„Regele Crypto”, Sam Bankman-Fried, fostul fondator FTX, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru fraudă

„Regele Crypto”, Sam Bankman-Fried, fostul fondator FTX, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru fraudă

Sam Bankman-Fried, fondatorul platformei de schimb de criptomonede FTX, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru fraudă. Sentința a fost pronunțată de un judecător din New York, după ce Bankman-Fried a fost găsit vinovat de furtul a 8 miliarde de dolari de la clienții FTX.

Sam Bankman-Fried, în vârstă de 32 de ani, era considerat un geniu al criptomonedelor și a acumulat o avere de miliarde de dolari în doar câțiva ani. Cu toate acestea, imperiul său s-a prăbușit anul trecut, când FTX a declarat faliment după ce s-a dezvăluit că Bankman-Fried a folosit fondurile clienților pentru a finanța alte afaceri și a-și plăti stilul de viață extravagant, scrie Reuters.

Judecătorul a descris frauda lui Bankman-Fried ca fiind „una dintre cele mai mari din istoria Statelor Unite”. El a spus că Bankman-Fried a „mințit și a înșelat” clienții săi și că a „trăit o viață de lux pe cheltuiala lor”.

Bankman-Fried a susținut că este nevinovat și a anunțat că va face apel la sentință.

Vezi și: Povestea neștiută a miliardarului care a pierdut tot peste noapte: Cum a sărăcit „regele criptomonedelor” și cine este Sam Bankman-Fried

Condamnarea lui Bankman-Fried este un semnal puternic că autoritățile nu vor tolera frauda în industria criptomonedelor. Este, de asemenea, o poveste de avertizare pentru alți antreprenori care cred că pot scăpa cu ușurință de infracțiuni financiare.

Sam Bankman-Fried

Un joc periculos motivat de lăcomie și aroganță

Kaplan a făcut referire la mărturiile din timpul procesului, subliniind că Sam Bankman-Fried a demonstrat o lipsă completă de remușcări. Aparent, fostul miliardar credea că se află deasupra legii, iar masca de tânăr antreprenor excentric și de geniu nu a reușit să îl protejeze de consecințele faptelor sale. Judecătorul a adăugat că minciunile spuse de acuzat în timpul procesului au reprezentat un factor agravant în pronunțarea sentinței severe.

Înainte de citirea sentinței, Bankman-Fried s-a adresat instanței, recunoscând suferința clienților FTX și oferindu-și scuzele fostului său personal. Însă, în ciuda acestui gest, a continuat să-și susțină nevinovăția. Avocații săi au anunțat imediat că vor contesta atât verdictul, cât și sentința.

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, stă în fața judecătorului districtual american Lewis Kaplan în momentul în care primește sentința de 25 de ani de închisoare, la Curtea Federală din New York City, SUA, 28 martie 2024, în această schiță de tribunal. (Ilustrație: REUTERS/Jane Rosenberg)

De la strălucirea averii la întunericul închisorii

Ascensiunea și căderea lui Sam Bankman-Fried rămâne o poveste tragică ce va fi studiată în manuale. Un personaj complex, ce a îmbinat trăsături de geniu, lăcomie și aroganță – toate ducând, într-un final, la un deznodământ nefast. De la statutul de miliardar filantrop și promotor al mișcării de „altruism eficient”, la cel de deținut cu un număr într-o închisoare federală, fostul „rege crypto” devine acum un simbol al fraudei și lăcomiei din lumea volatilă a criptomonedelor.

Procurorii au solicitat o pedeapsă cuprinsă între 40 și 50 de ani de închisoare, însă apărarea pledase pentru o sentință mult mai îngăduitoare – sub cinci ani. În final, Bankman-Fried a primit o pedeapsă de 25 de ani. Sentința severă trimite un mesaj clar comunității internaționale: justiția nu va tolera infracțiunile financiare, indiferent de industria în care au loc și de persoanele implicate. Mai mult, cazul lui Bankman-Fried va intensifica, cel mai probabil, controversele legate de piața criptomonedelor și va determina autoritățile să reglementeze și mai strict acest domeniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *