Putin și Kim Jong-un. Până unde va merge prietenia dintre Rusia și Coreea de Nord și ce înseamnă asta pentru războiul din Ucraina

Putin și Kim Jong-un. Până unde va merge prietenia dintre Rusia și Coreea de Nord și ce înseamnă asta pentru războiul din Ucraina

Coreea de Nord are stocuri vaste de muniții pentru a ajuta Rusia, dar este greu de crezut că ar putea trimite rapid cantități semnificative către Moscova, au explicat analiștii citați de Associated Press.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a sosit marți în Rusia pentru o întâlnire cu președintele Vladimir Putin, care se va concentra probabil pe dorința Rusiei de a cumpăra muniție, cu scopul de a-și reface rezervele secătuite de războiul din Ucraina.

Întâlnirea va sublinia, de asemenea, aprofundarea cooperării bilaterale, în condițiile în care cei doi lideri sunt implicați în confruntări separate cu SUA. În schimbul furnizării de muniție, Coreea de Nord va dori probabil livrări de alimente și energie și transferuri de tehnologii militare sofisticate, spun analiștii.

O întâlnire cu Putin ar fi prima pe care Kim o va avea cu un lider străin de când Coreea de Nord și-a închis granițele, în ianuarie 2020. Cei doi s-au întâlnit pentru prima dată în aprilie 2019, la două luni după ce negocierile lui Kim cu președintele american de atunci, Donald Trump, s-au prăbușit.

Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a călătorit deja la Phenian în iulie și i-a cerut lui Kim să trimită mai multă muniție în Rusia, potrivit oficialilor americani. Șoigu a declarat de asemenea că Moscova și Phenianul iau în considerare organizarea de exerciții militare pentru prima dată.

Nu este clar cât de departe ar putea merge cooperarea militară dintre Kim și Putin, dar orice semn de încălzire a relațiilor va îngrijora Occidentul.

Rusia încearcă în prezent să înăbușe o contraofensivă ucraineană și să prelungească războiul, în timp ce Coreea de Nord testează într-un ritm record rachete, protestând astfel față de strategia SUA de consolidare a alianțelor militare cu Coreea de Sud și Japonia.

Ce vrea Rusia de la Coreea de Nord?

Încă de anul trecut, oficialii americani au suspectat că Phenianul furnizează Moscovei obuze de artilerie, rachete și alte muniții, dintre care o mare parte sunt probabil copii ale munițiilor din epoca sovietică.

„Rusia are nevoie urgentă de (provizii de război). Dacă nu, cum ar putea ministrul apărării dintr-o țară puternică aflată în război să vină într-o țară mică precum Coreea de Nord?”, a subliniat Kim Taewoo, fost director al Institutului Coreean pentru Unificare Națională din Seul, pentru Associated Press

El a spus că Șoigu a fost primul ministru rus al apărării care a vizitat Coreea de Nord de la dezintegrarea Uniunii Sovietice în 1991.

Cumpărarea de muniții din Coreea de Nord ar reprezenta o încălcare a rezoluțiilor ONU, susținute de Rusia, care interzic orice comerț militar cu Phenianul. Dar ținând cont că se confruntă cu sancțiuni internaționale și controale la export, Rusia a căutat deja arme din alte țări sancționate, precum Iran.

Cât de mult poate ajuta Phenianul?

Coreea de Nord are stocuri vaste de muniții, a explicat pentru agenția de presă Du Hyeogn Cha, analist la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul, dar, a spus acesta, este greu de crezut că Phenianul ar putea trimite rapid cantități semnificative către Moscova, deoarece legătura terestră îngustă dintre cele două țări oferă condiții pentru un trafic feroviar limitat.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby, a avertizat că, potrivit acordurilor potențiale bilaterale, Coreea de Nord ar urma să livreze Rusiei „cantități semnificative” și mai multe tipuri de arme pentru a fi folosite în Ucraina.

Acordurile potențiale includ, de asemenea, furnizarea de materii prime care ar putea contribui la creșterea capacității de producție militară a Rusiei, a spus Kirby.

Discuțiile dintre Rusia și Coreea de Nord au loc într-un moment în care experții și oficialii avertizează că războiul pare să continue pe termen nedefinit. Atât Rusia, cât și Ucraina consumă multă muniție și au mare nevoie de ajutor din partea partenerilor pentru a-și reface stocurile.

Kirby a declarat că faptul că Putin se apropie de o țară precum Coreea de Nord, una dintre cele mai izolate de pe planetă, este un semn al disperării președintelui. „Este greu să te uiți la acest lucru și să vezi altceva decât slăbiciune”, a spus oficialul.

Ce vrea Kim Jong-un?

Prioritățile lui Kim ar fi livrările de ajutoare, prestigiul și tehnologia militară, au declarat experții.

„Ar fi un acord câștigător pentru amândoi, deoarece Putin este încolțit din cauza inventarului său de arme epuizat, în timp ce Kim se confruntă cu presiunea cooperării trilaterale Coreea de Sud-SUA-Japonia”, a declarat pentru Associated Press Nam Sung-wook, fost director al Institutului pentru Strategia de Securitate Națională, un think-tank condus de agenția de spionaj a Coreei de Sud.

„Nevoile lor se potrivesc perfect acum”, a spus acesta.

Închiderea granițelor din perioada pandemiei a lăsat Coreea de Nord cu dificultăți economice grave, iar Kim va dori probabil să se aprovizioneze cu alimente și energie pentru a rezolva deficitul.

De asemenea, Kim va arăta probabil că extinderea relațiilor cu Moscova reprezintă un semn cum că țara sa depășește anii de izolare. Liderii nord-coreeni au apreciat dintotdeauna întâlnirile față în față cu liderii mondiali drept semne de relevanță internațională, folosind aceste evenimente în scopuri de propagandă internă.

De asemenea, Kim dorește probabil tehnologie rusă pentru a construi sisteme de armament mai sofisticate, cum ar fi rachete puternice cu rază lungă de acțiune, arme balistice hipersonice, submarine cu propulsie nucleară și sateliți de spionaj, a declarat Hong Min, analist la Institutul Coreean pentru Unificare Națională din Seul.

Nu este clar dacă Rusia ar fi dispusă să furnizeze Coreei de Nord tehnologii avansate pentru armele nucleare și rachetele balistice intercontinentale, a spus Cha. Rusia și-a păzit întotdeauna cu strictețe cele mai importante tehnologii de armament, chiar și față de parteneri cheie precum China, a adăugat el pentru Associated Press.

Până unde va merge prietenia?

Șoigu a declarat reporterilor că Rusia și Coreea de Nord analizează posibilitatea unui exercițiu militar bilateral. Anterior, agenția de spionaj din Coreea de Sud a declarat în fața parlamentarilor că Șoigu pare să fi propus chiar un exercițiu de antrenament trilateral care să implice China.

Oricum, acestea ar fi primele exerciții militare ale Coreei de Nord cu o țară străină de la sfârșitul Războiului din Coreea din 1950-53. Phenianul a evitat până acum aceste exerciții comune cu o armată străină, în conformitate cu filozofia sa oficială de „autosuficiență”.

Analistul Kim Taewoo a declarat că extinderea cooperării în domeniul securității între Coreea de Sud, SUA și Japonia l-ar putea determina pe Kim Jong Un să încalce acest tabu și să organizeze pentru prima dată exerciții cu Rusia și China.

Dar Nam, care este în prezent profesor la Universitatea din Coreea, a declarat că, cel mai probabil, Coreea de Nord nu va accepta oferta, deoarece aceasta ar putea să o facă și mai dependentă de China și Rusia.

Park Won Gon, profesor la Universitatea Ewha Womans din Seul, a declarat că este prea devreme pentru a prezice ce ar putea produce diplomația lui Kim, dincolo de o demonstrație de sfidare față de Statele Unite.

„În orice caz, Coreea de Nord și Rusia trebuie să arate că lucrează împreună, că intensifică această cooperare”, a spus Park. „Există în mod clar domenii practice de cooperare și, de asemenea, unele aspecte simbolice pe care vor să le demonstreze Statelor Unite”, a spus acesta, potrivit Associated Press.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *