„Putin ar putea fi pe cale să lanseze un atac apocaliptic”. Avertismentul unui fost colonel occidental, în cel mai dificil moment al războiului

„Putin ar putea fi pe cale să lanseze un atac apocaliptic”. Avertismentul unui fost colonel occidental, în cel mai dificil moment al războiului

Există discuții la Moscova cum că o ofensivă decisivă menită să întoarcă soarta războiului în favoarea Rusiei ar fi în pregătire, într-un moment în care Ucraina se confruntă cu o criză de muniții, scrie colonelul britanic Hamish de Bretton-Gordon, expert în arme chimice, într-o opinie publicată de cotidianul The Telegraph.

Într-unul dintre cele mai dificile momente ale războiului, în care Kievul face apel la aliații săi pentru continarea susținerii militare cruciale, iar Rusia atacă deja pe toată linia frontului, un expert militar occidental avertizează că Moscova ar putea profita de slăbiciunile adversarilor săi.

În vreme ce atenția Occidentului se îndreaptă spre alte evenimente, precum alegerile din SUA sau Marea Britanie, de anul acesta, iar mulți consideă că războiul din Ucraina a intrat într-un impas, Kremlinul nu s-a resemnat, spune fostul colonel britanic Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant în armata britanică și în NATO, în prezent expert militar în arme chimice.

Există prin urmare discuții la Moscova cum că o ofensivă decisivă menită să întoarcă soarta războiului în favoarea Rusiei ar fi în pregătire, spune el.

Oficialii de la Moscova scotocesc acum pe tot globul pentru a acumpăra drone și muniție de la fiecare dictator posibil, în vreme ce Kievul se roagă de aliații distrași de alte preocupări să îi livreze obuze și apărare antiaeriană.

Contrastul dintre Rusia și Occident nu poate fi mai clar decât acum, într-un moment în care Moscova se concentrează tot mai mult pe o economie de război, scrie Bretton-Gordon.

Mai există și alte argumente pentru o posibilă mutare importantă a Rusiei, crede expertul militar.

În tot acest timp, Putin va trebui să le dovedească rușilor că poate obține câștiguri pe front. Alegerile din martie vor fi o farsă, dar asta nu înseamnă că liderul de la Kremlin este intangibil. Amintirea revoltei lui Prigojin de anul trecut și victimele recente din Belgorod generează motive de îngrijorare, spune el.

Având în vedere că ultranaționaliștii ruși cer o ofensivă majoră în jurul Harkovului, există un stimulent clar pentru Putin de a da un impuls major „operațiunii militare speciale”, subliniază Bretton-Gordon.

Obstacolul major care stă în calea acestei mutări decisive a Rusiei este unul evident: lipsa capacității militare convenționale.

Problema este că, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank cu sediul în SUA, armata rusă nu pare să fie în măsură „de a desfășura o operațiune de capturare a unui teritoriu semnificativ în regiunea Harkov pe termen scurt”.

„O incursiune rusă de 15 kilometri în adâncime și de câteva sute de kilometri în lățime ar fi o întreprindere operațională masivă care ar necesita o grupare de forțe mult mai mare și cu resurse semnificativ mai bune decât cele pe care forțele rusești le au în prezent concentrate de-a lungul întregii frontiere cu Ucraina, cu atât mai puțin în regiunea Belgorod”, au explicat experții ISW.

Acest lucru nu înseamnă că un astfel de atac este imposibil. Înseamnă pur și simplu că ar necesita arme care nu au ajuns încă pe front, spune însă expertul militar britanic.

La acest capitol, el se desparte de opinia altor observatori și oficiali militari occidentali care au speculat că Rusia nu este dispusă în acest moment să apeleze la armele nucleare tactice.

Bretton-Gordon observă că singurele arme de care dispune Rusia și care ar putea ajuta la atingerea obiectivelor într-un interval scurt de timp ar fi chiar o armă nucleară tactică sau una capabilă de un atac chimic sau biologic.

Putin ar putea crede că acesta este un risc care merită asumat, crede fostul colonel britanic.

Bretton-Gordon merge mai departe și spune că mulți dintre decidenții occidentali nu înțeleg de fapt filosofia și obiectivele liderului de la Kremlin.

Asemenea lui Stalin, Putin are un ego insațiabil și o dorință de măreție cu orice preț. Cei din Occident care cred că o încetare a focului ar putea fi urmată de o revenire la „normalitate” sunt complet nebuni, spune expertul.

Nimeni care înțelege Kremlinul nu crede că putem fi siguri de faptul că Putin își va opri marșul spre vest, adaugă el.

Deriva spre militarizarea statului rus și apelurile tot mai numeroase pentru o ofensivă mai mare trebuie să servească drept avertisment că Occidentul trebuie să se trezească înainte ca acesta să acționeze.

Trebuie să sprijinim și să înarmăm pe deplin Ucraina. Dacă nu o facem, așa cum a avertizat șeful securității poloneze, NATO va fi în război cu Moscova în câțiva ani, mai avertizează Bretton-Gordon.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *