Primele măsuri după tragedia de la 2 Mai: patru șefi din IPJ Constanța, demiși, însă nu și șeful Poliției Județene. Parchetul, sesizat în cazul a trei polițiști care nu l-au testat pe șoferul drogat

Primele măsuri după tragedia de la 2 Mai: patru șefi din IPJ Constanța, demiși, însă nu și șeful Poliției Județene. Parchetul, sesizat în cazul a trei polițiști care nu l-au testat pe șoferul drogat

Patru persoane cu funcții de conducere în Inspectoratul Județean de Poliției Constanța au fost demise prin ordinul ministrului de Interne în urma verificărilor preliminare ale corpului de control al MAI privind evenimentele din seara în care un șofer drogat a ucis doi tineri lângă 2 Mai, a anunțat chestor de poliţie Eduard Ionescu într-o declarație de presă la sediul ministerului.

Au fost demiși adjunctul șefului Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, cu responsabilități în domeniul siguranței rutiere și ordine publică, Dincă Marian, șeful Serviciului Rutier Constanța, șeful Poliției municipiului Mangalia și șeful Biroului Poliției Vama Veche.

Printre cei vizați de sancțiuni nu se numără și șeful Poliției Județene Constanța, chestorul Adrian Constantin Glugă, despre care reprezentantul MAI nu a făcut nicio mențiune în declarația de presă.

Ancheta preliminară a găsit posibile infracțiuni de abuz în serviciu privind trei polițiști care au acționat în noaptea tragediei.

„Din dispoziția ministrului de interne, corpul de control demarează verificări la IPJ Constanta. Pe baza datelor preliminare, în numele MAI sunt abilitat să vă comunic că în urma activităților de verificare, ofițerii corpului de control au sesizat posibile infracțiuni penale, de abuz in serviciu, privind acțiunea și inacțiunea a trei polițiști, un ofițer și doi agenți”, a transmis reprezentantul MAI.

El a subliniat că în județul Constanța sunt 12 aparate Drugtest, iar polițiștii care l-au oprit pe tânăr în trafic înainte de accident aveau obligația de a-l testa.

„Printre altele, în contextul în care IPJ Constanța are în folosință 12 aparate Drugtest, s-a constatat că polițiștii aveau posibilitatea să verifice conducătorul auto sau să-l ducă la o clinică în vedere prelevării de probe. Va fi sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța”, a declarat chestorul Ionescu.

Cum s-a produs tragedia

Pe 19 august, Vlad Pascu a intrat cu mașina într-un grup de pietoni lângă localitatea 2 Mai. În urma impactului, o fată de 20 de ani și un băiat de 21 de ani au murit pe loc, iar alte 6 persoane, toate cu vârste între 19 și 20 de ani, au fost lovite.

Potrivit datelor prezentate luni de IPJ Constanța, tânărul de 19 ani a fost oprit în trafic de două ori înainte de tragedie, iar în autoturismul său, polițiștii au găsit un joint și 4 pastile de bromazepan. Cu toate acestea, el nu a fost testat pentru droguri și a fost lăsat să plece. O oră mai târziu avea să facă accidentul mortal.

După accident, șoferul în vârstă de 19 ani a fugit, dar a fost prins de polițiști la scurt timp, în stațiunea Vama Veche. Acolo, el a fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru cocaină, amfetamină și metamfetamină. Vlad Pascu se află în acest moment în arest preventiv pentru 30 de zile.

Acum, Vlad Pascu are dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *