Postul Mare: Principalele greșeli ale credincioșilor

Rmag Breaking News
Postul Mare a început pentru ortodocșii din toată lumea. Ca în fiecare an, credincioșii au diverse dispute despre ce se poate face în această perioadă și ce nu se poate face. Și, cum rușii sunt și ei, în majoritate, ortodocși, RIA Novosti a adunat principalele mituri pe care vi le prezentăm și noi.

Severitatea statutară

Dintre toate posturile, acesta este cel mai vechi. Cea mai veche colecție de canoane – Canoanele Apostolice – relatează că în primele decenii ale creștinismului, credincioșii posteau înainte de Paști. Adevărat, datele au fost determinate diferit în diferite comunități. În unele, mâncarea și băutura au fost refuzate pentru o zi, în altele – timp de trei zile. Și undeva, distracția a fost interzisă pentru întreaga săptămână înainte de Învierea lui Hristos.
De-a lungul timpului, înțelegerea postului s-a schimbat. În jurul secolului al IV-lea, perioada de timp a postului a crescut considerabil – până la patruzeci de zile. În același timp, teologi celebri au scris: această perioadă este necesară pentru ca o persoană să se transforme spiritual.
Postul este cel mai lung, dar, contrar stereotipurilor, nu cel mai strict.  Există excepții alimentare: Buna Vestire, Duminica Floriilor (când se poate mânca pește) și sâmbăta lui Lazăr.
În alte zile meniul este, desigur, mai modest. De obicei, se mănâncă alimente fierte fără ulei. Miercuri și vineri, se pot consuma hrană uscată – produse vegetale care nu au fost prelucrate termic. Mulți oameni cred că în timpul Postului Mare vinul este interzis. Cu toate acestea, se pare că nu este chiar așa: Regula nu se aplică sâmbăta, duminica și, de asemenea, la unele sărbători.
Dar este important să rețineți: nu trebuie să faceți exces. Principalul lucru este simțul proporției.

Nu cantitate, ci calitate

Acesta este, în general, unul dintre cele mai importante principii ale postului. Potrivit preoților, credincioșii ajung adesea la extreme. Unii, după ce au aflat despre relaxare, pun la cale un adevărat festin. Alții se conduc în mod voluntar în granițele ascetice.
De asemenea, există o concepție greșită că în timpul Postului Mare credincioșii trebuie să poarte haine închise la culoare și să oprească orice comunicare. Cu oricine.
În astfel de situații, clerul își amintește cuvintele lui Hristos: „Când postați, nu vă îmbrăcați cu o înfățișare sumbră, ca niște actori, căci aceștia își fac doar chipuri triste doar pentru a le arăta oamenilor cum postesc”.
Călătorii nu sunt, de asemenea, obligați să postească: dacă o persoană este în călătorie și nu are de ales în ceea ce privește mâncarea, mănâncă ceea ce i se dă. Acest lucru, de altfel, se aplică și personalului militar.
Clerul avertizează în mod invariabil enoriașii: preocuparea pentru respectarea regulilor nu este principalul lucru.
 De asemenea, Biserica îi îndeamnă pe enoriași să se gândească la noi tipuri de abstinență care erau pur și simplu necunoscute oamenilor din epocile anterioare.
„Astăzi, când tu și cu mine suntem mai ales în spațiul digital, se pare că viața reală este acolo, în spatele ecranului. Așadar, una dintre sarcinile postului este să ne readucem la realitate”, spune protopopul Pavel Velikanov, conf. univ. la Academia Teologică din Moscova.
Teologul recunoaște că pentru el personal, comunicarea cu oamenii este mult mai importantă decât conținutul de pe internet. „Și la asta”, continuă el, „nu aș vrea să renunț, inclusiv în timpul Postului Mare. Și să las ceea ce se întâmplă în spațiul digital să rămână acolo.”
Perioada de post ar trebui să devină un fel de „încetinire” în toate sensurile. Astfel, credincioșii trebuie să facă mai puțin tam-tam, să acorde mai puțină atenție alimentelor și să se gândească mai puțin la cum să se distreze sau să se relaxeze. Acest lucru, potrivit protopopului, deschide o fereastră de oportunitate pentru „întâlnirea cu tine însuți”.

The post Postul Mare: Principalele greșeli ale credincioșilor appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *