Parlamentul European a adoptat noi reguli privind migranții. Ce se va întâmpla de acum înainte

Parlamentul European a adoptat noi reguli privind migranții. Ce se va întâmpla de acum înainte

Parlamentul European a adoptat miercuri, 10 aprilie, un pachet de legi care joacă un rol important privind migranții, și care a fost convenit de statele membre în decembrie 2023.

Noi reguli pentru migranți în Europa

Acest acord privind migrația și azilul va permite examinarea mai rapidă a cererilor de azil, inclusiv la frontierele UE. Identificarea la sosire va fi, de asemenea, mai rapidă și mai eficientă, la fel ca și controalele care se fac la securitate, controalele de vulnerabilitate și controalele medicale obligatorii pentru persoanele care intră în UE în mod neregulamentar.

De asemenea, se prevede ca statele din Uniunea Europeană să ai aibă dreptul să aleagă dacă își asumă responsabilitatea pentru cei care solicită azil, dar și dacă vor contribui financiar sau dacă există cazul să ofere sprijin operațional. Totodată și dacă există situații de criză, statele membre vor putea să intervină mult mai eficient.

Odată ce noua legislație va fi aprobată în mod oficial de Consiliul European, zece acte legislative se vor aplica după publicarea în Jurnalul Oficial al UE. În proiect se mai arată că în ceea privește condițiile de acceptare, statele membre trebuie să își modifice legislația națională în termen de doi ani.

Statele membre UE vor arăta solidaritate și responsabilitate

Pentru a sprijini țările din Uniunea Europeană care se confruntă cu presiunea migrației, celelalte state membre pot contribui prin transferul solicitanților de azil sau a beneficiarilor de protecție internațională pe teritoriul lor, prin alocarea de resurse financiare sau prin oferirea de asistență operațională și tehnică.

Vor fi revizuite și criteriile care determină statul membru responsabil de examinarea cererilor de protecție internațională (numit și “Regulamentul Dublin”).Un regulament privind gestionarea situațiilor de criză și forță majoră introduce un mecanism de intervenție atunci când numărul sosirilor crește brusc.

Noile norme vizează și prevenirea exploatării migranților de către țările terțe sau de către actorii nestatali ostili care își propun să destabilizeze Uniunea Europeană.

Un alt regulament introduce proceduri de verificare prealabilă (screening) pentru persoanele care nu îndeplinesc criteriile de intrare pe teritoriul UE. Acest proces include verificarea identității, colectarea de date biometrice, efectuarea unui control de securitate și un examen medical, cu o durată maximă de șapte zile.

Ce reguli mai prevede proiectul de lege pentru migranți

Statele membre sunt obligate să instituie mecanisme independente de monitorizare pentru a garanta respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor supuse acestor proceduri.

În cadrul întregii Uniuni Europene se va institui o nouă procedură comună pentru acordarea și retragerea protecției internaționale. Procesarea cererilor de azil la frontierele UE va fi accelerată în viitor, cu termene-limită mai strânse pentru solicitările nefondate sau inadmisibile.

Informațiile personale ale celor care ajung în Uniune în mod neregulamentar, inclusiv amprentele digitale și fotografiile faciale ale celor cu vârsta de peste șase ani, vor fi înregistrate în baza de date Eurodac, care va fi restructurată.

Autoritățile vor putea evidenția și dacă o persoană prezintă un risc pentru securitate, a manifestat comportament violent sau deține arme. cei care solicită protecție vor trebui să rămână pe teritoriul statului responsabil cu examinarea cererii lor sau pe teritoriul statului în care le-a fost acordată protecția.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *