Propunere legislativă PNL: Copiii sub 16 ani nu vor mai avea voie pe TikTok sau Facebook fără acordul expres al părinţilor

Propunere legislativă PNL: Copiii sub 16 ani nu vor mai avea voie pe TikTok sau Facebook fără acordul expres al părinţilor

Minorii sub 16 ani nu vor mai putea să creeze şi să acceseze niciun cont online fără acordul explicit al părniţilor, iar furnizorii de servicii vor fi obligaţi să filtreze conţinutul ce poate fi accesat de minori, potrivit unei propuneri legislative pusă în dezbatere publică de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc.

„Într-o lume în care accesul la orice fel de conținut este acum la un click distanță, protecția minorilor în mediul online este mai importantă ca oricând”, se arată pe pagina online de promovare a proiectului PNL, intitulată „Protejăm viitorul”.

Actul normativ stipulează că „până la împlinirea vârstei de 16 ani, minorul accesează comunicații electronice și serviciile societății informaționale și creează conturi personale, în nume propriu, numai în baza acordului parental”.

Este interzisă crearea și utilizarea unui cont personal pentru minorul cu vârsta mai mică de 16 ani pentru care nu s-a obținut acordul parental prealabil.

Propunere legislativă PNL:

TikTok, doar cu acordul scris al părinților

Astfel, pentru accesarea platformelor Facebook, TikTok, Instagram sau Snapchat, care figurează în topul preferințelor tinerilor din România, va fi necesar acordul expres al părinților sau tutorelui legal pentru crearea unui cont sau accesarea unuia deja existent.

Proiectul lasă operatorilor de servicii ale societății informaționale un termen de 90 de zile de la momentul adoptării legii pentru „etichetarea obligatorie a conținutului pe categorile de vârstă ale utilizatorilor”.

Dacă oferă conținut restricționat persoanelor cu vârsta de până la 16 ani, companiile trebuie să instaleze „mecanisme electronice de verificare a identității utilizatorului și, după caz, de blocare a accesului acestora”.

De asemenea, părinții pot solicita oricând „suspendarea sau radierea contului minorului, precum și restricționarea accesului minorului la pagini electronice care au conținut dăunător”.

Legea nu se va aplica pentru platformelor dedicate învățării, autorizate de Ministerul Educației.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii va supraveghea respectarea acestor obligaţii, iar aplicarea sancţiunilor se va realiza de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Sancțiunile propuse merg de la 0,1% până la 0,4% din cifra de afaceri.

Reduce dependenţa de ecrane în rândul copiilor

 „Acest proiect legislativ este cerut de societate”, motivează autoarea iniţiativei, senatoarea Nicoleta Pauliuc, preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale.

Aceasta susţine că legea ar reduce dependenţa de ecrane în rândul copiilor şi combate activităţile infracţionale din online cărora minorii le cad pradă, precum procurarea de droguri, traficul de carne vie, şantajul, pedofilia şi pornografia infantilă.

În plus, susţine Nicoleta Pauliuc, va fi descurajat şi comportamentul teribilist al minorilor în mediul online, precum clipurile în care aceştia se laudă cu consumul de droguri, se filmează mergând prin oraşe cu bolizi cu sute de kilometri la oră sau se laudă cu deţinerea de arme şi se ameninţă reciproc cu reglări de conturi.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *