Organizația Salvați Copiii cere Parlamentului interzicerea oricărei forme de publicitate la jocurile de noroc și creșterea la 21 de ani a limitei de vârstă

Organizația Salvați Copiii cere Parlamentului interzicerea oricărei forme de publicitate la jocurile de noroc și creșterea la 21 de ani a limitei de vârstă

Organizația non-guvernamentală Salvați Copiii susține adoptarea a două proiecte de lege aflate în procedură parlamentară, pentru protecția copiilor și tinerilor în vederea evitării dependenței acestora de jocurile de noroc, potrivit unui comunicat al acesteia, remis miercuri.

Salvați Copiii cere însă introducerea unui articol în proiectul de lege care vizează publicitatea la jocurile de noroc care să specifice în mod explicit „interdicția totală a oricărei forme de publicitate: inclusiv online, audiovizuală, în presa scrisă, în serviciile cinematografice ori prin serviciile de telefonie, dar și cele care sunt realizate în spații publice exterioare ori interioare sau pentru evenimentele sportive și spațiile destinate acestora”.

De asemenea, cere interzicerea oricărei activități la mai puțin de 300 de metri de unitățile de învățământ.

Aceasta spune că dependența este calificată ca afecțiune medicală de către Organizația Mondială a Sănătății, cauzând atât probleme grave de sănătate, cât și costuri mari de prevenire și tratare.

Lista solicitărilor

Salvați Copiii mai prezintă o listă de modificări și completări pentru cele două proiecte:

Interzicerea oricărei forme de publicitate pentru jocurile de noroc, pariurile sportive sau pentru spațiile destinate acestora
Includerea terenurilor cu caracter sportiv la care copiii și tinerii au acces ca spații față de care se impune distanța de 300 de metri în raport cu agențiile de jocuri de noroc
Neacordarea licenței de exploatare a jocurilor de noroc în localitățile cu mai puțin de 10.000 de locuitori, față de 5.000 cât este în prezent
Ridicarea de la 18 la 21 de ani a limitei de vârstă pentru accesarea jocurilor de noroc
Abrogarea articolului care permite prezentarea logo-urilor companiilor cu activități de jocuri de noroc sau pariuri în timpul transmisiunilor în direct a evenimentelor sportive.

Trend de reglementare europeană

Organizația spune că statele membre ale Uniunii Europene sunt în proces de revizuire a regulilor privind jocurile de noroc pentru a-și proteja mai bine tinerii și copiii, iar țări precum Italia, Olanda, Belgia, Moldova și Letonia au interzis deja orice formă de publicitate pentru jocurile de noroc, inclusiv asocierea cu personalitățile publice sau cu sportul.

14% dintre copii participă la jocuri de noroc pe bani

Salvați Copiii mai spune că o anchetă sociologică derulată în noiembrie 2023 arată că majoritatea copiilor de peste 10 ani au văzut publicitate la jocurile de noroc, atât și pe internet.

„Mai mult, 11% dintre copii admit că urmăresc influenceri promovând jocuri de noroc pe bani, în timp ce 10% resimt presiune din partea prietenilor. Deși legea interzice accesul copiilor la jocurile de noroc, 14% dintre copii recunosc că participă direct la jocuri de noroc pe bani și 40% dintre ei declară că au prieteni implicați în astfel de activități”, conform comunicatului ONG-ului.

Firmele de pariuri și jocuri nu vor eliminarea păcănelelor din localități

Libertatea a scris recent că reprezentanții sectorului de jocuri de noroc fac presiuni ca reglementările să nu ducă la dispariția sălilor cu păcănele din centrul localităților.

Odeta Nestor, președinta Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță, a declarat că industria este de acord cu eliminarea mesh-urilor publicitare și a publicității din timpul transmisiilor sportive, dar nu susține îndepărtarea la 300 de de metri de școli a activităților.

„Vor dispărea de la parterul blocurilor, dar vor apărea la subsolul blocurilor. Activitatea există și va exista. Statul român trebuie doar să găsescă pârghiile să controleze domeniul și în niciun caz să îl ascundă. Prin demersul de a le scoate din oraș, nu vor decât să le trimită într-o zonă neagră”, a spus Nestor, care în trecut a condus și Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), agenția care reglementează și supraveghează domeniul.

foto: 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *