Oamenii care stau lângă salina de la Slănic spun că locuințele lor au început să se surpe: „Am auzit o bubuitură, ne e frică să nu ne înghită pământul! Dormim cu schimbul”

Oamenii care stau lângă salina de la Slănic spun că locuințele lor au început să se surpe: „Am auzit o bubuitură, ne e frică să nu ne înghită pământul! Dormim cu schimbul”

Mai multe familii din orașul Slănic trăiesc, de aproximativ o săptămână, o adevărată dramă. Oamenii riscă să-şi piardă casele din cauza alunecărilor de teren. Locuințele acestora, care se se află exact deasupra salinei, trosnesc din toate încheieturile și sunt sunt pline de fisuri, relatează publicația Observatorul Prahovean. Primarul Daneluș Costea spune că „problema e gravă” și a propus, temporar, strămutarea localnicilor afectați.

Localnicii spun că nu mai dorm noaptea de teamă că locuințele vor fi înghițite de pământ cu ei cu tot. Norica Hâncu a ajuns la capătul disperării.

Miercurea trecută a auzit o bubuitură îngrozitoare. A ieșit din casă, iar în grădină a observat un crater uriaș format în urma surpării terenului.

A observat apoi fisuri și crăpături adânci în toți pereții casei, inclusiv la fundație.

„Pereții s-au crăpat si toată munca mea riscă să fie înghițită de pământ în orice moment. Stăm exact deasupra salinei. Sub noi sunt galeriile. Sunt disperată. Stau aici de 12 ani, casa e din cărămidă, construită în 1974. Așa ceva nu mi-a fost dat să trăiesc”, a declarat Norica Hâncu.

Noaptea dormim cu schimbul, eu și soțul. Stăm de pază să nu cumva să ne înghită pământul cu casă cu tot. La fel e și la vecinii mei. Unii s-au mutat la rude.

Norica Hâncu:

„Verișoara mea și-a luat soțul paralizat și a plecat la bloc. Îi e frică să mai stea în casă. Și mie îmi e groază, dar nu am unde să mă duc. Au venit pe 27 noiembrie primarul și doi reprezentanți ai minei de sare. Au luat niște mostre de pământ și atât. Nu ne-au zis absolut nimic. Vor reveni luni. Oamenii afectați ce fac până luni? Așteptăm să murim în case, Doamne ferește?!”, a mai spus, revoltată și speriată. femeia. 

Autoritățile cunosc situația, însă, din spusele primarului Daneluș Costea, de-abia luni, 4 decembrie, o echipă de specialiști va ajunge în zonă pentru a evalua situația.

Problema este una pe care o reclamă frecvent oamenii din Slănic. Casele lor sunt veșnic instabile din cauza alunecărilor de teren provocate de mina de sare.

Primarul Daneluș Costea a propus, temporar, strămutarea localnicilor ale căror case riscă să fie înghițite de pământ.

Primar: „E gravă problema, știu”

„E gravă problema, știu. Luni, pe 4 decembrie, o echipă formată din reprezentanți ai ISU, ai Inspectoratului de Stat în Construcții și ai Salrom – Compania Națională a Sării vin pentru a evalua situația și a găsi soluții pentru remediere”, a declarat edilul.

Apa dulce e cel mai mare dușman pentru sare. Erodează zăcământul. Un curs de apă subteran e o problemă. Dacă vorbim de o adâncime de până în 4 metri, situația se poate rezolva, dacă vorbim de 8 metri sau peste, Doamne ferește, e o problemă uriașă.

Daneluș Costea, primar:

„Există riscul să punem lacătul pe mine, ceea ce ar fi un dezastru pentru localitate. Până nu vin specialiștii nu știm nimic sigur”, a precizat primarul.

Potrivit Salrom, mina Unirea (Salina Slănic Prahova), situată la o adâncime de 208 metri, pe o suprafaţă de 53.000 mp, a fost deschisă vizitării după 1970: „Circuitul turistic parcurge un traseu care permite evidenţierea unor elemente spaţiale de interes turistic în structura internă a masivului de sare, reprezentate prin cute cu dezvoltare pe zeci de metri, marcate prin alternanţe de benzi divers colorate, cu nuanţe de gri şi alb, diverse caracteristici mineralogice şi prin puritatea deosebită a sării”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *