Premieră după mai bine de 50 de ani. Un modul spaţial american a ajuns cu succes pe Lună (VIDEO)

Premieră după mai bine de 50 de ani. Un modul spaţial american a ajuns cu succes pe Lună (VIDEO)

Un modul spaţial dezvoltat de Intuitive Machines a aterizat în siguranță pe Lună pe 22 februarie, devenind prima navă spațială dezvoltată în mod privat care a aterizat pe Lună și prima navă spațială americană care a făcut acest lucru în mai bine de jumătate de secol.

 

Lansarea a fost amânată cu 24 de ore

 

Modulul de aselenizare Nova-C al companiei Intuitive Machines, numit „Odysseus”, a decolat la puţin timp după ora locală 01:00 (06:00 GMT), în vârful unei rachete Falcon 9 a companiei SpaceX, de la Centrul Spaţial Kennedy din Cape Canaveral al agenţiei spaţiale americane NASA.

Lansarea, stabilită anterior pentru miercuri dimineaţă, a fost amânată cu 24 de ore din cauza temperaturilor neregulate detectate în metanul lichid utilizat în sistemul de propulsie al sondei de aselenizare. SpaceX a indicat că problema a fost rezolvată ulterior, potrivit Știrileprotv.

Zborul IM-1 transportă şase încărcături utile ale NASA constând în instrumente concepute pentru a culege date despre mediul selenar înainte de revenirea astronauţilor pe Lună, planificată de NASA spre sfârşitul acestui deceniu. Cu toate acestea, este considerată o misiune a companiei Intuitive Machines.

Lansarea de joi a avut loc la o lună după ce o tentativă de aselenizare a unei alte companii private. Astrobotic Technology a înregistrat un eşec din cauza unei scurgeri la sistemul de propulsie care a intervenit în timpul călătoriei către Lună a sondei sale de alunizare, plasată pe orbită la 8 ianuarie de către o rachetă Vulcan a United Launch Alliance (ULA), aflată la zborul său de debut.

Eşecul modului de aselenizare Peregrine de la Astrobotic, care transporta sarcini utile ale NASA către Lună, a marcat a treia oară când o companie privată nu a reuşit să realizeze o aselenizare controlată, în urma eforturilor nereuşite ale unor companii din Israel şi Japonia.

Acele accidente au ilustrat riscurile cu care se confruntă NASA în demersul său de a se baza mai mult decât în trecut pe sectorul comercial pentru a-şi realiza obiectivele de zbor spaţial.

 

Dispozitivul a aterizat în regiunile polare de sud ale Lunii

 

Dispozitivul de aterizare Nova-C, numit Odysseus, a aterizat în regiunile polare de sud ale Lunii la 18:23 est, în misiunea IM-1. A durat aproximativ 15 minute după aterizare pentru ca controlorii să confirme că primesc un semnal de la aterizare la suprafață, primind inițial doar un semnal slab, scrie Space news.

„Ceea ce putem confirma, fără îndoială, este că echipamentul nostru se află pe suprafața Lunii”, a spus Tim Crain, directorul de zbor al Intuitive Machines.

Aterizarea a fost prima pe Lună de către o navă spațială dezvoltată de o companie privată. A fost, de asemenea, prima aterizare ușoară pe Lună a unei nave spațiale americane de la ultima misiune Apollo, Apollo 17, din decembrie 1972.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *