Pacienții Spitalului de Psihiatrie Murgeni, unde trei pacienți au murit acum o lună, au primit din nou mâncare de pomană de la preoți. De această dată, după noi reguli

Pacienții Spitalului de Psihiatrie Murgeni, unde trei pacienți au murit acum o lună, au primit din nou mâncare de pomană de la preoți. De această dată, după noi reguli

La o lună distanță după ce trei pacienți au murit, iar alți 29 au ajuns la spital cu simptome digestive, administrația Spitalului de Psihiatrie Murgeni a stabilit reguli clare pentru donatorii care doresc să fie alături de pacienții de aici. De Crăciun, pacienții de aici au primit din nou hrană de pomană, însă de această dată doar ingrediente, mâncarea fiind pregătită în bucătăria spitalului.

Moartea celor trei pacienți după ce au mâncat ciorbă de pește și pește prăjit de la Mănăstirea Florești este anchetată de procurori, fiind deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. 

Ciorbă de pui și friptură cu pilaf a fost masa de prânz oferită pacienților internați la Spitalul de Psihiatrie Murgeni în cea de-a treia zi de Crăciun. Hrana a fost primită de pomană de la trei parohii din zonă, donatori tradiționali, au anunțat oficialii spitalului. Printre ei nu se află și Mănăstirea Florești, cea care le-a adus pacienților mâncarea gătită ce a dus la decesul celor trei pacienți. 

<strong>De această dată, toată mâncarea a fost pregătită de personalul spitalului, cei trei preoți achiziționând ingredientele necesare de la unități alimentare publice autorizate.</strong>

De la episodul de toxiinfecție alimentară de la finalul lunii noiembrie, reprezentanții spitalului susțin că nu au mai făcut rabat de la reguli. Administrația spitalului a anunțat înainte de sărbători aparținătorii și donatorii obișnuiți în ce condiții sunt permise actele de binefacere la nivelul unității medicale.

„Vă comunicăm că este strict interzisă trimiterea sau aducerea la spital a alimentelor gătite în casă sau care nu se află în termenul de garanție. Vă rugăm să aveți în vedere că produsele alimentare pe care doriți să le dăruiți pacienților noștri și rudelor dumneavoastră pot să le facă mai mult rău decât bine. De aceea vă informăm că alimentele fără etichetă vor fi distruse. Fac excepție doar fructele și legumele! Nu uitați că nici produsele excitante (alcool, cafea, cola) nu sunt agreate și vă rugăm să nu le oferiți pacienților”, au transmis reprezentanții spitalului. 

Ciorbă de pui și friptură cu pilaf a fost masa de prânz oferită pacienților internați la Spitalul de Psihiatrie Murgeni

Bolnavii l-au așteptat pe Moș Crăciun

Tragedia înregistrată la finalul lunii noiembrie la Spitalul de Psihiatrie Murgeni i-a marcat pe pacienții care sunt internați acolo. După moartea celor trei colegi, Jeni, Cristina și Mihăiță, principala grijă a pacienților a fost dacă vor mai fi vizitați de Moș Crăciun și dacă ansamblul coral va mai continua să existe. Jeni era pianista și sufletul corului. Fără ea, pacienții se temeau că nu vor mai avea cor. 

Pacienții au fost vizitați de Moș Crăciun

„În memoria ei, trebuie să continuăm să cântăm”, i-a anunțat asistentul social Sergiu Stratulat, cel care în ultimii ani a promovat terapia ocupațională în rândul pacienților și i-a implicat în diverse activități artistice. Serbarea de Crăciun era una dintre ele.

Donațiile primite de la o societate din Bârlad și de la câteva persoane fizice au făcut posibil ca toți pacienții internați la spitalul din Murgeni să primească daruri de Crăciun.  „Niciun pacient nu a rămas fără cadou de la Moșul!”, au transmis oficialii spitalului. 

Toți bolnavii au primit daruri

Îmbolnăviri în lanț, soldate cu trei decese

Tragedia înregistrată la finalul lunii noiembrie la spitalul din Murgeni a survenit în urma unei pomeni oferite de Mănăstirea Florești. Atunci, prânzul, care a conținut borș de pește și pește prăjit, a fost asigurat de Mănăstirea Florești, mâncarea fiind pregătită de măicuțele lăcașului de cult. Analizele de laborator au indicat trei bacterii în borșul de pește. 

Mănăstirea Florești a fost amendată de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) cu 40.000 de lei, pentru că nu deținea autorizație sanitar-veterinară pentru activități de alimentație publică, adică nu putea livra alimente gătite, și nici autorizație pentru mijlocul de transport cu care ducea produsele alimentare. 

Pentru că a primit pomana fără a respecta normele privind siguranța alimentară a pacienților, spitalul din Murgeni a fost amendat cu 12.000 de lei de către DSVSA și 25.000 de lei de către Direcția de Sănătate Publică. 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *