Orașul mic din România în care se produc blindate. Aici e singura fabrică de acest gen din țara noastră

Orașul mic din România în care se produc blindate. Aici e singura fabrică de acest gen din țara noastră

În ce oraș din țară se produc blindate, de către singura fabrică de acest tip, din România. În perioada anilor ’90, aici lucrau peste 4000 de angajați, dar numărul lor s-a redus la sub 400, în ultimul deceniu.

În ce oraș din România există o fabrică de blindate

Automecanica Moreni este singura fabrică, la nivel național, unde se fac blindate pe roți. Compania Națională Romarm este cea care o deține, iar printre autovehiculele create se numără transportatorul amfibiu blindat ”SAUR 1” și transportatorul ”Zimbrul” cu tracțiunea 8×8.

Automecanica Moreni a apărut în anul 1969, la început producând transportatoare blindate amfibii pe roți cu tracțiune 4×4, 6×6 și 8×8. Până în anul 2007, fabrica a făcut 13.000 astfel de vehicule, iar din 1990 până în 2006, s-au făcut mai puțin de 100 de transportatoare de amfibii blindate.

De asemenea, înainte de 1990, România și fosta URSS erau unicele țări din cadrul Pactului de la Varșovia care se ocupau de transportatoarele blindate pe roți. Pe data de 14 iunie 2017, Automecanica Moreni și furnizorul german Rheinmetall au semnat un act important.

Concret, au semnat un act care prevede apariția unei societăți mixte, Romanian Military Vehicle Systems (RMVS), care are scopul de a fabrica, vinde și de a menține transportul blindat de trupe 8×8, realizat de angajații de la Automecanica Moreni și cei de la Rheinmetall.

Pe 29 noiembrie 2023, Automecanica Moreni a mai semnat un contract cu Elbit Systems, prin care se prevede un memorandum de înțelegere referitor la producția de artilerie, mai exact, de obuziere mobile avansate Elbit Systems de 155mm ATMOS.

Automecanica Moreni, în continuă dezvoltare

Totodată, în baza aceluiași contract se prevede inclusiv transferul de know-how pentru fabricare, producție și integrare cu obuzierele ATMOS. Astfel, părțile au căzut de comun acord pentru înființarea Centrului Român de Artilerie.

”Până în 2032-2035, în industria mondială de apărare nu va mai exista nimic de cumpărat de la raft. Într-un astfel de context, noi va trebui să prelungim durata de viață a vehiculelor militare pe care le avem deja, iar pentru asta este nevoie de piese. Principial vorbind, în prezent avem 508 repere principale la un transportor.

Un număr de 130 de piese le fabricăm noi, aici, 120-125 le putem procura din industria orizontală, așadar mai rămâne să vedem de unde putem face rost de un număr de aproximativ 300 de piese. Iar, în acest sens am demarat deja câteva discuții cu potențiali parteneri”, a detaliat pentru Forbes Romania Corneliu Vișoianu, director general al Uzinei Automecanice Moreni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *