Premierul haitian Ariel Henry și-a dat demisia, în timp ce confruntările violente și haosul continuă în Haiti

Premierul haitian Ariel Henry și-a dat demisia, în timp ce confruntările violente și haosul continuă în Haiti

Demisia premierului haitian Ariel Henry a fost cerută de bande înarmate şi o parte din populaţie, pe fondul unei grave crize de securitate în țara din Caraibe.

Ariel Henry a acceptat luni să demisioneze, după săptămâni de presiune crescândă și escaladare dramatică a violențelor, transmite BBC.

„Guvernul pe care îl conduc va demisiona imediat după instalarea unui consiliu (de tranziție). Vreau să mulțumesc poporului haitian pentru oportunitatea care mi s-a oferit. Îi rog pe toți haitienii să rămână calmi și să facă tot ce le stă în putință pentru ca pacea și stabilitatea să revină cât mai repede posibil”, a transmis Ariel Henry

Henry este în prezent blocat în Puerto Rico, după ce a fost împiedicat de bande armate să se întoarcă acasă, la Port-au-Prince, capitala Haiti. Henry semnase luna aceasta la Nairobi un acord pentru trimiterea de poliţişti kenyeni în Haiti şi încerca să revină în ţară.

În Haiti nu au mai avut loc alegeri din 2016. Preşedintele Jovenel Moise a fost asasinat în 2021, iar Henry, numit premier de acesta, ar fi trebuit să îşi încheie mandatul la începutul lui februarie.

Henry a amânat în mod repetat organizarea de alegeri, spunând că mai întâi trebuie restabilită securitatea.

Între timp, la Port-au-Prince poliţia luptă cu bandele înarmate care atacă obiective strategice cum ar fi palatul prezidenţial, comisariatele şi închisorile.

Guvernul haitian a declarat pe 3 martie stare de urgenţă, în urma confruntărilor violente din capitală care au afectat comunicaţiile şi au dus la evadarea a mii de deţinuţi de la Penitenciarul Naţional.

Matthias Pierre, un fost ministru din Haiti, a declarat pentru BBC că situația actuală din țară este „foarte precară”.

„Forța de poliție este slabă și peste 40 de posturi de poliție (sunt) distruse. Armata este foarte limitată și nu este echipată, membrii bandei ocupă cea mai mare parte a centrului Port-au-Prince și unele sedii guvernamentale. Foarte curând oamenii vor rămâne fără hrană, medicamente și sprijin medical”, a declarat Matthias Pierre.

Luni, personalul Uniunii Europene aflat în Haiti a fost evacuat în întregime. SUA și-au evacuat de asemenea, cu elicoptere, personalul diplomatic neesenţial, încă din weekend.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *