Prima navă cu ajutoare umanitare, trimisă în Fâșia Gaza printr-un nou coridor maritim, a ajuns la țărmul enclavei

Prima navă cu ajutoare umanitare, trimisă în Fâșia Gaza printr-un nou coridor maritim, a ajuns la țărmul enclavei

Nava spaniolă Open Arms, care a plecat marți din Cipru, a ajuns la țărmul Fâșiei Gaza, relatează BBC, citat de News.ro. Mai multe camioane au așteptat pe un debarcader construit special pentru a primi cele 200 de tone de alimente din barja remorcată de navă și a le transporta apoi către populația din enclavă, despre care ONU spune că se află în pragul foametei.

Proviziile includ orez, făină, leguminoase, legume conservate şi conserve cu proteine și au fost furnizate de World Central Kitchen (WCK), misiunea fiind îndeplinită în cooperare cu Emiratele Arabe Unite.

Deocamdată este însă neclar cum vor fi distribuite alimentele către civilii din Fâșia Gaza.

„Am reușit! Echipe de la World Central Kitchen și Open Arms lucrează din greu pentru a descărca toate cele 200 de tone…12 camioane! Acesta a fost un test! Pentru a învăța… am putea aduce mii de tone pe săptămână”, a scris, într-un mesaj pe rețeaua X, fondatorul WCK, bucătarul José Andrés.

We did it! Teams of @WCKitchen and @openarms_fund working hard to offload all 200 tons…12 trucks! This was a test! To learn…we could bring thousands of tons a week..with what we learn we will get better…working with the local communities of Palestinians “Operation Safeena” is… pic.twitter.com/tX5FdGlhGB

— José Andrés 🇺🇸🇪🇸🇺🇦 (@chefjoseandres) March 15, 2024

Israelul a transmis că nava și încărcătura au fost inspectate în Cipru, iar armata sa a securizat țărmul. Fâșia Gaza nu are în acest moment un port funcțional, motiv pentru care a fost construit un debarcader special pentru primirea proviziilor.

Livrarea de ajutoare face parte dintr-un efort internațional de a sprijini populația din Fâșia Gaza, fiind folosită o rută maritimă deschisă recent.

Totodată, Statele Unite își propun să construiască un doc plutitor în largul coastei pentru a sprijini astfel livrările pe mare, Casa Albă estimând că două milioane deporţii de hrană ar putea să ajungă în fiecare zi în Gaza.

Ajutoarele umanitare pot ajunge cel mai simplu în enclavă pe cale terestră sau aeriană. Livrările terestre au fost oprite însă temporar de Programul Alimentar Mondial din cauza atacurilor sau jafurilor asupra convoaielor, în timp ce o lansare aeriană de provizii s-a soldat cu cinci morți săptămâna trecută după ce o parașută nu s-a deschis iar un pachet s-a prăbușit.

În contextul ofensivei israeliene din Fâșia Gaza, lansată după atacul Hamas din 7 octombrie, civilii din enclavă se confruntă cu o situație umanitară foarte gravă, ONU avertizând că foametea este „aproape inevitabilă” dacă nu vor fi luate măsuri urgente.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *