Până la ce oră se ține, de fapt, postul negru în Vinerea Mare. Mulți credincioși nu cunosc acest detaliu

Până la ce oră se ține, de fapt, postul negru în Vinerea Mare. Mulți credincioși nu cunosc acest detaliu

Vinerea Marea este una dintre cele mai importante, dar și sumbre zile din istoria creștinismului. În această zi, Iisus Hristos a murit sacrificat pe cruce pentru salvarea neamului omenesc. Vinerea de dinaintea Paștelui mai este cunoscută și sub denumirea de Vinerea Neagră, adică vinerea în care credincioșii țin post negru.

Ce semnificație are postul negru din Vinerea Mare

Vinerea Mare este o zi încărcată de semnificații și de tradiții pe care credincioșii le respectă de ani de zile. Vinerea de dinaintea Paștelui este o zi de doliu, dat fiind faptul că în această zi a murit Iisus Hristos.

Răstignirea pe cruce a Mântuitorului, precum și moartea sa reprezintă sacrificiul suprem pentru salvarea neamului omenesc. Pentru asta, în fiecare an, în Vinerea Mare, credincioșii țin post negru.

Postul negru este diferit față de postul clasic. Prin postul clasic, credincioșii se purifică trupește și sufletește. Pe lângă faptul că este o perioadă dedicată rugăciunilor, postul clasic interzice consumarea alimentelor de origine animală, a ouălelor sau a lactatelor.

În schimb, postul negru este cea mai drastică formă a postului. În zilele dedicate postului negru, credincioșii nu au voie să mănânce, ci doar să bea apă. În acest fel, aduc jertfă Mântuitorului pentru sacrificiul pe care l-a făcut.

Până la ce oră poate fi ținut postul negru din Vinerea Mare

În Vinerea Mare, mulți credincioși aleg să țină post negru, însă, nu toți cunosc regulile acestuia. Postul negru are anumite ore în care poate fi ținut, iar aceste intervale orare sunt precizate chiar de către învățăturile bisericești.

De obicei, postul negru începe la ora 18 în ziua anterioară și ține până la ora 24 din ziua de post. Pentru persoanele care nu pot respecta aceste ore, există și anumite excepții. Și anume, alte ore până la care se consideră ca a fost ținut postul negru.

Și în cazul lor, postul începe tot la ora 18 în ziua anterioară, însă diferă orele de finalizare. În cazuri excepționale, postul negru poate fi ținut până la ora 15 din ziua postului, ora la care Iisus Hristos a murit.

Postul negru se mai poate încheia și la ora 18 din ziua postului. Această oră nu este aleasă la întâmplare, căci atunci a fost coborât Mântuitorul de pe cruce. O altă oră la care se mai poate încheia postul negru este 21, cunoscută ca fiind ora la care Iisus Hristos s-a așezat pe piatra de mormânt.

În afară de postul negru, credincioși mai respectă și alte tradiții în Vinerea Mare. În această zi nu sunt recomandate muncile agricole sau cele casnice. De asemenea, în Vinerea Patimilor, gospodinele nu fac curat, nu spală și nici nu cos. Cei care ignoră aceste tradiții comit un mare păcat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *