O tânără din Austria a cerut sprijinul unui grup de cetățeni pentru a decide cum să împartă averea de milioane de euro pe care a moștenit-o

O tânără din Austria a cerut sprijinul unui grup de cetățeni pentru a decide cum să împartă averea de milioane de euro pe care a moștenit-o

Marlene Engelhorn, o tănără cu dublă cetățenie germano-austriacă în vârstă 31 de ani și care locuiește la Viena, vrea ca 50 de austrieci să stabilească cum ar trebui redistribuite 25 de milioane de euro din moștenirea ei, relatează BBC.

„Am moștenit o avere și, prin urmare, putere, fără să fi făcut nimic pentru ea”, motivează Engelhorn decizia de a împărți averea moștenită. „Statul nici măcar nu impune taxe pe ea”.

Austria a abolit impozitul pe moștenire în 2008, una dintre puținele țări europene care nu impun impozit pe moștenire sau taxe de deces.

Marlene este descendentă a lui Friedrich Engelhorn, fondatorul companiei farmaceutice germane BASF. Ea a moștenit milioane de euro când bunica ei a murit în septembrie 2022. Averea lui Traudl Engelhorn-Vechiatto a fost estimată de revista americană Forbes la 3,8 miliarde de euro. Chiar înainte de a muri, nepoata ei declarase că vrea să împartă aproximativ 90% din moștenirea ei.

Cum a fost selectat consiliul

Miercuri, 10.000 de invitații care vizează cetățeni austrieci selectați aleatoriu au început să sosească în cutiile poștale în Austria. Cei care doresc să participe la inițiativa lui Engelhorn, cunoscută sub numele de „Consiliul Bun pentru Redistribuție”, se pot înscrie online sau telefonic. Din acel eșantion inițial de 10.000 de austrieci cu vârsta peste 16 ani, vor fi alese 50 de persoane, cu 15 membri supleanți selectați în caz că cineva se retrage pe parcurs.

„Dacă politicienii nu își fac treaba și nu redistribuie, atunci trebuie să-mi redistribui eu însămi averea”, a explicat ea. „Mulți oameni se luptă să obțină un loc de muncă cu normă întreagă și plătesc impozite pentru fiecare euro pe care îl câștigă prin muncă. Văd asta ca pe un eșec al politicii, iar dacă politica eșuează, atunci cetățenii trebuie să se ocupe ei înșiși”.

Christoph Hofinger, directorul general al Institutului Foresight care susține inițiativa, a declarat că consiliul de redistribuire a banilor va fi format din 50 de persoane „din toate grupele de vârstă, state federale, clase sociale și medii”. Grupului i se va cere să „contribuie cu ideile lor pentru a dezvolta în comun soluții în interesul societății în ansamblu”, a spus el.

Aceștia vor lua parte la o serie de întâlniri care vor avea loc la Salzburg cu academicieni și organizații ale societății civile din martie până în iunie anul acesta.

„Îmi pun bunurile la dispoziția acestor 50 de oameni”

Organizatorii spun că întâlnirile vor fi fără bariere, cu servicii de îngrijire a copiilor și traducători disponibili dacă este necesar. Costurile de călătorie vor fi acoperite, iar participanții vor primi 1.200 euro pentru fiecare weekend la care participă.

Marlene Engelhorn consideră că întâlniri lor vor fi un „serviciu pentru democrație” și, prin urmare, ar trebui să fie compensați corespunzător pentru asta. „Nu am drept de veto”, a spus ea: „Îmi pun bunurile la dispoziția acestor 50 de oameni și îmi pun încrederea în ei”.

Dacă nu pot veni cu o decizie „suținută pe scară largă” cu privire la ce să facă cu banii, atunci banii îi revin înapoi tinerei Engelhorn.

Nu este clar exact ce proporție din moștenirea ei este dăruită, deși în 2021, ea a spus că a vrut să dea cel puțin 90% pentru că nu a făcut nimic pentru a o obține și doar a lovit norocul la o „loterie a nașterii”. Echipa ei nu a confirmat cât de mult va păstra din moștenire, deși a spus că își păstrează un fel de tampon financiar.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *