Profesoară la școala evreiască din București, care și-a pierdut un membru din consiliul de administrație într-un atac Hamas. „Toți elevii știu ce întâmplă în Israel de la clasa întâi”

Profesoară la școala evreiască din București, care și-a pierdut un membru din consiliul de administrație într-un atac Hamas. „Toți elevii știu ce întâmplă în Israel de la clasa întâi”

O manifestație de solidaritate pentru Israel a avut loc joi în parcul Izvor din București. Au participat sute de oameni, printre ei și zeci de elevi și profesori ai Liceului evreiesc Laude-Reut din Capitală. Mobilizarea acestora de a participa la eveniment a fost întărită și de faptul că unul dintre membrii consiliului de administrație al școlii a murit în urma atacurilor Hamas. 

Ofir Libsten, 50 de ani, a fost ucis în prima zi de atacuri ale trupelor Hamas în Israel. El a fost și politician, și președintele consiliului unei regiuni din statul israelian. 

Școala Laude-Reut din Capitală face parte dintr-o organizație de instituții de învățământ care doresc păstrarea culturii evreiești și a limbii ebraice în afara granițelor Israelului, pentru comunitățile care nu se află în Orientul Mijlociu. La cea din București învață peste 450 de elevi, având grădiniță, gimnaziu și liceu. 
Ofir Libsten, membru în consiliul de administrație al școlii evreiești din București, pe o pancartă adusă de elevi și profesori

 „A fost unul dintre primii care au fost omorâți”

Libertatea a discutat în cadrul mitingului de joi cu profesoara de ebraică Andreea Alter despre cum văd profesorii întreg conflictul și despre cum au simțit elevii moartea lui Libsten, pe care unii dintre ei l-au și întâlnit în vizitele făcute de acesta în România.

„Murdered by the Hamas Terorists” („Ucis de teroriștii Hamas”) scrie pe unele pancartele aduse de cei de la liceul evreiesc, alături de poza lui Ofir Libsten.

Andreea povestește că Ofir se afla într-o localitate din jurul Fâșiei Gaza când au început atacurile teroriste și „a fost unul dintre primii care au fost omorâți” pentru că „a ieșit ca să apere”.

Ce le spun profesorii elevilor despre războiul din Israel

Profesoara spune că unii dintre elevii școlii l-au și întâlnit pe Libsten când a vizitat liceul din România și de aceea „pierderea este și mai mare”. „Toți știu despre ce evenimente se întâmplă în Israel, de la clasa I până la clasa a XII-a”.

Profesorii încearcă să asculte ce știu elevii despre războiul din Orient și apoi caută explicațiile în funcție de vârsta lor, pentru a nu-i lăsa în ambiguitate, mai spune ea. 

Elevii din România au trimis scrisori celor din Israel

Elevii prezenți la manifestație au făcut-o din „dorința de a ajuta”, explică Andreea. Pe lângă asta, ei au trimis scrisori elevilor din Israel care „sunt copii de vârsta lor care până sâmbătă au avut o zi normală și dintr-o dată viața lor s-a schimbat”, adaugă profesoara. 

„E minimul de ajutor pe care îl putem face”, încheie Andreea care afirmă că nu își poate găsi cuvintele, pentru că, la fel ca alți colegi de-ai ei, profesori și elevi de la liceu, au familii în Israel pentru care sunt îngrijorați.

Este a opta zi de conflict între Hamas și Israel, în care sunt lansate rachete și civili ținuți ca ostatici de către grupări teroriste, iar statul israelian amenință că Fâșia Gaza va rămâne fără resurse dacă presiunile teroriste asupra civililor nu se vor atenua. 

Bilanțul victimelor a ajuns la peste 2.000 de morți și alte câteva mii de răniți, palestinieri și israelieni deopotrivă. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat și moartea a doi cetățeni cu dublă cetățenie româno-israeliană.  

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *