Propunerea Papei Francisc privind ,,steagul alb”, cel mai recent motiv de ceartă între Kremlin și NATO. Peskov: ,,Am primit refuzuri absolut dure”

Propunerea Papei Francisc privind ,,steagul alb”, cel mai recent motiv de ceartă între Kremlin și NATO. Peskov: ,,Am primit refuzuri absolut dure”

Kremlinul a afirmat, luni, că apelul Papei Francisc la demararea unor negocieri care să pună capăt războiului din Ucraina este “destul de ușor de înțeles”, în timp ce șeful NATO a spus că nu este momentul să se vorbească despre “capitulare”, scrie Reuters.

Ministerul ucrainean de Externe l-a convocat pe ambasadorul Vaticanului, pentru a-și exprima “dezamăgirea” față de comentariile lui Francisc, făcute într-un interviu acordat în luna februarie, potrivit cărora Ucraina ar trebui să aibă “curajul steagului alb” pentru a negocia încheierea conflictului.

Ministerul de la Kiev a transmis că afirmațiile Papei “legalizează dreptul la putere și încurajează continuarea nerespectării normelor dreptului internațional”.

Într-o încercare de a dezamorsa situația și de a clarifica comentariile lui Francisc, secundul său de la Vatican a declarat marți, într-un interviu acordat unui ziar, că prima condiție pentru orice negocieri este ca Rusia să-și înceteze agresiunea.

În timp ce Occidentul se gândește cum să susțină Ucraina și la perspectiva unei schimbări bruște în politica americană dacă Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie, președintele rus Vladimir Putin s-a oferit, în esență, să ,,înghețe” câmpul de luptă de-a lungul liniilor actuale de front, o premisă pe care Ucraina o respinge.

“Este destul de ușor de înțeles că el (Papa Francisc, n.r,) s-a pronunțat în favoarea negocierilor”, a declarat, în fața reporterilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a precizat că președintele Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că Rusia este deschisă la inițierea unor discuții de pace.

“Din păcate, atât declarațiile Papei, cât și declarațiile repetate ale altor părți, inclusiv ale noastre, au primit recent refuzuri absolut dure”, a spus Peskov.

Moscova susține că și-a trimis trupele în Ucraina în februarie 2022 într-o “operațiune militară specială” pentru a-și asigura propria securitate. Kievul și Occidentul o denunță ca fiind un război de cucerire de tip colonial.

Ofertele de negociere ale Moscovei s-au bazat invariabil pe faptul că Kievul va renunța la teritoriul pe care Moscova l-a cucerit și l-a declarat parte a Rusiei – mai mult de o șesime din Ucraina.

Kremlinul denunță ,,o concepție profund greșită”

Peskov a mai declarat că speranța Occidentului de a provoca Rusiei o “înfrângere strategică” Rusiei este “cea mai profund greșită concepție”, adăugând: “Cursul evenimentelor, în primul rând pe câmpul de luptă, este cea mai clară dovadă a acestui lucru”.

Dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că negocierile care ar păstra Ucraina ca națiune suverană și independentă vor veni doar atunci când Putin va realiza că nu va câștiga pe câmpul de luptă.

“Dacă vrem o soluție negociată, pașnică și de durată, modul de a ajunge acolo este să oferim sprijin militar Ucrainei”, a declarat el, pentru Reuters, la sediul NATO din Bruxelles.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că acum nu este momentul să se vorbească despre un ,,steag alb”, el a spus: “Nu este momentul să vorbim despre capitularea ucrainenilor. Aceasta va fi o tragedie pentru ucraineni”.

Stoltenberg a adăugat: “Va fi, de asemenea, periculos pentru noi toți. Pentru că atunci lecția învățată la Moscova este că atunci când (rușii) folosesc forța militară, când ucid mii de oameni, când invadează o altă țară, obțin ceea ce vor.”

Ministerul ucrainean de Externe a anunțat că ambasadorului Vaticanului, arhiepiscopul Visvaldas Kulbokas, i s-a spus că Papa “ar trebui să trimită semnale comunității mondiale despre necesitatea de a uni imediat forțele care să asigure victoria binelui asupra răului”.

Ucraina vrea pace, a mai transmis diplomația ucraineană, dar una care să fie corectă și bazată pe principiile ONU și pe planul de pace al președintelui Volodimir Zelenski.

Zelenski a declarat duminică că Suveranul Pontif s-a angajat într-o “mediere virtuală”, iar ministrul său de externe, Dmitro Kuleba, a spus că Ucraina nu va capitula niciodată.

Liderul ucrainean, care a semnat un decret în 2022 prin care sunt excluse negocierile cu Putin, a declarat săptămâna trecută că Rusia nu va fi invitată la summitul de pace care urmează să aibă loc în Elveția.

Planul de pace al lui Zelenski prevede retragerea trupelor ruse, revenirea la granițele Ucrainei din 1991 și un proces echitabil prin care Rusia să fie trasă la răspundere pentru acțiunile eu. Moscova afirmă că nu poate purta discuții sub o astfel de premisă.

Citiți și:

Papa Francisc afirmă că Ucraina ar trebui să aibă ,,curajul steagului alb” al discuțiilor de pace: ,,Să nu vă fie ruşine să negociaţi, înainte ca lucrurile să se înrăutăţească”
„Rușinos” și „de neînțeles”. Papa Francisc, aspru criticat după ce a spus că Ucraina ar trebui să „ridice steagul alb” al negocierilor cu Rusia
Kievul îi dă replica lui Papa Francisc după propunerea privind „steagul alb”: „Drapelul nostru este galben şi albastru”
Reacția șefului NATO după declarațiile despre „steagul alb” ale Papei Francisc: „Capitularea nu înseamnă pace”
Vaticanul revine cu explicații după controversa stârnită de Papa Francisc care a îndemnat Ucraina să ridice „steagul alb”

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *