Prefectul Capitalei cere în instanță anularea titlului de proprietate pentru menajeria Circului: „Terenul a fost retrocedat ilegal”

Prefectul Capitalei cere în instanță anularea titlului de proprietate pentru menajeria Circului: „Terenul a fost retrocedat ilegal”

Prefectul Capitalei şi candidatul PSD la Primăria Sectorului 2, Rareş Hopincă, a anunţat marţi că a cerut în instanţă anularea titlului de proprietate emis pentru Menajeria Circului în Aleea Circului nr. 5. De asemenea, Rareş Hopincă a cerut și anularea actelor de proprietate subsecvente pentru terenul din Rahmaninov 2E, informează News.ro.

„Am depus în această dimineaţă o cerere de chemare în judecată pentru anularea titlului de proprietate emis pentru Menajeria Circului în Aleea Circului nr. 5. Motivele de nelegalitate constatate în acest caz sunt şi aici evidente, în sensul că reiese foarte clar din documentaţia pe care o avem la dispoziţie că terenul aparţinea domeniului public al statului şi nu putea fi retrocedat. Cu toate acestea, într-un mod abuziv şi nelegal, din punctul meu de vedere, acesta a fost retrocedat”, a afirmat Rareş Hopincă, într-o declaraţie de presă susţinută, marţi la Prefectura Capitalei.

Rareş Hopincă a spus că va solicita şi în acest caz un control al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, astfel încât la elementele deja constatate de noi să vedem dacă se adaugă şi altele.

Prefectul spune că procesul nu afectează exproprierea. „Înainte de a face această acţiune, am solicitat o opinie juridică care să îmi confirme faptul că orice procedură de expropriere în acest caz nu este afectată de cererea de anulare a titlului de proprietate”, a continuat prefectul Capitalei.

„Cu alte cuvinte, dacă orice parte interesată, în speţă Primăria Sectorului 2, doreşte să exproprieze acest imobil o poate face în continuare, sub rezerva faptului că fondurile constituite pentru expropriere vor fi indisponibilizate într-un cont şi se vor îndrepta către proprietar, doar dacă acesta va câştiga litigiul în instanţă. Altfel, banii rămân în patrimoniul municipalităţii şi, până la urmă, cred că acesta este lucrul care ne interesează pe toţi. Înainte de a expropia şi de a cumpăra terenuri, trebuie să facem toate demersurile legale pentru a recupera în patrimoniul municipalităţii aceste imobile care, din punctul meu de vedere, au fost retrocedate într-o manieră nelegală şi abuzivă”, a completat Hopincă.

Terenul a fost retrocedat în 2006, iar în 2007 a fost cumpărat de Gheorghe Stelian, cunoscut după ce a primit de la ANRP 350 milioane lei despăgubiri pentru drepturi litigioase cumpărate de la proprietarii de drept, conform Hotnews. În 2022, aproximativ 70 de copaci de pe terenul fostei menajerii a Circului de Stat din Parcul Circului din București au fost puși la pâmânt.

Prefectul cere în instanță și anularea actelor pentru terenul din Rahmaninov 2E

Prefectul Capitalei Rareş Hopincă a anunţat, referitor la unul dintre cele 18 titluri de proprietate anulate de către instanţă în zona Floreasca, că a cerut anularea actelor subsecvente, în urma anulării titlului de proprietate pentru imobilul din Serghei Vasilievici Rahmaninov, nr. 2E.

„Al treilea subiect este legat de unul dintre cele 18 titluri de proprietate anulate în zona Floreasca. Mă refer în speţă la un titlul de proprietate pentru un imobil în Rahmaninov nr 2E. Am solicitat anularea actelor subsecvente, în urma anulării titlului de proprietate. În iunie 2021, instanţa a anulat definitiv un titlul de proprietate care se referă la 18 loturi de teren în zona Floreasca, ce totalizează o suprafaţă de 14.091,84 de metri pătraţi. Cu celeritate, de urgenţă Primăria Municipiului Bucureşti trebuia să solicite instanţei anularea tuturor actelor subsecvente, pentru că de pe acest tilul de proprietate acel proprietar a vândut succesiv terenul”, a explicat Rareş Hopincă, într-o declaraţie de presă susţinută, marţi la Prefectura Capitalei.

Potrivit acestuia, „toate actele, conform art. 1.254 din Codul civil, titlul de proprietate unui act anulat în instanţă sunt nule de drept, doar că aceasta nulitate trebuie constatată tot de instanţă şi PMB ar fi trebuit să ceară, de urgenţă, în 2021 constatarea nulităţii”.

„Citez din art. 1.254 din Codul civil: «(1) Contractul lovit de nulitate absolută sau anulat este considerat a nu fi fost niciodată încheiat. (2) Desfiinţarea contractului atrage, în condiţiile legii, şi desfiinţarea actelor subsecvente încheiate în baza lui». Aceasta este speţa în care ne aflăm astăzi”, a spus Rareş Hopincă.

El a mai spus că „mai mult decât atât, deşi din anul 2021, acest tilul de proprietate era anulat, pe 14 martie 2022, primarul general a emis o autorizaţie de construire prin care autorizează devierea de reţele de pe această proprietate privată, dar care nu mai era privată pe domeniul public”.

„Repet, din 18 titluri de proprietate anulate în 2021, primarul a reuşit să facă o singură cerere în instanţă pentru anularea a actelor subsecvente. Lucrăm împreună cu Instituţia Prefectului pentru formularea celorlate 16 acţiuni astfel încât toate aceste terenuri să revină în patrimoniul municipalităţii. Este o luptă şi morală şi legală, pentru că se constată patrimoniul municipiului Bucureşti a fost puternic afectat de aceste retrocedări şi încă se pot corecta nişte lucruri”, a conchis Hopincă.

Tot astăzi, prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, a declarat că există suspiciuni că retrocedarea celor 12 hectare din Parcul IOR s-a făcut în 2005 cu „semnături ce par a fi false” și că raportul făcut de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor confirmă acest lucru.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *