Putin consideră că țările BRICS pot găsi o soluție politică la conflictul din Gaza, în timp ce Xi cere organizarea unei conferinţe internaţionale de pace

Putin consideră că țările BRICS pot găsi o soluție politică la conflictul din Gaza, în timp ce Xi cere organizarea unei conferinţe internaţionale de pace

Președintele rus Vladimir Putin a făcut marți, 20 noiembrie, apel la o soluție politică pentru încheierea conflictului israeliano-palestinian și a declarat că statele din regiune și membrii grupului de țări BRICS ar putea fi implicați în eforturile de a ajunge la o astfel de soluție, informează Reuters.

Într-o serie de comentarii televizate, făcute cu ocazia unui summit extraordinar în format virtual al grupului BRICS, Putin a pus din nou criza din Orientul Mijlociu pe seama eșecului diplomației americane în regiune.

„Facem apel la eforturile comune ale comunității internaționale care vizează detensionarea situației, o încetare a focului și găsirea unei soluții politice la conflictul palestiniano-israelian. Iar statele BRICS și țările din regiune ar putea juca un rol cheie în această activitate”, a declarat Putin.

Liderul de la Kremlin nu a detaliat modul în care ar putea fi organizat un astfel de efort.

Grupul BRICS include Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Acesta a convenit în august să se extindă prin primirea Arabiei Saudite, Iranului, Etiopiei, Egiptului, Argentinei și Emiratelor Arabe Unite.

Experții politici ruși și occidentali spun că Putin încearcă să folosească criza din Fâșia Gaza în avantajul său geopolitic, ca parte a unei strategii de a-i atrage pe aliații din țările în curs de dezvoltare și de a construi ceea ce el numește „o nouă ordine mondială” menită să contracareze dominația SUA.

În afirmațiile sale anterioare, Putin a atacat în mod repetat politica SUA, a îndemnat Israelul să dea dovadă de reținere și și-a exprimat simpatia pentru situația dificilă a palestinienilor.

Luna trecută, el a avertizat Israelul să nu asedieze Gaza în același mod în care Germania nazistă a asediat Leningradul în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, afirmând că o ofensivă terestră ar duce la un număr „absolut inacceptabil” de victime civile.

Marți, el a declarat că este „îngrozitor” faptul că un număr mare de copii palestinieni mor, adăugând că vederea operațiilor efectuate fără anestezie pe copii îi „evocă sentimente speciale”.

Xi Jinping cere încetarea imediată a focului

Tot în cadrul summitului virtual al BRICS, preşedintele chinez Xi Jinping a cerut marţi organizarea unei „conferinţe internaţionale de pace” pentru rezolvarea conflictului dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas, notează AFP, potrivit Agerpres.

„Nu poate exista pace şi securitate durabilă în Orientul Mijlociu fără o soluţie corectă la problema Palestinei”, a declarat Xi Jinping, prin intermediul unui traducător.

Prin urmare, „China cere organizarea cât mai rapid posibil a unei conferinţe internaţionale pentru pace” pentru a se ajunge la „un consens internaţional”.

Această conferinţă ar face posibilă „o acţiune către o soluţie rapidă la problema Palestinei, care să fie globală, corectă şi durabilă”, a adăugat el.

„De la izbucnirea ultimului conflict israeliano-palestinian, China a depus eforturi pentru a promova negocierile de pace şi încetarea focului”, a subliniat preşedintele chinez în discursul său.

„Toate părțile din conflict ar trebui să înceteze imediat focul și ostilitățile, să oprească toate violențele și atacurile care vizează civili și să elibereze civilii pentru a evita mai multe pierderi de vieți”, a mai spus Xi, potrivit agenției oficiale chineze de presă Xinhua, preluată de CNN.

Beijingul „a oferit asistenţă umanitară pentru a ajuta la atenuarea crizei umanitare din Gaza” şi va continua să facă acest lucru, a dat el asigurări.

Din punct de vedere istoric, China a susţinut întotdeauna cauza palestiniană şi soluţia a două state.

Prezenţa sa în Orientul Mijlociu a devenit tot mai vizibilă în ultimii ani, iar Beijingul îşi oferă adesea medierea în disputele regionale. Anul acesta, China a mediat un acord între Arabia Saudită şi Iran care, după ani de rivalitate, au acceptat să-şi restabilească relaţiile diplomatice şi să-şi redeschidă ambasadele.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *