Povestea ucrainencei Tetiana, cel mai vârstnic membru al batalionului Azov: „«Tu, babușco, de ce ai venit la război?», m-au întrebat după ce m-au luat prizonieră. De fapt, războiul a venit la mine”

Povestea ucrainencei Tetiana, cel mai vârstnic membru al batalionului Azov: „«Tu, babușco, de ce ai venit la război?», m-au întrebat după ce m-au luat prizonieră. De fapt, războiul a venit la mine”

Tetiana Tepliuk, 71 de ani, medic în cadrul regimentului Azov, a fost eliberată din captivitate, după ce a fost luată prizonieră la combinatul metalurgic de la Mariupol. De 8 ani în rândurile armatei, doctorița cunoscută cu indicativul Hreșcena (n.r. – Nașa) și-a spus povestea pentru radiodifuzorul public ucrainean.

Sute de soldați din batalionul Azov s-au aflat în custodia Rusiei de la mijlocul lunii mai, de când li s-a ordonat să se predea, la capătul a aproximativ 80 de zile de luptă în orașul-port Mariupol.

Cel puțin 1.000 de luptători ucraineni, inclusiv membri ai batalionului Azov, au fost transferați pe teritoriul controlat de Moscova, după ce uzina metalurgică Azovstal a fost capturată de forțele ruse.

Intrarea principală a uzinei siderurgice din Mariupol, regiunea Donețk, după bombardamentele ruse.

Tetiana Tepliuk a lucrat ca asistentă într-o maternitate, a fost medic în războiul din Afganistan, a participat la „Revoluția Demnității” pe Maidan, apoi s-a mutat la Mariupol. A rămas în garnizoana de la Azovstal până când a fost capturată.

A ajuns la Azovstal printr-o „pilă”

„M-am gândit că ar fi bine să mă mut la Mariupol, să schimb ceva în viața mea. După Maidan, am vrut să intru în armată. Desigur, toată lumea m-a refuzat, vârsta era un impediment”, povestește medicul.

Printr-o rudă, senioara a reușit să se înscrie în regimentul Azov: „Era nevoie de o persoană care ar organiza centrele medicale din garnizoană”.

Am fost adoptată imediat, toți puteau fi copiii și nepoții mei. M-au tratat cu mare respect.

Tetiana „Nașa” Tepliuk:

Unitatea din care făcea parte Tetiana a intrat în Azovstal la două luni de la începutul invaziei. „Eram pe modul automat, un fel de robot. Emoțiile sunt cel mai rău lucru, și chiar dacă am încercat să nu le vadă nimeni”, explică.

„Cu fiecare persoană pierdută, o parte din viața ta pleacă”

Dar au fost emoții când a pierdut camarazi: „Cel mai groaznic a fost când am pierdut acei băieți dragi și fete minunate. Cu fiecare persoană, o parte din viața ta pleacă”.

„Trăiam mereu cu teama că se vor epuiza medicamentele”, afirmă doctorița.

Când a fost capturată, Tetiana a fost trimisă pentru prima dată în colonia din Olenivka, apoi la Taganrog. Gardienii s-au minunat de vârsta ei.

„Și tu, babușco, de ce ești aici, de ce ai plecat la război?”. De fapt, n-am mers la război, războiul a venit peste mine! Dar nu le-am putut răspunde așa, știam că m-aș expune.

Tetiana Tepliuk:

„Ura groaznică” din colonie a paralizat-o

„Nu am primit șocuri electrice, ca băieții. Ei erau tratați foarte crud”, spune pensionara, care vorbește de traume psihice: „Nu m-au atins, dar am simțit o ură groaznică față de noi, încât chiar m-a paralizat cumva. E mai rău decât dacă ești lovit”.

Totul s-a terminat, pentru cea considerată „cea mai vârstnică membră a batalionului Azov”, pe 31 decembrie 2022, când a fost eliberată în cadrul unui schimb de prizonieri.

Ministerul rus al Apărării a anunțat atunci că 82 de soldați ruși au fost eliberați de Ucraina. Șeful de cabinet al președintelui Zelenski a declarat că Rusia a predat 140 de ucraineni.

„A fost ca un miracol de Anul Nou”, mai spune Tetiana, care crede în victoria Ucrainei.

Medicul Tetiana Tepliuk. Foto: suspilne.media

Și bucătăresele de la Azovstal sunt judecate în Rusia

În martie, Dmitro Smitia, comandantul unității 3057 a Asociației Teritoriale Operaționale Estice a batalionului Azov, declarat organizație teroristă de Moscova, a primit 20 de ani de închisoare, după ce a fost acuzat de „crimă, maltratare a civililor și utilizarea unor metode interzise în război“.

Agenția Associated Press a scris, pe 14 iunie, că autoritățile ruse au început procesul a 22 de prizonieri de război ucraineni, membri Azov, capturați în mai anul trecut.

Printre cei acuzaţi se numără și opt femei, care lucrau ca bucătărese în armata ucraineană.

Deținuții pot fi condamnați la pedepse de la 15 ani până la închisoare pe viață.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *