Peste 200 de ONG-uri cer Ministerului Sănătății să asigure acces gratuit și universal la metode de contracepție

Peste 200 de ONG-uri cer Ministerului Sănătății să asigure acces gratuit și universal la metode de contracepție

Mai multe ONG-uri din România și de la nivel european cer Ministerului Sănătății alocarea gratuită de contraceptive, în special pentru populația vulnerabilă, pentru a preveni sarcinile nedorite în rândul adolescentelor și al femeilor. Strategia Națională de Sănătate 2023-2030 prevede pentru aceasta un buget estimativ anual de 10.000.000 de lei. 

Șapte ONG-uri din România care luptă pentru drepturile sexuale și reproductive, cu susținerea a peste 200 de organizații din România și de la nivel european, au trimis o scrisoare deschisă către Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin care le cer să asigure „accesul gratuit și universal la metode de contracepție, contracepție de urgență și protecție”.

Scrisoarea poate fi consultată aici.

Concret, asociațiile solicită pentru anul 2024, cât și pentru fiecare an din perioada 2024 – 2030, „bugetarea aferentă Strategiei Naționale de Sănătate 2023-2030 și distribuirea gratuită a contraceptivelor”, în special în rândul populației vulnerabile.

România rămâne în continuare în topul țărilor din Uniunea Europeană la numărul de mame minore. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, doar anul trecut, au devenit mame 687 de fete cu vârste sub 15 ani. Alte zeci de mii au născut între vârsta de 16 și 18 ani.

Cele șapte organizații care au inițiat solicitarea sunt Asociația Moașelor Independente, Centrul FILIA, Asociația SEXUL vs BARZA, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen A.L.E.G., Asociația E-Romnja și Asociația de Planificare Familială și Sănătatea Reproducerii din România. 

Un buget anual estimativ de 10.000.000 lei pentru contraceptive gratuite 

Una dintre măsurile din „Planul de acțiuni pe perioada 2023 – 2030 pentru implementarea Strategiei naționale de sănătate” este „identificarea pro-activă si asigurarea accesului persoanelor eligibile la produse contraceptive distribuite gratuit la parametri adecvați (achiziție centralizată, continuitatea procurării şi distribuției, diversitatea gamei de metode contraceptive disponibile de care depinde optimizarea eficacității intervenției)”.

<strong>Bugetul anual estimativ pentru această măsură este de 10.000.000 de lei.</strong>

Organizațiile semnatare solicită Ministerului Sănătății „transparență cu privire la alocarea acestui buget și  asumarea concretă a unei sume anuale, strict pentru achiziția și distribuirea de contraceptive”. 

„De peste 10 ani, femeile și fetele din România nu au acces la metode contraceptive și de protecție  decontate de stat. Serviciile de sănătate reproductivă, inclusiv cele de planificare familială, sunt din ce în ce mai inaccesibile pentru populație, mai ales pentru categoriile vulnerabile”, se arată în scrisoarea deschisă.  

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *