Proteste ale medicilor în mare parte din Europa. Care sunt principalele nemulțumiri

Proteste ale medicilor în mare parte din Europa. Care sunt principalele nemulțumiri

Medicii din Portugalia au intrat în grevă la începutul lunii septembrie, în timp ce în Regatul Unit, Franța și Spania protestele au început încă de la sfârșitul anului 2022. În spatele acestor proteste se află numeroase motive, relatează Euronews.

Medicii generalişti precum cei din instituţiile publice cer o remuneraţie adecvată, dar condițiile de muncă reprezintă o altă nemulțumire a celor din domeniul medical.

„În Italia numărul pacienților urmăriți de un medic de familie este prea mare, acest lucru ar putea compromite evident calitatea îngrijirii oferite și accesul în sine la îngrijiri. Fiecare medic de familie are peste 1500 de pacienți”, spune doctorul Federico di Renzo, de la Uniunile Medicale Autonome Italiene.

Medicii de familie, precum și cei din instituțiile publice cer o remunerație adecvată, și au declanșat o grevă în Portugalia.

„În acest moment, salariile noastre brute sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană și din țările OCDE. Un medic câștigă 41.000 de euro pe an, când un specialist lucrează 40 de ore”, subliniază dr. Jorge Roque Cunha, de la Uniunea Independentă a Medicilor Portughezi.

În tot acest timp, pe lângă activitatea de îngrijire a pacienților, ei au de efectuat o cantitate excesivă de muncă administrativă.

„Sunt colegi care sunt în concediu medical, pentru că sunt suprasolicitați și pentru că sunt incapabili fizic să suporte volumul de muncă pe care îl au. Sunt, de asemenea, stresați psihologic”, a remarcat dr. Gabriel del Pozo Sosa de la Confederația Sindicatelor Medicale Spaniole.

Pentru Dr. Jean-Marcel Mourgues, vicepreședinte al Consiliului Național al Asociației Medicale din Franța, probele sunt mult mai complexe.

„Există ceva care nu poate fi măsurat și care este foarte complex, care probabil, din păcate, se datorează și unui exces de mortalitate evitabil, pentru tratament prea târziu, pentru lipsa screening-ului, a mesajelor de prevenire și pentru întârzierile în tratament odată ce a fost pus diagnosticul”, precizează specialistul.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *