Percheziții la mai multe cămine de bătrâni. Vârstnici ținuți nemâncați, bătuți și exploatați, acuză Poliția

Percheziții la mai multe cămine de bătrâni. Vârstnici ținuți nemâncați, bătuți și exploatați, acuză Poliția

Ancheta vizează două grupuri infracționale care, începând din noiembrie 2020, au exploatat persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, anunță Poliția Română, printr-un comunicat în care anunță perchezițiile. Vârstnicii au fost supuși la tratamente inumane ori degradante, obligați să muncească, ținuți fără mâncare, tratamente și neîngrijiți.

Polițiștii efectuează, marți, 4 iulie, 31 de percheziții în municipiul București și în județele Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș, într-un caz privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile.

Exploatarea victimelor a fost realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică. 

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar sau prin lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire.

Concominent, victimele erau ținute în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept. Prejudiciul total estimat este de peste 5,2 milioane de lei.

„În vederea completării probatoriului în cauză, au fost emise şi puse în executare 26 de mandate de aducere pe numele persoanelor bănuite, audierile urmând a se desfăşura la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală. Faţă de 15 martori a fost îndeplinită procedura legală de citare, aceştia urmând a fi audiaţi”, a transmis Poliția Română.

Sunt vizate de anchetă și două cămine de bătrâni, informează Digi 24. În unele dintre locaţiile percheziţionate, polițiștii acționează împreună cu medici specialişti şi asistenţi medicali din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” Bucureşti, precum şi personal medical de specialitate (inclusiv psihologi şi specialişti în consilierea psihologică a victimelor) şi SMURD Bucureşti, care asigură şi suport logistic cu autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.

Modalitatea de intervenţie în cadrul acţiunii vizează cu prioritate salvarea vieţii şi protejarea integrităţii corporale a victimelor, precum şi descoperirea şi ridicarea de probe, în vederea probării activităţii infracţionale şi completării materialului probator în cauză.

Percheziții la sediile unor instituții publice

În paralel cu această acțiune, polițiștii pun, marți, în executare 21 de mandate de percheziţie domiciliare, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Ialomiţa, la sediile unor instituţii publice şi private implicate în activitatea infracţională, „în două cauze în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omisiunea sesizării şi abuz în serviciu”, conform IGPR.

Din cercetări a reieşit că, din 2021 şi până în prezent, două instituţii publice publice cu responsabilităţi în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului ar fi atribuit unei asociaţii, în calitate de furnizor de servicii sociale, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidenţial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, cu încălcarea legii privind achiziţiile publice, cauzând bugetului propriu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.

Astfel, s-a constatat că, la momentul atribuirii contractelor asociaţia în cauză nu îndeplinea cerinţa privind experienţa similară anterioară sau nu deţinea licenţă de funcţionare pentru Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi în cadrul căruia s-ar fi prestat serviciile contractate, în conformitate cu Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale. 

FOTO: Poliția Română

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *