abordează;

– Verificați datele companiei pe care pretinde că o reprezintă, folosind datele de contact de pe paginile oficiale;

– Nu dați curs apelurilor care vă informează despre ”investiții cu profit garantat” sau ”oferte de creditare de nerefuzat”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *