Muzeul Peleş se degradează, avertizează ministrul Culturii. Raluca Turcan: Vor începe intervenții de urgență

Muzeul Peleş se degradează, avertizează ministrul Culturii. Raluca Turcan: Vor începe intervenții de urgență

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat luni, 18 septembrie, că Muzeul Peleş, obiectiv de patrimoniu construit acum mai bine de 100 de ani, „este supus degradării accentuate”, motiv pentru care trebuie consolidat.

„Am fost să mă asigur că procedura de “intervenții de urgență” pentru acoperișurile Castelelor Peleș și Pelișor va începe în cel mai scurt timp, având în vedere necesitatea punerii în siguranță dar și a protejării elementelor decorative și a componentelor artistice. Bugetul estimat pentru acest contract este de aproximativ 1,7 milioane de Euro, chiar astăzi fiind demarată procedura de atribuire”, a scris Turcan pe Facebook.

Potrivit ministrului Culturii, Castelul Peleș trebuie consolidat și restaurat.

„Ministerul Culturii a finanțat elaborarea documentației tehnico-economice, faza DALI, pentru consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Teraselor Castelului Peleș, urmând ca soluția optimă să fie aprobată de Comisia Națională a Monumentelor Istorice, valoarea estimată a intervenției fiind cea corespunzătoare soluției avizate”, a adăugat Raluca Turcan.

Castelul Peleș de la Sinaia a fost construit la inițiativa primului Rege al României, Carol I, în perioada 1875-1914. Fosta reşedinţă regală până la lovitura de stat comunistă de la 30 decembrie 1947, când Regele Mihai a fost obligat să abdice, a fost naţionalizată în 1948 și a devenit muzeu din 1953 până în1975, iar apoi din 1990 și până în prezent. Din 2007, Castelul Peleș a devenit proprietatea familiei Regelui Mihai I şi instituţie publică administrată de Statul român, sub egida Ministerului Culturii.

De la înființarea sa ca muzeu, peste 8,5 milioane de vizitatori au trecut pragul Castelului Peleș, potrivit datelor Ministerului Culturii. Colecțiile includ peste 60.000 de lucrări de artă plastică, arte decorative, arme și armuri, documente istorice și fotografii, multe dintre acestea fiind clasate în categoria Tezaur a patrimoniului cultural național.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *