Producătorii de bere din România se „uită cu îngrijorare la războiul din Ucraina”, din cauza creșterii costului materiilor prime

Producătorii de bere din România se „uită cu îngrijorare la războiul din Ucraina”,  din cauza creșterii costului materiilor prime

Producătorii de bere din România spun că războiul din Ucraina duce la o tendinţă de creştere continuă a costului cu materii prime, ceea ce pune presiune pe zona de producţie.

Faptul că războiul nu se mai termină are un impact asupra producției

„Ne uităm cu îngrijorare la războiul din Ucraina şi la felul în care acesta are un impact asupra activităţii de producţie, pentru că permanentizarea războiului duce la o tendinţă de creştere continuă a costului cu materiile prime, ceea ce pune presiune pe zona de producţie, pentru că automat generează o creştere generală a costurilor de producţie pentru industria pe care o prezentăm.

La fel de importantă este şi predictibilitatea fiscală, nevoia industriei de a avea o astfel de predictibilitate pe zona fiscală. Acum avem oarecare nivel de aşteptare cu privire la promisiunile pe care Guvernul le-a făcut, dar, totodată, vedem cu îngrijorare că cele anunţate anul trecut nu s-au concretizat”, a declarat, marţi, directorul general al Asociaţiei Berarii României, Julia Leferman, la o conferinţă de presă, citată de G4Media.

Ea a atras atenţia asupra faptului că o supraîmpovărare fiscală riscă să frâneze avansul sectorului de producţie a berii, cu un impact negativ nu doar asupra sectorului de producţie, ci şi asupra celorlalte sectoare economice aflate în relaţie directă cu industria berii.

Sectorul berii din România a alocat anul trecut investiţii cu 50% mai mari faţă de 2022

De la 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare o nouă majorare a accizei, de 10%, ceea ce face ca în România nivelul accizei la bere să fie cu 18% mai mare decât cel practicat în Germania (0,929 euro/hectolitru/grad Plato faţă de 0,787 euro/hectolitru/grad Plato), în condiţiile în care puterea de cumpărare a românilor este de trei ori mai mică decât a germanilor.

Deşi s-a aflat într-un context economic dificil, sectorul berii din România a alocat anul trecut investiţii cu 50% mai mari faţă de 2022. Astfel, companiile membre ale Asociaţiei Berarii României, care reprezintă peste 90% din piaţa locală, au direcţionat peste 117 milioane de euro către proiecte de investiţii precum tehnologie şi automatizare, inovaţie în domeniul berii şi iniţative de sustenabilitate.

Contribuţiile la bugetul de stat au fost de peste 311 milioane de euro în 2023, cu 8,7% mai mari decât în 2022. Dintre acestea, accizele au reprezentat 142 de milioane de euro, în creştere cu 6% faţă de anul anterior.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *