Pământul crapă din cauza secetei la început de aprilie. România va fi puternic afectată de deșertificare

Pământul crapă din cauza secetei la început de aprilie. România va fi puternic afectată de deșertificare

Deşertul din Oltenia se extinde spre Banat, Muntenia şi Dobrogea. Pentru prima oară în 40 de ani, pământul crapă din cauza secetei la început de aprilie. Mii de hectare de teren agricol se transformă în nisip, iar fenomenul ia amploare de la an la an.

Luna trecută a plouat de 15 ori mai puţin decât era normal

În fiecare an, seceta transformă în nisip peste o mie de hectare de pământ fertil în Sahara Olteniei. De aproape două luni spun agricultorii că n-a mai plouat aici. Și ca un paradox românesc, la o aruncătură de băț de câmpurile uscate e Dunărea, dar apa nu poate fi folosită. Pentru că sistemele de irigații nu mai funcționează de peste 30 de ani, potrivit Observator.

Situaţia este gravă în toată ţara. Doar zone mici, de la Deva, Bistriţa, Satu Mare şi Oradea sunt ferite de seceta agresivă. În sudul ţării, tractoarele abia sparg pământul tare ca piatra.

Deșertificarea ar putea fi stopată cu sisteme de irigaţii şi împăduriri rapide, făcute cu bani din Programul Național de Redresare și Reziliență. În lipsa soluţiilor, mâncăm legume importate din țări afectate și mai mult de secetă, dar care au găsit rezolvări pentru a susţine agricultura.
Temperaturile record și precipitațiile puține vor face ca în România să fie clima ca în Grecia.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Dacă nu acționăm rapid, in România, în 20 de ani, vom avea un climat arid, o climă foarte similară cu clima din Grecia.

Un raport al Uniunii Europene avertizează că țara noastră, alături de Portugalia, Spania, Italia, Grecia, Cipru, Bulgaria vor fi puternic afectate de fenomenul deșertificării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *