Revolta primarilor după ce ministrul de finanțe, Marcel Boloș, le-a cerut să înceteze cu parangheliile de final de an: „Asta e aroganță. Vrea să fim în bezna comunistă?”

Revolta primarilor după ce ministrul de finanțe, Marcel Boloș, le-a cerut să înceteze cu parangheliile de final de an: „Asta e aroganță. Vrea să fim în bezna comunistă?”

Nemulțumirea edililor a fost declanșată de afirmațiile ministrului Marcel Boloș, care a cerut să nu mai existe cheltuieli inutile în luna decembrie și „paranghelii” ale primarilor.

„Nu pot să fiu de acord cu afirmația că primarii trebuie să înceteze cu parangheliile de sfârșit de an. Eu cred că utilizarea unui astfel de termen și aruncarea lui în spatele primarilor este o chestiune lipsită de bun simț civic. Ministrul s-a îndepărtat de Dumnezeu și orice realitate. Cetățeanul e apropiat de primar, nu de ministru. A pus niște etichete de cea mai joasă speță”, spune Emil Drăghici, primar independent în Vulcana Băi, județul Dâmbovița, și președinte al Asociației Comunelor din România (ACoR).

Emil Drăghici / FOTO: ghidulprimariilor.ro

Termenul „paranghelii”, legat de cheltuielile făcute de primării în luna decembrie, a fost folosit de ministrul de finanțe într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, care a fost publicat pe 12 octombrie.

În România sunt peste 2.800 de comune, în care trăiește aproape 50% din populația țării. Suprafața comunelor acoperă aproape 87% din teritoriul României.

Marcel Boloș a susținut, într-o declarație pentru Libertatea, că deficitul bugetar poate fi majorat cu până la 2% din PIB din cauza cheltuielilor făcute de edili în ultima lună din an.

El a dat exemplu de cheltuielile materiale și cu servicii care au crescut de la o medie lunară în 2022 de 1,1 miliarde de lei până la 4,6 miliarde de lei în decembrie 2022.

Nu ai cum să nu pui beculețe

Printre cheltuielile menționate de ministrul de finanțe au fost și cele legate de târgurile de Crăciun sau iluminatul de sărbători.

Constantin Toma, primar al municipiului Buzău / FOTO: Facebook

„Nu ai cum să nu pui ceva acolo, să nu pui beculețe, este bucuria oamenilor. I-ai obișnuit în fiecare an în felul acesta. Sărbătorile de iarnă, Revelionul, trebuie să faci ceva acolo, lumea așteaptă. E o poveste și de cultură”, a subliniat și Constantin Toma, primar al municipiului Buzău și președinte executiv al Asociației Municipiilor din România (AMR).

Edilul l-a dat exemplu pe Nicușor Dan, primarul Capitalei, care a fost criticat dur când a decis să nu decoreze Bucureștiul cu lumini festive în luna decembrie.

„Iluminatul public festiv sau târgurile de Crăciun nu reprezintă o cheltuială mare pentru un mare municipiu”, a precizat primarul municipiului Buzău pentru Libertatea.

Potrivit acestuia, este normal să existe facturi mai multe în luna decembrie, deoarece este luna în care sunt finalizate și recepționate lucrările începute în cursul anului.

Vrem să fim în bezna comunistă?”

Președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici, este de acord cu mesajul de cumpătare dat de Marcel Boloș, dar tot nu înțelege de ce ministrul a folosit termeni duri la adresa primarilor din țară.

„Adică cei mai nenorociți oameni sunt primarii. M-a supărat la culme treaba că primarii trebuie să termine cu parangheliile, nu face parte din limbajul unui om civilizat. Mi se pare că vine de pe o poziție de aroganță. Vreau să văd și eu Bucureștiul că nu mai pune niciun beculeț, să văd marile municipii fără târguri de Crăciun! Vrem să fim într-o beznă comunistă?”, a fost poziția președintelui ACoR pentru Libertatea.

Drăghici a precizat că ministrul de finanțe nu a discutat cu primarii de comune viitoarea rectificare bugetară, dar a ieșit în presă cu tema reducerii de cheltuieli în luna decembrie. 

O discuție între primarii de comune și Marcel Boloș legată de buget poate avea loc săptămâna viitoare, potrivit președintelui ACoR.

Suma cheltuită de primării pentru iluminatul festiv depășește, în medie, 10 milioane de euro anual.

Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova / FOTO: Hepta

„Am început deja să punem instalațiile pentru Târgul de Crăciun. De ce așa devreme? Pentru că avem de montat aproape două milioane de beculețe și chiar ne e teamă că nu vom fi gata până pe 17 noiembrie, când e programată deschiderea”, a anunțat Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, pe 3 octombrie.

În mesajul postat pe Facebook, ea susține că bradul de Crăciun din oraș va avea peste 20 de metri, iar în Bănie va „fi unul din cele mai frumoase târguri de sărbători din Europa”.

foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *