Planta care a făcut România celebră peste hotare. Avem cea mai mare suprafață cultivată din UE

Planta care a făcut România celebră peste hotare. Avem cea mai mare suprafață cultivată din UE

România a ocupat prima poziție în Uniunea Europeană în 2023 în ceea ce privește suprafața dedicată cultivării de floarea soarelui și porumb boabe, conform datelor provizorii publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

România campioană la cultivarea de floarea soarelui

Potrivit INS, România a înregistrat o creștere atât în suprafața cultivată cât și în producția agricolă vegetală în 2023 comparativ cu anul precedent, în special la cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, plante uleioase și legume, în timp ce suprafața dedicată cartofilor a înregistrat o scădere.

Pe de altă parte, producția agricolă a crescut comparativ cu anul anterior la principalele culturi, reflectând o creștere atât a suprafețelor cultivate, cât și a randamentelor la hectar.

De asemenea, România s-a clasat pe locul doi și trei la nivelul UE în ceea ce privește producția de porumb boabe și floarea-soarelui, respectiv.

În detaliu, INS a raportat o creștere a suprafeței cultivate cu cereale pentru boabe cu 1,0%, iar producția a înregistrat o creștere de 9,1%, în principal datorită randamentelor mai ridicate la hectar.

Producția de porumb românesc pe primul loc în UE

În altă ordine de idei, producția de porumb boabe a reprezentat 45,3% din totalul culturilor de cereale pentru boabe, în timp ce producția de grâu a crescut cu 11,0%.

În ceea ce privește leguminoasele pentru boabe și plantele uleioase, producția a crescut semnificativ, fiind impulsionată de creșterea suprafețelor cultivate și a randamentelor la hectar.

Cu toate acestea, suprafața dedicată cultivării cartofilor a înregistrat o scădere cu 4,9%, iar producția a scăzut cu 19,4%. În ceea ce privește legumele, producția a crescut cu 1,6%, datorită creșterii randamentelor la hectar și a suprafețelor cultivate.

De asemenea, producția de struguri a crescut cu 9,7% față de anul precedent, în timp ce producția de fructe din livezi a crescut cu 0,6%, datorită creșterii suprafețelor cultivate. Aceste date provizorii oferă o imagine detaliată a performanței agriculturii românești în anul 2023 în contextul european.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *