O nouă specie de șarpe gigant a fost descoperită în pădurea tropicală amazoniană (VIDEO)

O nouă specie de șarpe gigant a fost descoperită în pădurea tropicală amazoniană (VIDEO)

O echipă de biologi australieni care a studiat ecosistemul din pădurea tropicală amazoniană au descoperit o nouă specie de șarpe, despre care se spune că ar fi cel mai mare din lume, transmite CNN.

În urma unei invitații din partea poporului Waorani, care trăiește în zona ecuadoriană a Amazonului, o echipă de biologi de la Queensland University, din Australia, a mers în jungla pentru a întâlni și studia anaconda verde nordică  (Eunectes akayima), o specie ce nu fusese încă nedocumentată.

Echipa s-a alăturat vânătorilor băștinași într-o expediție de 10 zile în regiunea Bameno din Teritoriul Baihuaeri Waorani, vâslind în josul sistemului hidrografic, pentru a întâlni anacondele în arealul lor de vânătoare, în apele mai puțin adânci ale râurilor.

Cel mai mare exemplar întâlnit măsura 6,3 metri lungime

„Dimensiunea acestor creaturi magnifice pe care le-am întâlnit a fost incredibilă – o femelă anaconda  măsura o lungime uimitoare de 6,3 metri”, a declarat, entuziasmat, Bryan Fry, biolog de la Universitatea din Queensland, liderul echipei de biologi de la Queensland University.

De asemenea, Fry mai punctează, ca titlu anecdotic, și faptul că a auzit mărturii ale băștinașilor, care spun că ar fi întâlnit șerpi de 7,5 metri și 500 de kilograme în zona respectivă.

Filmările efectuate în cadrul acestei expediții vor apărea în serialul „Pole to Pole with Will Smith”, produs de National Geographic.

Ramura nordică a anacondelor verzi, diferită genetic de cea sudică într-o proporție de 5,5%

Potrivit Muzeului de Istorie Naturală din Marea Britanie, cel mai mare exemplar de anacondă verde care a capturat vreodată cântărea 227 de kilograme șo măsura 8,43 metri lungime și 1,11 metri lățime.

Experții care studiat specia de reptile au descoperit că anaconda verde nordică, nou identificată, s-a separat de specia din sud în urmă cu aproape 10 milioane de ani și diferă genetic cu 5,5%.

„Este o diferență destul de semnificativă – pentru a o pune în perspectivă, oamenii diferă de cimpanzei cu doar aproximativ 2%”, a spus Fry, care a publicat studiul în jurnalul științific MDPI.

Degragarea habitatelor amenință speciile rare din Amazon

„Defrișarea bazinului Amazonului din expansiunea agriculturii a dus la o pierdere estimată de 20-31% a habitatului, care ar putea afecta până la 40% din pădurile sale până în 2050.

Degradarea habitatelor, incendiile de pădure, seceta și schimbările climatice amenință specii rare precum anacondele, care există în ecosisteme atât de rare”, a spus Fry.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *