Răspunsul lui Marcel Ciolacu, întrebat dacă l-ar fi rechemat la post pe ambasadorul României în SUA, după reacţia acestuia

Răspunsul lui Marcel Ciolacu, întrebat dacă l-ar fi rechemat la post pe ambasadorul României în SUA, după reacţia acestuia

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, 4 decembrie, că l-ar fi schimbat în mod categoric din funcție pe Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, după ce acesta l-a acuzat public că l-a exclus de la întâlnirile politice din SUA.

Ciolacu a spus la Antena 3 că „lipsa de anvergură şi reacţia emoţională nu l-au calificat” pe Andrei Muraru pentru a fi ambasador şi a adăugat că ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, va avea o discuţie cu preşedintele României, Klaus Iohannis, pe acest subiect.

„Nu mai avut nicio discuţie cu domnul ambasador şi cred că o perioadă mai lungă de timp nu o să avem discuţii. În primul rând, eu am venit aici însoţit de doamna ministru de Externe, este reprezentanta de vârf a diplomaţiei române. Nu apucasem să avem discuţiile aplicate cum vor fi reprezentările în ziua următoare, de aceea am şi spus că câteodată e bine să ai răbdare. Totuşi, lipsa de anvergură a domnului ambasador şi o reacţie până la urmă cred că emoţională a domniei sale nu l-au calificat pentru a fi ambasador”, a declarat Marcel Ciolacu la Antena 3, potrivit news.ro.

Întrebat dacă l-ar fi rechemat pe Andrei Muraru din postul de ambasador, în caz că decizia i-ar fi aparținut lui, și nu președintelui Iohannis, Ciolacu a răspuns: „Categoric”. „Presupun că doamna ministru (n.red. Luminița Odobescu) va avea discuţiile cu preşedintele României”, a adăugat șeful Executivului.

De unde a plecat conflictul

Scandalul dintre Ciolacu și Muraru a pornit de la faptul că ambasadorul României la Washington l-a acuzat pe premier că a interzis participarea reprezentanţilor Ambasadei la întâlnirile politice din SUA.

„Rolul meu în această vizită se încheie aici. Mulţumesc echipei mele de la Washington pentru efortul depus în ultimele zile pentru a facilita întâlnirile din următoarele zile, însă domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanţilor Ambasadei României la Washington la întâlnirile politice din următoarele zile”, a spus Andrei Muraru, pe 3 decembrie, la o recepţie unde Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii de români din SUA.

În replică, premierul și liderul PSD a spus în aceeași zi că „important este să ne vedem misiunea pe care o avem fiecare”.

„Cred că domnul ambasador e mai tânăr decât mine, cred că cea mai mare calitate în politică este răbdarea. Nu cred că este mare diferenţă între politică şi diplomaţie şi sunt ferm convins că domnul ambasador nu şi-a pierdut încă răbdarea, cum nici eu n-am făcut-o de multe ori şi în contexte mai dificile. Important este să ne vedem misiunea pe care o avem fiecare într-un moment important pentru România şi mai puţin pentru interesele noastre sau viziunile noastre personale”, a afirmat Ciolacu.

Premierul este într-o vizită oficială de 4 zile la Washington şi la New York până miercuri, 6 decembrie, împreună cu o delegaţie guvernamentală din care fac parte ministrul apărării, Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul economiei, Radu Oprea.

Andrei Muraru, omul lui Iohannis

În vârstă de 41 de ani, de profesie istoric, Andrei Muraru a fost președintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului din România și apoi consilier al președintelui Klaus Iohannis din 2014 și până în 2021, la Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă. Fratele său geamăn, Alexandru Muraru, este deputat PNL și liderul PNL Iași

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *