Olaf Scholz: Ucraina a acționat „până acum într-un mod foarte precis și bine organizat„. De ce exclude o invitație de aderare la NATO la summitul din Lituania

Olaf Scholz: Ucraina a acționat „până acum într-un mod foarte precis și bine organizat„. De ce exclude o invitație de aderare la NATO la summitul din Lituania

Forțele ucrainene au „procedat într-un mod foarte precis și bine organizat până acum” în războiul împotriva Rusiei, a declarat marți, 4 iulie, cancelarul german Olaf Scholz, potrivit CNN.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul român Marcel Ciolacu, Scholz a spus că „nu s-a așteptat niciodată ca totul să se schimbe de la o zi la alta”, dar a adăugat că forțele de apărare ucrainene au planificat operațiunile militare „într-un mod foarte precis”.

La rândul său, Ciolacu a declarat că România se aștepta ca războiul să se încheie odată cu contraofensiva ucraineană, dar că trebuie să se țină cont de posibilitatea unui conflict de mai lungă durată.

Atât timp cât Ucraina rămâne în stare de război, ea nu poate deveni membră NATO, a mai declarat marți Scholz, adăugând că printre criteriile de aderare la Alianța Nord-Atlantică se află și acela ca ţara respectivă să nu aibă vreun „conflict deschis la frontieră”.

„Vom discuta care sunt relaţiile de cooperare între NATO şi Ucraina în viitor, vom fonda un consiliu comun. (…) Există o decizie luată la Bucureşti că trebuie să ne dezvoltăm în viitor, dar, în timp ce un război este în derulare, nimeni nu poate adera la alianţă, pentru că printre criteriile de aderare este acela de a nu avea conflicte deschise la frontiere”, a spus cancelarul german, potrivit transcrierii publicate de Guvernul României. Răspunsul a venit după ce a fost întrebat cum vede declaraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că nu are motive să participe la summitul de la Vilnius dacă Ucraina nu este invitată nici măcar formal să adere la NATO.

Cu toate acestea, cel mai important lucru, a precizat cancelarul federal, a fost „marele sprijin practic al NATO pentru Ucraina”, care va continua.

Germania a „creat condițiile pentru a sprijini Ucraina chiar și pentru o perioadă lungă de timp, dacă războiul va dura mult timp”, a adăugat Scholz, afirmând că multe țări vor putea sprijini Kievul „timp de unul, doi, trei și, dacă va fi nevoie, mai mulți ani, pentru că nu știm cât va dura conflictul militar”.

Președintele Volodimir Zelenski i-a cerut luni președintelui american Joe Biden să invite Ucraina în NATO „acum” – chiar dacă aderarea propriu-zisă nu va avea loc decât după război.

Vorbind în limba engleză, într-un interviu acordat CNN, Zelenski a declarat că Biden este „cel care decide” dacă Ucraina va fi sau nu în NATO.

Aspirația Ucrainei de a adera la alianța militară este consfințită în constituția țării, iar relația sa cu NATO datează de la începutul anilor 1990. NATO urmează să organizeze un summit în Lituania pe 11 și 12 iulie, unde se așteaptă ca liderii organizației să discute despre aderarea Ucrainei.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *