Papa Francisc a numit 21 de noi cardinali, dintre care 18 vor avea dreptul să voteze pentru succesorul său

Papa Francisc a numit 21 de noi cardinali, dintre care 18 vor avea dreptul să voteze pentru succesorul său

Suveranul Pontif a ridicat sâmbătă, 30 septembrie, la rangul de cardinali, 21 de prelați, în cadrul unei ceremonii denumită consistoriu, care a avut loc în Piața Sfântul Petru din Roma, relatează Reuters și AFP, citată de Agerpres.

Prin numirea celor 21 de cardinali, Papa Francisc a mărit semnificativ procentul de electori aleși de el care vor putea vota succesorul său. În acest moment, există 137 de cardinali electori, dintre care aproximativ 73% au fost aleși de actualul Suveran Pontif, lucru care crește, dar nu garantează, șansele ca următorul papă să împărtășească viziunea sa asupra unei Biserici mai progresiste și mai incluzive, notează Reuters.

Cardinalii, cunoscuți după pălăriile și sutanele roșii pe care le poartă, sunt cei mai apropiați consilieri ai papei la Vatican și în întreaga lume.

The College of Cardinals is called to resemble a symphonic orchestra, representing the synodality of the Church: diversity is indispensable. However, each sound must contribute to the common design. This is why mutual listening is essential. pic.twitter.com/Trw2M6U9I7

— Pope Francis (@Pontifex) September 30, 2023

Dintre cei 21 de noi cardinali, 18 au sub 80 de ani, astfel că sunt eligibili, conform legii Bisericii, să intre într-un conclav secret pentru a alege următorul papă după moartea sau demisia lui Francisc. Ei sunt cunoscut drept cardinali electori.

Ceilalți trei care au peste 80 de ani au primit acest titlu datorită serviciului lor îndelungat în slujba Bisericii.

Noii cardinali provin din SUA, Franța, Italia, Argentina, Elveția, Africa de Sud, Spania, Columbia, Sudanul de Sud, Hong Kong, Polonia, Malaezia, Tanzania, Venezuela și Portugalia.

Este pentru prima dată când un cardinal numit de papă provine din Sudanul de Sud și pentru a doua oară când unul este ales din Malaezia, ceea ce reflectă politica Suveranului Pontif de a acorda recunoaștere locurilor pe care le-a numit „periferiile” lumii, afectate adesea de războaie și unde catolicii sunt de obicei minoritari.

De asemenea, atrage atenția numirea episcopului Stephen Chow Sau-Yan din Hong Kong, unul dintre puținii care stabilesc legături cu Biserica Catolică din China comunistă, notează sursele citate.

Europa are opt reprezentanți printre noii cardinali numiți de papă.

Papa Francisc a comparat colegiul cardinalilor cu o orchestră simfonică, subliniind că „diversitatea este indispendabilă” și că „fiecare muzician trebuie să-i asculte pe ceilalţi”.

Acesta a fost cel de-al nouălea consistoriu al papei de la alegerea sa în 2013.

În vârstă de 86 de ani, Papa Francisc, care se deplasează adesea într-un scaun cu rotile din cauza unor probleme la genunchi, nu a exclus varianta unei retrageri, dacă starea sa de sănătate nu i-ar mai permite să-și îndeplinească atribuțiile.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *