Raport șocant: Peste 3,3 milioane de concedii medicale anul trecut. Topul celor mai bolnavi români

Raport șocant: Peste 3,3 milioane de concedii medicale anul trecut. Topul celor mai bolnavi români

În top zece se află București, Cluj sau Prahova, iar cele mai multe adeverințe au fost eliberate de medicii oncologi.

În top 10 al județelor cu cele mai multe certificate de concediu medical acordate în 2023 apar, pe lângă București și județele cele mai populate, precum Cluj, Iași sau Timiș, și județele Prahova (locul 3 la nivel național la certificate de concediu medical), Mureș (locul 5 la nivel național), Sibiu (locul 7 la nivel național), Argeș (locul 9) și Brașov (locul 10).

În top 10, pe locul 8 la nivel național, figurează și A.O.P.S.N.A.J. – Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești, cu 122.327 de certificate de concediu medical acordate anul trecut.

Ciolacu, mesaj de forță, pe Facebook, pentru prefecți: Să-și mențină ușa și ochii deschiși către oameni!

La polul opus, județele cu cele mai puține certificate de concediu medical acordate sunt Călărași, Ialomița, Tulcea, Vaslui și Caraș, însă trebuie ținut cont și de faptul că în aceste județe, și numărul de locuitori este mai mic decât în județele din top.

Important de precizat este că numărul de certificate de concediu medical nu este neapărat același cu numărul persoanelor care au beneficiat de concediu medical, deoarece baza de date a CNAS înregistrează numărul de certificate acordate, nu și numărul persoanelor – nu sunt comparate CNP-urile, astfel că CNAS nu are o evidență a persoanelor care au beneficiat de concediu medical, ci doar a numărului de certificate. O persoană poate primi, într-un an, câteva certificate de concediu medical, în funcție de gravitatea afecțiunilor de care suferă.

Un autocar în care se aflau 30 de elevi a luat foc pe DN 57

Cele mai importante concedii, ca durată, au fost acordate pentru boli oncologice, pentru afecțiuni legate de sarcină și concedii prenatale, precum și pentru probleme care țin de sănătatea mamei și copilului, declara, pe 19 februarie, într-o întâlnire cu presa, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea.

De asemenea, multe concedii au fost acordate și pentru afecțiuni osteoarticulare degenerative, boli cronice netransmisibile și afecțiuni intercurente, mai spunea atunci Valeria Herdea, de profesie medic de familie.

Între timp, statistica Europeană arată că România are cele mai mici cheltuieli din PIB pentru aceste concedii. 

Parlamentarii își umflă salariile, în timp ce românii de abia se descurcă de la o lună la alta. Cât a ajuns să primească un secretar

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *