Prințul Laurent al Belgiei va fi anchetat pentru fraudă și șantaj. E acuzat că a încercat să obțină despăgubiri de 70 de milioane de euro

Prințul Laurent al Belgiei va fi anchetat pentru fraudă și șantaj. E acuzat că a încercat să obțină despăgubiri de 70 de milioane de euro

Prințul Laurent al Belgiei – fratele mai mic al regelui Philippe – a fost acuzat de fraudă și șantaj de către fondul suveran de investiții din Libia, au anunțat vineri, 14 iulie, avocații Autorității Libiene de Investiții (LIA), potrivit Politico.

Acțiunea este cel mai recent pas într-o dispută care durează de ani de zile între autoritatea libiană și fratele regelui belgian în legătură cu compensațiile datorate în urma unui proiect eșuat de reîmpădurire derulat prin intermediul ONG-ului prințului Laurent, Global Sustainable Development Trust (GSDT), în țara nord-africană în 2008. Proiectul s-a prăbușit după izbucnirea războiului civil în 2011.

LIA susține că prințul Laurent a exercitat „presiuni inacceptabile” în încercarea lui de a obține despăgubiri de aproape 70 de milioane de euro pe care susține că i le datorează Ministerul libian al Agriculturii. De-a lungul anilor, bătălia juridică a prințului Laurent i-a determinat pe procurorii federali să confiște active libiene în valoare de miliarde de euro și a declanșat o anchetă parlamentară privind plata dobânzilor.

Firma de avocatură Jus Cogens, care reprezintă LIA, a precizat că a depus joi o acțiune civilă, ceea ce, conform legislației belgiene, face obligatorie deschiderea unei anchete judiciare de către un judecător.

„Este patetic”, a declarat Laurent Arnauts, avocatul prințului Laurent, într-un comunicat. „Demnitarii libieni încearcă să salveze aparențele pentru că tocmai au pierdut pentru a 13-a oară în fața instanțelor din Belgia și din Luxemburg”, a adăugat avocatul.

„Este normal ca un creditor să încerce să aplice o decizie judecătorească în favoarea sa – nu este vorba de șantaj. Încercați să îi spuneți furnizorului dumneavoastră de energie că nu este așa”, a mai spus el, făcând referire la o decizie judecătorească din 2011 prin care Libia a fost obligată să plătească prințului suma de 38.479.041 de euro drept despăgubiri pentru încălcarea abuzivă a respectivului contract de împădurire.

Autoritatea Libiană de Investiții și avocații săi susțin că au dovezi care arată că prințul ar fi încercat să obțină acești bani susținând că ar putea influența în mod drastic cursul unei anchete în desfășurare care a dus la confiscarea a 15 miliarde de euro din conturile bancare ale LIA din Belgia și la emiterea unui mandat de arestare împotriva directorului general al acesteia, Ali Mohammed Hassan.

LIA a fost înființată în august 2006 și susține că este independentă de statul libian. Cu toate acestea, Comitetul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a ordonat înghețarea tuturor fondurilor deținute sau controlate de Muammar Gaddafi, printre care se numără și cele ale autorității libiene de investiții.

În Belgia, traficul de influență poate fi pedepsit cu o pedeapsă cu închisoarea de la șase luni la patru ani și o amendă de până la 10.000 de euro; frauda poate duce la o pedeapsă cu închisoarea de la o lună la cinci ani și o amendă de până la 3.000 de euro, iar șantajul poate fi pedepsit cu închisoarea de la cinci la zece ani.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *