Realitatea sumbră cu care se confruntă Ucraina: ultima șansă de a mai primi sprijin financiar american. De ce totul depinde de alegerile prezidențiale din SUA – Analiză CNN

Realitatea sumbră cu care se confruntă Ucraina: ultima șansă de a mai primi sprijin financiar american. De ce totul depinde de alegerile prezidențiale din SUA – Analiză CNN

În timp ce președintele Joe Biden continuă să îi îndemne pe principalii legiuitori din Congresul SUA să-i aprobe cererea pentru acordarea unui ajutor de 60 de miliarde de dolari Ucrainei, administrația de la Washington a ajuns la o constatare sumbră: aceasta este probabil ultima șansă ca orice nouă finanțare americană în domeniul militar să ajungă în țara devastată de război înainte de alegerile prezidențiale din 2024, scrie vineri, 19 ianuarie, CNN, într-o amplă analiză a impasului în care a intrat sprijinul american pentru Kiev.

Parlamentarii au transmis acest lucru direct Casei Albe, a declarat un oficial american pentru CNN. Și, subliniind blocajul actual, el a precizat că oficialii Pentagonului nu au avut, de luna trecută, nicio întâlnire pentru a decide ce să trimită Ucrainei din stocurile de arme ale Departamentului Apărării – deoarece nu mai există bani care să finanțeze pachetele de ajutor.

Biden s-a întâlnit miercuri, la Casa Albă, cu parlamentarii din Camera Reprezentanților și Senat pentru a sublinia care este miza pentru Ucraina. La un moment dat, președintele s-a adresat consilierului său pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, și directorului Serviciului Național de Informații, Avril Haines, pentru a expune capacitățile specifice pe care Ucraina le va epuiza în următoarele luni, potrivit unui oficial de la Casa Albă familiarizat cu întâlnirea, care a refuzat să intre în mai multe detalii.

Un alt oficial a declarat pentru postul american de televiziune că aceștia au indicat în mod specific sistemele de apărare antiaeriană și muniția de artilerie ca exemple de capacități-cheie care ar putea fi epuizate fără continuarea sprijinului din partea SUA.

Biden a avertizat, de asemenea, că personalul american este în pericol, spunând că, dacă războiul dintre Ucraina și Rusia se extinde pe teritoriul NATO, SUA vor trebui să se implice direct în conflict.

Dar președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, care, alături de alți republicani din Camera Reprezentanților, a condiționat continuarea finanțării pentru Ucraina de încheierea unui acord mai amplu privind imigrația, a declarat ulterior că, dacă Washingtonul va continua să sprijine financiar Ucraina, SUA riscă să intre într-un impas asemănător războiului de două decenii din Afganistan.

„Nu putem cheltui miliarde de dolari fără o strategie clară articulată și i-am spus din nou președintelui în cadrul întâlnirii de astăzi, așa cum am spus în mod repetat: «Domnule, trebuie să articulați care este strategia. Care este finalul jocului?»”, a declarat Johnson miercuri seară, într-un interviu acordat postului american de televiziune.

La Casa Albă, joi, Biden le-a spus reporterilor că, în opinia sa, întâlnirea a decurs bine și că el crede că „marea majoritate a membrilor Congresului sprijină ajutorul” pentru Ucraina.

„Întrebarea este dacă o mică minoritate îl va bloca sau nu, ceea ce ar fi un dezastru”, a spus Biden.

Cursa pentru aprobarea finanțării înainte de alegerile prezidențiale

Între timp, la Casa Albă, la sediul NATO și la Kiev, există o conștientizare puternică a faptului că, dacă Donald Trump va fi reales președinte al SUA în noiembrie, va reduce probabil sprijinul pentru Kiev.

„Motivul numărul unu pentru care republicanii nu se vor pronunța în favoarea suplimentării (ajutorului financiar) pentru Ucraina este că nu vor să îl jignească pe candidatul Trump și pe susținătorii lui”, a spus miercuri parlamentarul democrat Mike Quigley. „El (Trump, n.r.) a spus deja clar ce ar face – războiul s-ar termina în prima lui zi (de mandat), ceea ce înseamnă că Putin își va păstra granițele pe care le are, dacă nu mai mult”, a continuat Quigley.

Indiferent de ceea ce se întâmplă în politica americană în acest an, oficialii serviciilor secrete americane și occidentale consideră că războiul Rusiei din Ucraina va continua probabil mult mai mult timp.

Evaluările variază, dar practic toate presupun că vor mai fi cel puțin doi ani de lupte, potrivit mai multor surse familiare cu serviciile de informații – suficient de mult pentru a depăși primul mandat al lui Biden. În privat, unii oficiali americani și occidentali spun că ar mai putea fi vorba de încă cinci ani de lupte.

Din acest motiv, oficialii administrației Biden și legiuitorii, inclusiv unii republicani șovăielnici, au fost nerăbdători să aprobe și să canalizeze finanțarea către Ucraina înainte de expirarea potențială a acestei perioade, la sfârșitul anului 2024.

„În afară de faptul că există o nevoie disperată, obținerea unui ajutor cât mai mare înainte de ianuarie 2025 este în mintea multor oameni cu care am vorbit”, a declarat un oficial american. „Nu numai că este important ca fondurile să fie alocate, dar și ca acestea să fie plătite înainte de alegeri, deoarece orice fonduri din FY24 (anul financiar 2024, n.r.) care încă așteaptă să fie cheltuite pot fi blocate de Trump”, a precizat oficialul.

Un consilier din Congres, familiarizat cu discuțiile, a declarat că parlamentarii mai șovăielnici, precum senatorul republican Lindsey Graham și republicanul Michael McCaul din Camera Reprezentanților, s-au numărat printre cei care au făcut presiuni toamna trecută pentru ca Congresul să aprobe suficiente fonduri care să le ajungă forțelor militare ucrainene până la alegerile din 2024. În cele din urmă, administrația a solicitat 60 de miliarde de dolari, dar Congresul nu a putut ajunge la un acord înainte de sfârșitul anului trecut, iar a face ceva mai mult într-un an electoral tensionat ar putea fi doar un vis fără speranță, a spus consilierul.

„Nu mai avem bani”, a declarat un oficial militar american staționat în Europa. „Administrația a reușit să facă ceva magie, dar suntem pe ultima sută de metri”, a precizat el.

O sursă familiarizată cu serviciile secrete occidentale a punctat: „Practic, totul depinde de realegerea lui Biden, nu-i așa?”.

Războiul dintre Rusia și Ucraina a intrat în impas. Foto: Hepta

Situație statică pe câmpul de luptă

Continuarea sprijinului occidental pentru Ucraina este esențială, susțin oficialii americani și occidentali, chiar dacă liniile de luptă au rămas în mare parte statice în ultimele luni, în urma contraofensivei ucrainene eșuate care și-a propus recâștigarea teritoriului confiscat de Rusia.

Cu toate acestea, pe termen scurt, oficialii serviciilor secrete americane nu cred că o scădere a finanțării americane va avea un impact major pentru Ucraina pe câmpul de luptă. Rusia se străduiește să-și regrupeze forțele, ceea ce îi oferă Ucrainei ceva timp, au declarat persoane familiare cu evaluările. Dar, pe termen lung, lipsa ajutorului american ar putea permite Moscovei să preia din nou inițiativa, prin intensificarea aprovizionării cu arme și profitând de sprijinul din partea Iranului și a Coreei de Nord, a declarat una dintre aceste persoane.

Oficialii americani au luat în considerare, de asemenea, impactul pe care retragerea sprijinului SUA l-ar putea avea asupra altor aliați, în special mesajul care ar transmite faptul că SUA nu au voința politică de a-și sprijini aliații și partenerii pe termen lung. O altă îngrijorare este că Europa, care se află deja la capătul puterilor în ceea ce privește aprovizionarea Ucrainei cu arme și muniții, urmează exemplul SUA și începe să reducă o parte a sprijinului.

Cu impact imediat, încetarea finanțării SUA pentru Ucraina ar putea limita capacitatea forțelor Kievului de a efectua atacuri cu rază lungă de acțiune în Crimeea ocupată de Rusia și în Marea Neagră – lovituri care au fost posibile prin intermediul armelor occidentale, precum sistemele de rachete tactice ale armatei SUA (cunoscute și sub numele de ATACMS).

Dacă această conductă ar „seca”, oficialii americani cred că Ucraina și-ar putea pierde capacitatea de a desfășura unele dintre cele mai importante operațiuni, a declarat pentru CNN o persoană familiarizată cu evaluările serviciilor secrete americane. Loviturile Ucrainei asupra flotei rusești din Marea Neagră din toamna trecută, care au forțat Rusia să își retragă multe dintre navele sale din Sevastopol, oraș-port din Crimeea ocupată, au fost considerate o utilizare deosebit de eficientă a rachetelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident.

Toți ochii pe 2025

Se așteaptă ca Ucraina să își petreacă acest an depunând eforturi pentru a-și consolida baza industrială de apărare și pentru a-și reconstrui forțele în anticiparea unor lupte și mai intense în 2025, a declarat oficialul american – o strategie pe care probabil că se va concentra și Rusia.

„Acesta este motivul pentru care continuarea sprijinului occidental este esențială, deoarece anul viitor va fi momentul în care se va face tot ceea ce va decide cum se va desfășura anul 2025 și, posibil, următorul”, a declarat această persoană.

O altă tentativă de contraofensivă majoră a Ucrainei, cu scopul de a diviza forțele ruse la Melitopol, oraș din sudul țării aflat sub ocupație, este încă probabilă la cel puțin doi ani distanță, a declarat oficialul militar american staționat în Europa, iar oficialii americani și occidentali se așteaptă ca și Ucraina, și Rusia să nu obțină câștiguri majore pe câmpul de luptă în 2024.

Ambele părți sunt “prea epuizate în ceea ce privește trupele și echipamentele pentru a vedea mișcări uriașe în 2024”, a declarat această persoană. Ucrainenii au discutat despre 2025 ca fiind „o opțiune mai fezabilă în ceea ce privește ceea ce pot genera pentru a începe o altă ofensivă”, a spus oficialul militar.

Cu toate acestea, Rusia a continuat să încerce să supună Ucraina cu valuri uriașe de atacuri cu rachete și drone care au vizat Kievul și alte orașe importante din țară, obligând apărarea antiaeriană ucraineană să acționeze concomitent și divizat. De asemenea, Ucraina se luptă să recruteze noi trupe, mai ales în urma unei încercări istovitoare de contraofensivă care a costat mii de vieți.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luna trecută, într-o conferință de presă, că armata sa a propus mobilizarea a încă 450.000-500.000 de oameni care se alăture efortului de război, dar că nu a autorizat încă acest plan deoarece va costa Ucraina miliarde de dolari.

„Mobilizarea a încă 450.000-500.000 de oameni va costa Ucraina 500 de miliarde de grivne (13 miliarde de dolari) și aș vrea să știu de unde vor veni banii”, a declarat Zelenski. „Având în vedere că este nevoie de șase civili ucraineni care muncesc și plătesc taxe pentru a plăti salariul unui soldat, ar trebui să mai aduc de undeva încă 3 milioane de oameni care muncesc pentru a putea plăti pentru trupele suplimentare”, a explicat liderul de la Kiev.

Donald Trump a câștigat alegerile republicane din Iowa, primul vot în cursa prezidențială din SUA

Al doilea mandat al lui Trump se profilează la orizont

Acesta nu este locul în care administrația Biden spera să se afle la împlinirea a doi ani de la conflict, inclusiv în ceea ce privește un nou mandat pentru Trump, variantă care se profilează la orizont.

Oficialii administrației Biden și ai Congresului au început să discute anul trecut despre cum să canalizeze cât mai mult ajutor posibil către Ucraina înainte de ianuarie 2025, au precizat pentru CNN surse familiare cu discuțiile.

La un moment dat, toamna trecută, unii membri mai fermi ai Congresului au estimat în privat că Ucraina ar avea nevoie de până la 100 de miliarde de dolari ca să îi ajungă până în 2024, a precizat consilierul din Congres. Casa Albă s-a oprit în cele din urmă la o cerere de 61 de miliarde de dolari pentru 2024, cu aproximativ 7 miliarde de dolari mai mult decât a solicitat pentru ajutorul militar ucrainean în 2023.

Un consilier din Congres familiarizat cu discuțiile a precizat că, cu cât negocierile privind continuarea finanțării se prelungesc mai mult, cu atât este mai puțin probabil ca aceasta să fie aprobată.

Între timp, mai mulți înalți oficiali americani au lucrat în ultimul an pentru a găsi o bază juridică pentru confiscarea și transferul către Ucraina a activelor de aproximativ 300 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale rusești aflate în Occident. Aceste active au fost înghețate după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Această manevră rară ar necesita acordul aliaților SUA din Grupul celor mai avansate 7 economii (G7), precum și o lege a Congresului care să îi dea președintelui autoritatea de a confisca activele rusești din SUA. În condițiile în care Congresul încă se luptă pe tema continuării sprijinului și a modului de a evita „un shutdown” al guvernului, nu este clar cât de repede va ajunge la vot acest proiect de lege.

Pe termen scurt, Ucraina ar putea rezista, deși în impas, fără sprijinul SUA, a declarat o sursă occidentală din serviciile de informații. Dar aceasta ar fi totuși o pierdere semnificativă nu numai pentru Ucraina, ci și pentru poziția SUA în lume, a spus această persoană.

„Ar demonstra Rusiei că a fost capabilă să cucerească un teritoriu prin forță și ar arăta altor națiuni că pot face la fel. Ideea este de a arăta că, în zilele noastre, marile puteri nu pot pur și simplu să meargă și să preia teritorii cu forța”, a spus această persoană.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *