Peter Pellegrini, noul președinte al Slovaciei. Succesul, o victorie pentru premierul prorus Robert Fico

Peter Pellegrini, noul președinte al Slovaciei. Succesul, o victorie pentru premierul prorus Robert Fico

Peter Pellegrini, 48 de ani, candidatul guvernului naţionalist de stânga, a câştigat. sâmbătă, 6 aprilie, alegerile prezidenţiale din Slovacia, consolidând controlul premierului prorus Robert Fico asupra puterii, transmit agențile Reuters, preluată de News.ro, și AFP, citată de Agerpres.

Pellegrini a obţinut 53,26% din voturi, faţă de 46,73% pentru candidatul opoziţiei pro-occidentale, Ivan Korcok, conform rezultatelor din 99,66% din circumscripţiile de vot.

Actual președinte al parlamentului de la Bratislva, Pellegrini a declarat că victoria sa însemnă că guvernul va avea susţinere în obiectivele sale şi nu se va confrunta cu un „centru de putere oportunist, de opoziţie”, o referire la preşedinta liberală în funcţie Zuzana Caputova.

Voi fi un preşedinte care va sprijini guvernul în eforturile sale pentru îmbunătăţirea vieţii oamenilor”, a declarat Pellegrini la sediul său de campanie.

„Voi face totul pentru ca Slovacia să rămână pentru totdeauna de partea păcii şi nu de partea războiului”, a promis el.

Pellegrini l-a portretizat pe rivalul său Korcok ca fiind un susţinător al războiului, pentru că sprijină înarmarea Ucrainei şi a sugerat că ar putea trimite trupe slovace în războiul din ţara vecină, ceea ce Korcok neagă.

Korcok şi-a recunoscut înfrângerea şi şi-a felicitat adversarul. El şi-a exprimat speranţa că „Pellegrini va fi independent şi că va acţiona conform propriilor convingeri şi fără ordine”, o aluzie clară la „alianţa dintre viitorul preşedinte şi şeful guvernului Robert Fico”.

Robert Fico, care în octombrie anul trecut a preluat puterea pentru a patra oară, a orientat politica externă a ţării către viziuni mai proruse şi a iniţiat modificări în dreptul penal şi al mass-media, ceea ce a stârnit îngrijorări legate de slăbirea statului de drept.

Preşedinţii slovaci nu au multe prerogative executive, dar pot să se opună prin veto legilor sau să le conteste la Curtea Constituţională. Aceştia numesc judecătorii Curţii Constituţionale, ceea ce ar putea deveni important în conflictul politic legat de soarta reformelor lui Fico, care urmăreşte să uşureze drastic pedepsele pentru corupţie.

Coaliţia lui Fico, care include partidul condus de Pellegrini, a oprit livrările de arme ale statului slovac către Ucraina, iar Fico a vorbit despre ceea ce a numit influenţa occidentală în război, care ar fi dus doar la uciderea reciprocă a naţiunilor slave.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *