Polonezii, chemați să spună dacă sunt de acord cu menținerea gardului de 187 de kilometri de la granița cu Belarus. Când va fi referendumul

Polonezii, chemați să spună dacă sunt de acord cu menținerea gardului de 187 de kilometri de la granița cu Belarus. Când va fi referendumul

Cetăţenii polonezi vor fi invitaţi să-şi spună părerea cu privire la menţinerea gardului de la graniţa cu Belarus, a anunţat luni, 14 august, ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak. Referendumul va avea loc pe 15 octombrie, data la care vor fi organizate și alegerile parlamentare, informează agenția germană de presă DPA, preluată de Agerpres.

Alegătorii vor fi întrebaţi dacă susţin „eliminarea barierei de la graniţa dintre Polonia şi Belarus”, a scris ministrul, într-un mesaj publicat în mediul online.

Polonia şi-a consolidat anul trecut graniţa cu Belarus cu un gard metalic de 5,5 metri înălţime, care se întinde pe o lungime de 187 de kilometri.

Dacă în momentul construcţiei gardului iniţiativa a fost criticată de politicieni din opoziţie, acum, dată fiind situaţia curentă, Belarus fiind aliat apropiat al Rusiei, nu există o opoziţie semnificativă faţă de el.

Amenințările invocate de Varșovia: mercenarii Wagner și migrația ilegală

În ultima vreme în Polonia a crescut îngrijorarea cu privire la activităţile mercenarilor ruşi Wagner din Belarus şi la creşterea numărului de refugiaţi veniţi din regiuni aflate în criză care vor să ajungă în mod clandestin în Uniunea Europeană via Belarus.

În pofida sprijinului pentru gardul de la graniţă, opoziţia susţine că în spatele referendumului propus se află tactici electorale, în condiţiile în care partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) este sub presiune din cauza inflaţiei ridicate, a legislaţiei antiavort şi a unei serii de scandaluri de nepotism.

Pe acest fundal, liderul PiS, Jaroslav Kaczynski, a propus în iunie ideea unui referendum, în paralel cu alegerile.

Polonezii, chemați să se pronunțe asupra altor trei chestiuni

Alte trei chestiuni importante vor mai fi supuse la vot în octombrie, în paralel cu alegerile: politica de azil a Uniunii Europene, creşterea vârstei de pensionare şi privatizarea companiilor de stat.

Opoziţia acuză PiS că foloseşte aceste referendumuri pentru a mobiliza mai mulţi alegători la scrutinul legislativ.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *