Orașul „miracol” din România, totul pe bani europeni. Aici ai școală cu piscină, iluminat inteligent și transport public “deștept”

Orașul „miracol” din România, totul pe bani europeni. Aici ai școală cu piscină, iluminat inteligent și transport public “deștept”

Sinaia, o pitorească stațiune montană situată în inima munților Bucegi din România, este recunoscută pentru frumusețea sa naturală, arhitectura impresionantă și bogata sa istorie culturală. Încadrată de vârfurile înzăpezite ale Carpaților, Sinaia atrage vizitatori pe tot parcursul anului, oferind o varietate de activități, de la schi și drumeții în timpul iernii până la explorarea castelului Peleș și a mănăstirii din secolul al XVII-lea în timpul verii. Cu peisaje spectaculoase, aerul curat de munte și o gamă diversă de opțiuni de divertisment, Sinaia rămâne una dintre destinațiile preferate pentru turiști din întreaga lume.

Când spui Valea Prahovei, prima localitate care îți vine în minte este Sinaia. În orașul regal, cele mai multe proiecte implementate de administrația locală s-au făcut pe bani europeni. De la școală de stat cu piscină și încălzire în pardoseală, la un sistem integrat de transport public local, introducerea tuturor cablurilor în subteran, iluminat stradal inteligent, ceea ce a dus la o reducere cu aproape 70% a consumului de energie electrică, până la dezvoltarea întregului domeniu schiabil, însemnând o absorbție de 60 de milioane de euro, fonduri europene.

Transformarea orașului Sinaia, finanțat de Uniunea Europeană

Peste 80% din tot ce s-a făcut în Sinaia a avut surse de finanțare externe. La începutul acestui an a fost dată în folosință școala cu piscină, lift și încălzire în pardoseală, unică la nivel de țară. Investiția s-a ridicat la aproape 4 milioane de euro, bani europeni. Elementele noi, precum piscina, încălzirea în pardoseală și accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilități, reprezintă o direcție spre care ar trebui să se îndrepte toate unitățile de învățământ din țară.

Primarul Vlad Oprea a declarat: „Elementele noi pe care le aduce Școala Gimnazială George Enescu trebuie să devină o normalitate pentru toate unitățile de învățământ din țară”.

Transport public

Sinaia se remarcă și prin sistemul său de transport public local, care nu se rezumă doar la achiziționarea de autobuze. Aici a fost implementat și un sistem inteligent de management al traficului, alături de o soluție e-ticketing. Cu o investiție de 6 milioane de euro, obținută tot din fonduri europene, orașul a achiziționat 11 autobuze Mercedes-Benz ecologice.

Primarul a subliniat: „Suntem singurul oraș din România care a achiziționat autobuze Citaro K Hybrid, model construit special de cei de la Mercedes-Benz pentru orașele turistice, deoarece permite străbaterea străzilor înguste”.

Urbanizare și eficiență energetică

Proiectul de regenerare urbană din Sinaia a implicat un efort bugetar de 20 de milioane de euro, atrase tot de la Uniunea Europeană. S-au introdus cablurile în subteran, s-a înlocuit întreaga infrastructură rutieră și trotuarele, iar mobilierul urban este complet nou. Iluminatul stradal inteligent a contribuit la o reducere cu aproape 70% a consumului de energie electrică.

Alte 60 de milioane de euro au fost atrase pentru dezvoltarea domeniului schiabil, iar 2 milioane de euro au fost investite în amenajarea parcului Știrbei.

Viitorul luminos al Sinaiei

Un aqua park acoperit, cu o capacitate de 500 de locuri, va fi gata în aprilie 2025, fiind o investiție privată în valoare de 15 milioane de euro.

Până la sfârșitul acestui an, va fi finalizat și centrul preuniversitar, o investiție de 5 milioane de euro, tot din fonduri europene. Acesta va oferi facilități moderne, precum piscină, saună și jacuzzi, sală de conferință, spații de servire a mesei, bibliotecă și cursuri de educație profesională și nonformală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *