Petrecerea la care au fost invitați doar călătorii în timp. Experimentul lansat de Stephen Hawking este încă în desfășurare

Petrecerea la care au fost invitați doar călătorii în timp. Experimentul lansat de Stephen Hawking este încă în desfășurare

Deși celebrul fiziciana murit în 2018, el își așteaptă în continuare invitații la o petrecere, scrie revista de popularizare a științei Discover. Toți sunt bineveniți, singura condiție fiind să poată călători în timp, pentru a participa la experimentul festiv organizat de Stephen Hawking în 2009.

În 28 iunie 2009, Stpehen Hawking a stat singur într-o sală din Universitatea Cambridge din Marea Britanie, înconjurat de baloane, mâncare și șampanie. A așteptat răbdător să ajungă oaspeții la petrecerea sa. Nimeni nu a venit. Apoi, a trimis invitațiile la petrecere.

Expedierea invitațiilor la finalul petrecerii e un mod clar de a te asigura că oaspeții tăi nu vor ajunge. Dar Hawking nu aștepta pe cineva cunoscut, ci pe călătorii în timp.

Experimentul

Stephen Hawking

„Sunteți invitat cu drag la recepția Călătorilor în Timp”, a scris Hawking pe invitațiile trimise la petrecerea sa. Acestea conțineau și coordonatele locației, precum și ziua și ora evenimentului. Pe perete a fost montat un afiș de bun venit.

„Sper că, într-o formă sau alta, invitațiile vor supraviețui mii de ani și poate într-o zi, cineva din viitor va găsi una și va folosi o mașină a timpului ca să vină la petrecerea mea. Și astfel, să dovedim că vor deveni, cândva, posibile călătoriile în timp”, a spus Hawking într-un documentar din 2010 realizat de Discovery, „Into the Universe with Stephen Hawking” (de la minutul 11:20).

Nimeni nu a venit la petrecere în acea zi de iunie din 2009.

„Ce păcat. Speram ca o viitoare Miss Universe să pășească pe ușa asta”, a glumit el în documentar.

Petrecerea din 2009 a fost, de fapt, un experiment prin care Stephen Hawking a încercat să demonstreze că nu este posibilă călătoria în timp. Cel puțin, nu din viitor în trecut.

Stephen Hawking a fost gazda perfectă pentru o petrecere de bun-venit a călătorilor în timp. Și-a creat un nume în domeniul științei prin cercetările sale despre găurile negre și lucrările despre mecanica cuantică și teoria generală a relativității. Cu cartea sa „O scurtă istorie a timpului” a devenit una dintre cele mai importante minți ale fizicii din lume.

Boala neurodegenerativă de care a suferit și care l-a adus într-un scaun cu rotile nu l-a oprit să-și comunice ideile. A contrazis și diagnosticul inițial care i-a spus că va muri tânăr și a trăit până la 70 de ani.

Viața sa a fost dramatizată în filmul „The Theory of Everything” din 2014. Eddie Redmayne a câștigat un Oscar pentru interpretarea lui Hawking.

Timpul este relativ

Stephen Hawking a organizat petrecerea pentru oamenii din viitor, în cazul în care vor desluși vreodată misterul călătoriei în timp. A fost un experiment la care omul de știință se aștepta să eșueze. Adevărul este însă că deocamdată, cunoștințele omenirii în fizică nu interzic strict călătoria în timp, scrie revista Discover.

Iar Hawking nu a susținut niciodată că experimentul său cu petrecerea este o dovadă incontestabilă a faptului că nu poate fi posibilă călătoria în timp într-o bună zi.

Prezent la un festival în Seattle, în 2012, profesorul a amintit, într-un dialog cu jurnaliștii, teoria relativității a lui Albert Einstein. Teoria oferă o înțelegere modernă a gravității, ca fiind distorsionarea spațiului și timpului ca răspuns la prezența materiei și energiei, această curbare dictând mișcarea materiei.

Hawking a explicat că prin teoria relativității pare că ni se permite distorsionarea timpului și spațiului suficient de mult încât să putem călători înapoi în timp. Dar a adăugat, totodată, că „această distorsionare ar putea să declanșeze un fulger de radiații capabile să distrugă o navă spațială sau chiar spațiul-timp”.

Provocările călătoriei în timp sau de ce nu este încă posibilă

Relativitatea generală oferă mai multe scenarii care permit întoarcerea în timp, e doar o chestiune de indentificare a curbei potrivite în spațiu-timpul în care călătorești mereu înainte, dar ajungi în propriul trecut. Se numește curbură temporală închisă.

Un scenariu ar fi, scrie Discovery, un cilindru infinit de lung, care se rotește suficient de repede pentru a permite parcurgea unei traiectorii în jurul său, până în trecut. Un altul este crearea unei găuri de vierme în care capetele nu sunt sincronizate în aceeași perioadă de timp, ceea ce permite călătoria pe un capăt și „ieșirea în trecut”.

Numai că nu există cilindri infinit de lungi în univers, iar gaura de vierme necesită materie cu masă negativă pentru a se stabiliza, iar masa negativă nu a fost identificată până în prezent.

Practic, este așa: de fiecare dată când încercăm să stabilim configurația corectă pentru călătoria în timp permisă în relativitatea generală, găsim o regulă aleatorie a universului care ne împiedică să o realizăm. Și totuși, nicio regulă strictă nu interzice în mod categoric călătoria în timp, așa că există acest blocaj.

Hawking credea că rezolvarea acestei dileme stă în găsirea unei teorii a gravitației foarte avansate, pe care deocamdată nimeni nu o cunoaște.

De ce nu a venit nimeni la petrecerea lui Hawking din 2009?

Așadar, dacă este posibilă călătoria în timp, descendenții își vor da seama cum trebuie procedat. Până atunci, sunt câteva explicații pentru care Stephen Hawking a rămas singur la petrecerea sa, scrie revista de știință Discover:

1. Călătoria înapoi în timp nu este permisă. Urmașii noștri au înțeles profund legile fizicii și de ce călătoria în trecut trebuie interzisă. Au citit invitația lui Hawking și au decis, cu regret, că este mai bine să nu meargă.

2. Călătoria înapoi în timp este permisă, dar omenirea a descoperit asta atât de târziu încât invitația lui Hawking nu a supraviețuit, s-a pierdut în cursul istoriei.

3. Călătoria înapoi în timp este permisă, dar nimeni nu și-a dat seama niciodată cum. Poate omenirea s-a autodistrus, ori inteligența umană nu este suficientă de puternică pentru a discerne între misterele universului.

4. Călătoria înapoi în timp este permisă, dar cu reguli. Poate este foarte complicat sau foarte consumatoare de energie construirea unei mașini a timpului, așa că tot ce putem face este să transmitem semnale în trecut, nu și oameni. Sau poate nu putem călători atât de departe în trecut.

Invitația adresată de Stephen Hawking pentru generațiile din viitor

Oamenii din viitor au fost așteptați și la înmormântare

Stephen Hawking a murit în martie 2018, iar cenușa sa a fost depusă la Westminster Abbey, Londra, alături de rămășițele predecesorilor săi în știință, Isaac Newton și Charles Darwin.

Înmormântarea lui Hawking din 2018 a fost deschisă pentru oricine a dorit să-și ofere respectul fizicianului, în baza unor bilete achiziționate online. Pentru înscriere, aplicanții trebuiau să-și treacă data nașterii. Admiratorii lui Hawking au observat imediat că li s-a permis înscrierea și celor născuți până în anul 2038.

Un purtător de cuvânt al Fundației Stephen Hawking a spus atunci, pentru BBC: „Nu putem exclude posibilitatea călătoriei în timp, pentru că aceasta nu a fost infirmată. Toate lucrurile sunt posibile până la proba contrarie. Dar până acum, solicitările au făcut înconjurul lumii, și ne referim la înconjurul Pământului – nu există susținători ai teoriei Pământ plat aici”.

S-au înscris 12.000 de oameni din peste 50 de țări pentru a participa la înmormântarea lui Stephen Hawking, dar nimeni născut după decesul său.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *