OECD ne cere să nu mai exploatăm gaze

Rmag Breaking News
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), la care România se pregătește să adere – premierul Marcel Ciolacu denumind acest lucru „proiect de țară”, recomandă statului român să nu mai concesioneze perimetre noi de explorare de zăcăminte de gaze naturale, din rațiuni climatice. Practic, intarea în acest cerc select al celor mai dezvoltate țări din „Vestul Colectiv” ar însemna pentru România să termine cu exploatarea gazului ceea ce, pe cale de consecință, înseamnă și lichidarea industriei conexe, chimice, petrochimice, termoficare, care ar deveni total dependentă de importuri.
″În perspectivă, proiectele noi de explorare de zăcăminte de gaze naturale merg în contra obiectivelor de limitare a schimbărilor climatice. Scenariile indică că cererea globală de gaze, ca și cea de țiței și cărbune, ar trebui să înceapă să scadă înainte de 2030 pentru a fi în linie cu ambițiile climatice globale. Scăderea cererii de combustibili fosili ar putea majora riscurile comerciale ale proiectelor noi. România nu a mai concesionat perimetre noi de gaze naturale de peste un deceniu, însă Guvernul ar trebui să ia în considerare schimbările climatice și alți factori de mediu la luarea deciziilor de licențiere pentru proiecte viitoare de explorare de țiței și gaze″, se afirmă în studiul ce vizează România , lansat recent de OECD.
Cotidianul.ro a relatat deja cum aderarea la OECD va însemna, pe lângă renunțarea treptată la exploatarea gazului, taxa pe carbon în carburanți, care ar scumpi benzina și motorina comercializate în benzinării.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este o organizație internațională ce își are originile în anul 1948, sub numele de Organisation for European Economic Co-operation (OEEC), Organizația pentru Cooperare Economică Europeană, pentru a ajuta la administrarea planului Marshall pentru reconstrucția Europei după Cel de-al Doilea Război Mondial. Mai târziu calitatea de membru a fost extinsă pentru statele din afara Europei, iar în 1961 s-a reformat luând numele de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), care numără acum 38 de state membre.
RO şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016.
La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România. Candidații au fost informați asupra deciziei printr-o scrisoare a SG OCDE care a solicitat, totodată, confirmarea atașamentului față de valorile, principiile și standardele organizației menționate în documentele relevante ale organizației.
La reuniunea ministerială a Consiliului OCDE din luna iunie 2022, a fost adoptată Foaia de Parcurs pentru România, odată cu cele pentru alte patru state candidate – Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru.
Foaia de Parcurs fixează termenii, condițiile și etapele procesului de aderare a României la Organizație și urmărește alinierea legislației, politicilor și practicilor interne cu cele ale OCDE. Documentul menționează comitetele sectoriale care vor evalua conformitatea cu legislația și practicile OCDE, principiile care vor ghida activitatea acestora, precum și maniera în care se vor desfășura discuțiile de aderare cu autoritățile române.

The post OECD ne cere să nu mai exploatăm gaze appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *