Rețete de ciorbă de pui a la grec. Cum faci cea mai gustoasă ciorbă

Rețete de ciorbă de pui a la grec. Cum faci cea mai gustoasă ciorbă

Ciorba de pui a la grec este printre cele mai apreciate supe, atât la noi, cât și în alte multe regiuni ale lumii. Rețeta sa are o istorie îndelungată și a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului. Află lucruri interesante despre ciorba de pui a la grec și cele mai bune rețete pe care le poți încerca.

De unde provine rețeta de ciorbă de pui a la grec

Deși se numește ciorbă de pui a la grec, originea acestei supe nu este deloc grecească, ci mai degrabă iberică – și evreiască sefardă. Versiunea sefardă a acestei supe, cunoscută sub numele de sopa de huevos y limon (supă de ouă și lămâie), este modalitatea tradițională de a termina postul de Yom Kippur pentru evreii din Turcia.

La fel ca multe rețete din bucătăria evreiască, sosul agristada a luat naștere din necesitate, în special din strictețea legilor dietetice cușer. Aceste reguli, printre altele, prevăd că este interzis să se folosească lactate în sosurile care ar însoți preparatele din carne. Bucătarii sefarzi din Spania – cu sute de ani în urmă – au dezvoltat un sos care se baza pe ouă ca agent de îngroșare.

Află mai multe despre ce înseamnă mâncarea kosher.

În Evul Mediu, înainte ca citricele să fie cultivate pe scară largă în Europa, verjus – un lichid foarte acid obținut din presarea strugurilor necopți – a fost folosit pentru a da sosului aroma sa acră. Dar după secolul al X-lea, când lămâile au devenit o cultură populară în jurul Mării Mediterane, sucul de lămâie a înlocuit verjus ca agent standard de acidulare pentru agristada.

Când evreii iberici au fost expulzați din Spania în timpul Inchiziției, au adus agristada cu ei în timp ce călătoreau către destinații din Imperiul Otoman – Turcia actuală, statele balcanice și Grecia.

Mesenii otomani aveau deja o înclinație pentru arome acre: prunele acre, rodiile și portocalele amare erau toate ingrediente comune în bucătăria otomană din secolul al XV-lea, iar o carte de bucate otomană timpurie din aceeași perioadă avea un întreg capitol despre alimentele acre. Așa că nu este surprinzător că agristada, cu aroma sa de lămâie, a devenit parte din bucătăria grecească și turcească.

De-a lungul secolelor, sosul agristada s-a transformat în avgolemono.

Sosul Avgolemono este practic omniprezent în bucătăria greacă, unde este servit alături de dolma și legume precum anghinarea, precum și ca acompaniament la mâncăruri din pește și carne. În Grecia este de fapt o întreagă categorie de supe îngroșate cu o emulsie de ou și lămâie.

În Turcia, un sos de ou-lămâie, care este folosit și pentru a îngroșa supe, este cunoscut sub numele de terbiye. Agristada se mai găsește chiar și în Spania, unde este cunoscută sub numele de salsa blanca (sos alb) sau huevo y limón (ou și lămâie) și este servită alături de pește prăjit sau anghinare, în loc de maioneză.

Supa de pui a la grec se face de obicei cu ouă întregi, dar uneori doar cu gălbenușuri. Albușurile pot fi bătute într-o spumă separat înainte de a fi amestecate cu gălbenușurile și sucul de lămâie, sau ouăle întregi pot fi bătute cu sucul de lămâie. Amidonul din paste sau orez contribuie la stabilizarea emulsiei.

Vezi și care este diferența dintre ciorba rădăuțeană și a la grec.

Rețete de ciorbă de pui a la grec

Ciorba de pui a la grec a fost transformată de-a lungul timpului și rețeta originală modificată în funcție de preferințele culinare, dar și de ingredientele pe care fiecare bucătar le-a avut la îndemână, astfel că astăzi, sunt o mulțime de feluri de a prepara ciorbă de pui a la grec. Iată unele dintre cele mai apreciate rețete de ciorbă de pui a la grec:

Ciorbă de pui a la grec cu usturoi

Ciorbă de pui a la grec cu usturoi

Ingrediente:

500g piept de pui, tăiat cubulețe
2 litri supă de pui
3 căței de usturoi, zdrobiți
1 ceapă mare, tocată mărunt
2 morcovi, tăiați cubulețe
2 cartofi, tăiați cubulețe
1 ardei gras roșu, tăiat cubulețe
1 legătură de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
2 linguri ulei de măsline
2 ouă
Sucul de la 2-3 lămâi (după gust)
Sare și piper după gust

Într-o oală mare, încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa și călește-o până devine ușor transparentă. Adaugă cubulețele de piept de pui în oală și prăjește-le până se rumenesc ușor.

Adaugă morcovii, cartofii și ardeiul gras tăiate cubulețe în oală și amestecă bine cu celelalte ingrediente.

Toarnă supa de pui peste ingredientele din oală și adaugă cățeii de usturoi zdrobiți. Dă ciorba în clocot, apoi redu focul și las-o să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când legumele și carnea sunt fragede.

Într-un bol, bate ouăle și adaugă treptat sucul de lămâie, amestecând continuu, până obții un sos omogen. Scoate oala de pe foc și încorporează ușor sosul avgolemono (ou și lămâie) în ciorbă, amestecând continuu pentru a evita coagularea oului.

Ajustează gustul cu sare și piper, dacă este necesar. Servește ciorba caldă, presărată cu pătrunjel tocat proaspăt.

Ciorbă de pui a la grec cu piept de pui

Ciorbă de pui a la grec cu piept de pui

Ingrediente:

1 piept de pui
1 morcov,
o ceapă,
2 gălbenuşuri,
200 g smântână,
o ceaşcă de orez,
sare, piper,
pătrunjel,
suc de lămâie

Mod de preparare

Pieptul de de pui se pune la fiert într-o oală cu 3 l de apă, sare şi piper. Se lasă la fiert şi se spumează. Ceapa se taie solzişori, iar morcovul cubuleţe. Când carnea este fiartă se scoate şi se lasă la răcit. Legumele se pun în apa în care a fiert carnea împreună cu orezul spălat şi se lasă până se înmoaie.

Carnea se taie cubuleţe şi se adaugă legumele, se condimentează şi se mai fierbe împreună 10 minute. Gălbenuşurile se freacă cu o lingură de lemn cu puţină sare, apoi se adaugă smântâna şi se omogenizează foarte bine. Peste ele se pune cu polonicul, în fir subţire, zeama, amestecând continuu, până ajunge aproape la aceeaşi temperatură cu ciorba, apoi se toarnă amestecul, în fir subţire, peste supă, amestecând fără încetare. Se serveşte cu pătrunjel şi se acreşte cu zeamă de lămâie

Ciorbă de pui a la grec fără orez

1-2 legaturi pătrunjel
zeama de la 1-2 lămâi
1 ou
piper măcinat
3-4 boabe piper
1 păstârnac
1 rădăcină pătrunjel
1 ţelină rădăcină şi frunze
sare
2 ardei
1-2 cepe
1 pui
2 morcovi
50 g unt
3 lingurite făină

Mod de preparare

Se curăţă şi se spală puiul. Se pune să fiarbă în apă cu un praf de sare.Se lasă să fiarbă la foc mic, de la început până la sfârşit, ca să nu scadă brusc. Se curăţă legumele şi se spală bine. Se pun să fiarbă întregi împreună cu puiul. Oala se acoperă cu un capac.Se verifică dacă au fiert legumele şi puiul, apoi se iau de pe foc şi se strecoară în altă oală.Se sparge oul, se bate bine cu un praf de sare şi se adaugă făina cernută. Se obţine o cremă consistentă şi pune în supă trecută prin furculiţă. Supa se lasă să mai dea în clocot câteva minute, se condimentează cu sare şi piper, după gust, iar după ce s-a luat de pe foc se adaugă untul şi se serveşte ornată cu pătrunjel verde şi zeamă de lămâie.

Sursă retete.unica.ro

Ciorbă de pui a la grec cu smântână de gătit

carne de pui (pulpe sau piept)
2 morcovi
3 cartofi
2 cepe
1 ardei
1 ţelină mică
1 legatura leuştean
400 ml borş
2 ouă
250 ml smântână pentru gătit
sare
piper măcinat
2 linguri ulei de floarea-soarelui

Mod de preparare

Se spală carnea şi se pune la fiert în apă cu un praf de sare. Când începe să facă spumă, se ia spuma cu atenţie de câteva ori, până începe să clocotească. Când începe să facă spumă, se ia spuma cu atenţie de câteva ori, până începe să clocotească.

Se acoperă oala cu un capac şi între timp se curăţă zarzavaturile, se spală, se taie cubuleţe, apoi se pun la fiert în oală împreună cu carnea.

Separat, se strecoară borşul şi se pune să fiarbă în câteva clocote. Ouăle se desfac, se bat bine cu un praf de sare, se adaugă smântâna şi un polonic din zeama de ciorbă, cât să se omogenizeze.

După ce au fiert şi carnea şi legumele, se scoate bucata de carne, se taie cubuleţe, se adaugă borşul, se mai lasă să clocotească câteva minute, se opreşte focul şi se adaugă compoziţia de ou cu smântână, mestecându-se uşor să nu facă cocoloaşe. Se serveşte ornată cu leuştean verde.

Ciorbă de pui a la grec cu iaurt

Ciorbă de pui a la grec cu iaurt

Ingrediente:

500g carne de pui (pulpe dezosate sau piept de pui cubulețe)
2 litri supă de pui sau apă
1 ceapă mare, tocată mărunt
2 morcovi, tăiați cubulețe
1 ardei gras roșu, tăiat cubulețe
1 legătură de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
2 linguri ulei de măsline
200g iaurt grecesc
Sucul de la 1 lămâie
Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Într-o oală mare, încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa și călește-o până devine ușor transparentă.

Adaugă cubulețele de carne de pui în oală și prăjește-le până se rumenesc ușor.

Adaugă legumele tăiate cubulețe în oală și amestecă bine cu celelalte ingrediente.

Toarnă supa de pui peste ingredientele din oală. Dă ciorba în clocot, apoi redu focul și las-o să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când legumele și carnea sunt fragede.

Într-un bol mic, amestecă iaurtul grecesc cu sucul de lămâie până obții o compoziție omogenă. Încorporează treptat amestecul de iaurt în ciorbă, amestecând continuu pentru a evita coagularea iaurtului.

Ajustează gustul cu sare și piper, dacă este necesar. Servește ciorba caldă, presărată cu pătrunjel tocat proaspăt.

Ciorbă de pui a la grec ardelenească

Ciorbă de pui a la grec ardelenească

Ingrediente

un piept de pui
doi morcovi
o ceapă
o ţelină
o mână de orez
smântână
două gălbenuşuri
lămâie
sare
pătrunjel
piper

Mod de preparare

Se pune puiul la fiert în apă cu sare şi cu boabele de piper. După ce a fiert, se strecoară supa şi se scoate carnea de pe oase. Între timp se curăţă şi se taie legumele cubuleţe Se încing două linguri de ulei într-o tigaie şi se călesc puţin legumele. Se adaugă peste supa strecurată şi legumele, şi orezul, în aceeaşi oală. Când sunt fierte toate, se pun carnea, zeama de la o lămâie şi gălbenuşurile amestecate cu smântână.

Sursă foto – Shutterstock.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *