Profesor arestat în Estonia, suspectat de spionaj pentru Kremlin. „Oamenii să se gândească serios cât de mult trebuie să călătorească în Rusia”

Profesor arestat în Estonia, suspectat de spionaj pentru Kremlin. „Oamenii să se gândească serios cât de mult trebuie să călătorească în Rusia”

La începutul lunii ianuarie, Estonia l-a arestat pe Viaceslav Morozov, profesor de științe politice la Universitatea din Tartu, de cetățenie rusă, sub acuzația că a lucrat cu serviciile de informații rusești, scrie publicația Meduza, citând publicația independentă Bumaga din Sankt Petersburg. Colegii săi sunt însă sceptici cu privire la acuzații, subliniind că acesta a criticat public acțiunile Rusiei și pe ale lui Vladimir Putin. 

O analiză Business Insider arată cât de răspândită este infiltrarea serviciilor rusești în instituțiile occidentale. Astfel că s-au descoperit spioni în rândul studenților, șoferilor, funcționarilor publici.

Pe 18 ianuarie, Universitatea din Tartu și-a actualizat site-ul web cu informația că i-a reziliat contractul de muncă lui Viaceslav Morozov „la cererea sa”. Anterior, universitatea a comunicat și că studenții și colegii de la Institutul Johan Skytte, unde lucra politologul, dar și institutul pregătesc o evaluare a cercetărilor și activității de predare ale acestuia. 

„Oamenii ar trebui să se gândească serios cât de mult trebuie să călătorească în Rusia”

Arestul ar fi venit în urma suspiciunii Serviciului de Securitate Internă din Estonia de implicare în „activități de informații împotriva Republicii Estonia”. Viaceslav Morozov se află într-o închisoare din Tallinn, procurorul refuzându-i arestul la domiciliu, pentru că acesta s-ar putea sustrage urmăririi penale și ar putea să continue să lucreze pentru serviciile secrete rusești. 

Șefa Serviciului de Securitate Internă (ISS) din Estonia, Margo Palloson, le-a declarat jurnaliștilor că Morozov ar fi putut să raporteze serviciilor speciale rusești, deoarece a călătorit în Rusia „în mod regulat”, mai scrie Meduza.

„Oamenii ar trebui să se gândească serios cât de mult trebuie să călătorească în Rusia, având în vedere că există un risc serios de a fi presați de serviciile secrete rusești. (Cazul lui Morozov) ilustrează dorința serviciilor speciale rusești de a pătrunde în diferite sfere ale vieții din Estonia, inclusiv în mediul academic”, a mai spus aceasta. 

O persoană „caracterizată de o judecată sănătoasă”

Dmitri Dubrovski, fost profesor asociat la Școala Superioară de Economie din Rusia și coleg al lui Morozov, a declarat pentru publicația independentă iStories că cercetătorul reținut călătorea în mod regulat în Rusia pentru a-și vizita părinții. Potrivit lui Dubrovski, Morozov a refuzat un avocat. Este probabil ca el să încheie un acord preventiv cu ancheta. Dubrovski spune că politologul ar fi putut fi șantajat. Soția lui Morozov locuiește, de asemenea, în Estonia.

Colegul său a mai spus că se îndoiește că Morozov a lucrat cu serviciile secrete rusești și își amintește că Morozov a fost întotdeauna critic la adresa regimului lui Putin.

Și alți colegi de-ai profesorului rămân sceptici cu privire la implicarea acestuia în activități ilegale, declarând pentru publicația rusă că acesta era „bine cunoscut la nivel internațional în domeniul [academic al științelor politice]” și o persoană „caracterizată de o judecată sănătoasă”.

Pe pagina de Facebook a lui Morozov sunt prezentate și lucrările sale academice, care, printre altele, se concentrează pe relațiile internaționale din Rusia modernă. În cercetările sale, el numește politica externă a Rusiei „imperială” și analizează retorica propagandei rusești, inclusiv termenii „lumea rusă” și „stat civilizat”, mai scrie Meduza.

Morozov a colaborat cu universități americane și europene și a studiat anterior la Universitatea Limerick din Irlanda. Interesele sale de cercetare au fost studiile postcoloniale, teoria democrației și relațiile dintre UE și Rusia.

Foto: Martin Dremljuga / Facebook

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *