Zahăr sau îndulcitori: ce spun experții

Zahăr sau îndulcitori: ce spun experții

Medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că indiferent de forma sa, zahărul are același impact negativ asupra sănătății, contribuind la procesele de oxidare și îmbătrânire prematură a organismului.

În cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook, Mihaela Bilic subliniază că, indiferent dacă „folosim zahăr alb sau brun, zahăr de trestie sau de sfeclă, miere, sirop de arțar sau de agave”, efectul asupra sănătății este similar.

Impactul negativ al zahărului

Zahărul este principalul responsabil pentru apariția cariilor dentare, crește procesele oxidative din organism, ne ruginește și ne îmbătrânește de la interior”, atrage atenția dr. Mihaela Bilic în cadrul postării de pe pagina sa de Facebook.

Nutriționistul recomandă consumul redus al zahărului pentru a preveni efectele negative asupra sănătății.

 

Opțiuni alternative și efecte secundare

Pe de altă parte, îndulcitorii artificiali, precum aspartamul și zaharina, oferă o alternativă cu zero calorii, potrivit medicului. „Taie pofta de dulce, nu modifica glicemia și sunt recomandați în diabet, cura de slăbire și Detox -ul de zahăr”.

O altă gamă de îndulcitori mai sănătoasă pentru organism sunt poliolii, care sunt „alcooli naturali din zahăr și au jumătate din numărul de calorii al acestuia, adică două calorii/g în loc de patru calorii pentru zahăr”.

„Pe primul plan este efectul lor anti-carie, sunt rezistenți la acțiunea bacteriilor din gură și opresc atacul acid asupra dinților. Xylitolul se folosește în guma de mestecat, în bomboane și în pasta de dinți. Alcoolii de zahăr se absorb lent în sânge, au indice glicemic scăzut și sunt recomandați în dieta pentru diabet. Dau o textură cremoasă produselor în care sunt folosiți și au aport caloric redus, deci îi putem utiliza și în cura de slăbire”, explică nutriționistul.

Totuși, aceștia pot avea și efecte secundare: „un consum excesiv de xylitol poate provoca balonare și diaree. Atenție mai ales în cazul copiilor, care au tendința să mănânce toată cutia cu dropsuri sau guma de mestecat”, susține dr. Bilic.

„Ca să poată fi folosiți în diferite preparate, poliolii trebuie asociați cu grăsime, deci facem economie de zahăr, dar aducem 9 cal/g din ulei. Citiți cu atenție eticheta, un produs de tipul biscuiți <fără zahăr> sigur are multe calorii provenite din grăsime! În concluzie puteți folosi xilitol în loc de zahăr. Și e un obicei bun să mestecați gumă cu xilitol după fiecare masă”, a concluzionat nutriționistul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *