Planul anticorupție al lui Zelenski stârnește critici și temeri că dosarele unor oficiali ar putea fi „îngropate”, la discreția președintelui

Planul anticorupție al lui Zelenski stârnește critici și temeri că dosarele unor oficiali ar putea fi „îngropate”, la discreția președintelui

Organismele de supraveghere ucrainene sunt nemulțumite că propunerea lui Zelenski de a asimila corupția în timp de război cu trădarea va oferi mai multă putere serviciului de securitate al statului, care îi este subordonat președintelui, scrie Politico.

Decizia președintelui Volodimir Zelenski de a asimila corupția din timpul războiului cu trădarea a declanșat o reacție critică din partea oficialilor și a organismelor de supraveghere, care avertizează că planul ar putea slăbi principalele instituții ucrainene de combatere a corupției.

Doi oficiali de rang înalt de la Kiev au avertizat, sub acoperirea anonimatului, că în cadrul agențiilor ucrainene de combatere a corupției cresc îngrijorările cum că planul lui Zelenski va încredința practic cazurile de corupție către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), care se află sub comanda președintelui.

SBU ar putea avea, prin urmare, posibilitatea de a îngropa cazurile de corupție care implică oficiali de rang înalt. Această mișcare ar putea pune în pericol infrastructura anticorupție a Ucrainei, motiv pentru care organismele de supraveghere anticorupție au ales să tragă un semnal de alarmă.

Prin asimilarea corupției cu trădarea, administrația Zelenski manipulează dorința publicului de justiție, a declarat Vitali Șabunin, șeful Centrului de Acțiune Anticorupție (Antac), o organizație neguvernamentală ucraineană care monitorizează corupția.

În realitate, a adăugat Șabunin, administrația urmărește alte obiective: să protejeze oficialii de nivel înalt de acuzațiile de corupție și să obțină instrumente pentru a-și distruge adversarii.

„SBU va investiga aceleași cazuri ca NABU (Biroul Național Anticorupție din Ucraina), ceea ce înseamnă că dovezile în cazurile sensibile pentru biroul președintelui vor fi distruse. După ce cazul (șefului adjunct al biroului președintelui, Oleg) Tatarov a fost transferat de la NABU la SBU – acesta a fost îngropat acolo. Acum, biroul vrea să pună în practică acest lucru”, a avertizat Șabunin, citat de Politico.

Cum vede Zelenski cazurile de corupție din primăvara lui 2022

Zelenski a vorbit despre propunerea sa legislativă într-un interviu televizat, duminică seară, în care și-a exprimat și o opinie interesantă despre cazurile de corupție din primăvara anului trecut.

Într-o perioadă în care jurnaliștii și organele anticorupție au început să descopere mai multe presupuse scheme de corupție datând din primele luni ale invaziei Rusiei, din februarie 2022, Zelenski a sugerat că situația din acea perioadă a fost complicată, așa că oficialii ar trebui poate să fie lăsați în pace.

„Februarie și martie 2022 – a fost o luptă pentru existența Ucrainei. Dacă văd cazuri de corupție datând din acea perioadă, cer dovezi solide. Dacă există una, cei vinovați trebuie să fie pedepsiți de instanță, nu de opinia publică”, a declarat Zelenski într-un interviu televizat.

„În ceea ce privește ideea mea de a echivala corupția cu trădarea de stat pe timp de război, cred că va fi un instrument foarte serios pentru a-i face să nu se mai gândească la ea”, a întărit el.

Unii observatori nu sunt de acord. În practică, asta va declanșa prăbușirea sistemului anticorupție, a declarat Antac într-un comunicat.

„Potrivit surselor Centrului Anticorupție, proiectul de lege va oferi SBU, un serviciu de securitate controlat de birorul președintelui, dreptul de a investiga corupția la vârf”, a declarat Antac într-un comunicat.

Actuali și foști oficiali de rang înalt din cadrul SBU au fost numiți de presa ucraineană ca fiind apropiați de biroul lui Zelenski – o acuzație care a fost respinsă de șeful cabinetului prezidențial, Andrii Iermak.

Zelenski, considerat vinovat pentru cazurile de corupție

Zelenski a acționat pentru a începe procesul de modificare a legii după ce săptămâna trecută a fost descoperit un alt caz de corupție din timpul războiului, în care doi oficiali ucraineni de rang înalt au fost numiți suspecți într-o schemă de deturnare de fonduri ce implica obținerea de ajutor umanitar.

„Nu știu dacă parlamentarii ucraineni vor susține ideea mea, dar cu siguranță o voi propune. Trebuie să implementăm schimbări sistemice. Acesta este modul de a lupta împotriva corupției”, a declarat Zelenski.

El a adăugat că biroul său va înainta proiectul de lege parlamentului ucrainean în termen de o săptămână.

„Înțeleg că o astfel de armă nu poate funcționa în mod constant în societate, dar pe timp de război, cred că va fi de ajutor”, a spus președintele.

Scandalurile de corupție de la vârf din ultimele luni au atras o atenție sporită la Kiev și dincolo de granițe, într-un moment în care Ucraina face presiuni pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Deși Zelenski personal nu a fost implicat în scandaluri, aproximativ 77% dintre ucraineni cred că el este responsabil pentru corupția din cadrul guvernului și a administrațiilor militare locale, potrivit unui sondaj al think tank-ului Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation, publicat la începutul lunii august.

Aliații lui Zelenski au respins însă această sugestie. Și au anunțat că susțin demersul președintelui de a pune corupția în timp de război la același nivel cu trădarea.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a declarat pentru Politico, spre exemplu, că inițiativele președintelui vor consolida infrastructura anticorupție și eficiența acesteia.

„Președintele începe această discuție pentru a pune un semn clar de egalitate în conștiința maselor între corupția din timpul războiului și trădare. Înăsprirea pedepselor pentru infracțiunile de corupție și eliminarea posibilității de eliberare pe cauțiune pentru cei acuzați de corupție este o demonstrație a seriozității intențiilor sale”, a declarat Podoliak.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *