Planul Kievului de a transporta cereale după ce Rusia s-a retras din inițiativa de la Marea Neagră: „Prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei”

Planul Kievului de a transporta cereale după ce Rusia s-a retras din inițiativa de la Marea Neagră: „Prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei”

Acest plan a fost prezentat de către ambasadorul Ucrainei în Turcia, Vasil Bodnar, care a subliniat că retragerea Rusiei din „culoarul pentru cereale” va prezenta riscuri foarte mari pentru țara sa, potrivit televiziunii publice ucrainene Suspilne, citată de news.ro.

„Rusia, după ce s-a retras din acord, a declarat că nu garantează securitatea. Şi asta înseamnă că vor trage în porturi, infrastructură şi, eventual, nave. Acesta este riscul”, a declarat ambasadorul Vasil Bodnar.

Rusia a anunțat la începutul săptămânii că se retrage din acordul pentru exportul cerealelor prin Marea Neagră întrucât Occidentul nu a îndeplinit condițiile pentru prelungirea inițiativei. Acordul încheiat anul trecut fusese extins de mai multe ori, dar urma să expire luni. Iar Rusia susținea de luni de zile că condițiile pentru prelungirea sa nu au fost îndeplinite.

Acordul ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele pe Marea Neagră, din trei porturi, folosind un coridor securizat. Acum, Bodnar a prezentat un plan plan prin care Kievul poate continua să-și exporte cerealele.

„Din punctul nostru de vedere, acest lucru poate fi implementat chiar şi fără a folosi această rută care a fost deja agreată, însă prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei. Este, de asemenea, posibilă o opţiune de minimizare a riscurilor”, a declarat ambasadorul.

La câteva ore după ce Peskov a anunțat luni ieșirea Rusiei din acordul privind cerealele, armata rusă a lansat atacuri cu drone și rachete care au lovit și avariat portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră, un loc de plecare cheie pentru exporturile de cereale în cadrul acordului.

„Fără garanții de securitate adecvate, apar anumite riscuri aici. Dacă un viitor acord este formalizat fără Rusia, atunci aceste riscuri ar trebui luate în considerare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Acordul, negociat de ONU și Turcia în iulie anul trecut, avea drept scop atenuarea crizei alimentare mondiale, prin permiterea exportului de cereale ucrainene către țări din Africa, Orientul Mijlociu și Asia. Un acord separat facilita circulația alimentelor și îngrășămintelor rusești, pe fondul sancțiunilor occidentale.

Asta în condițiile în care atât Ucraina cât și Rusia sunt mari furnizori globali de grâu, orz, ulei de floarea-soarelui și alte produse alimentare la prețuri accesibile pe care se bazează națiunile în curs de dezvoltare.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *