„Roboțelul binelui” transformă fiecare pet colectat într-un euro. Sumele strânse vor merge către proiecte sociale susținute de Crucea Roșie

„Roboțelul binelui” transformă fiecare pet colectat într-un euro. Sumele strânse vor merge către proiecte sociale susținute de Crucea Roșie

O campanie inovativă, unică în România, cu rol în educarea cetățenilor pentru a colecta selectiv ambalajele de băuturi și creșterea implicării acestora în susținerea proiectelor umanitare, a fost inițiată de filiala Alba a Crucii Roșii.

În trei orașe din județ, Alba Iulia – zona Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia, Sebeş – zona Piaţa Agro-Alimentară şi Cugir – în zona Parcare UM Cugir şi staţie autobuz strada 21 Decembrie 1989, au fost amplasate aparate automate de colectare, unde oamenii pot depune PET-uri, sticle și doze din aluminiu. Pentru fiecare deșeu reciclabil înregistrat de aparate, două firme mari cu sediul în Sebeș, subsidiare ale concernului german Daimler Mercedes, oferă câte un euro organizației. 

În centrul campaniei inițiate în 25 martie 2024 se regăsește „Roboțelul binelui”, cum a fost denumit aparatul de reciclare, care are „puterea” de a transforma ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu în fapte bune. 

„Am dorit să creăm un proiect care să fie viu și la care toată lumea să poată să participe. Practic, am creat un sistem de responsabilitate socială prin care toți oamenii pot să ajute, să participe direct. Cea mai importantă componentă este cea de educație.

Ne dorim să ajungem în cât mai multe școli și grădinițe, să creăm deprinderi sănătoase pentru copii privind colectarea selectivă. Este și componenta de mediu, bineînțeles, și, nu în ultimul rând, partea umanitară, pentru că toate PET-urile, sticlele și dozele de aluminiu care se adună, cu sau fără sigla SGR, se transformă în bani”, spune Adrian Dușa, directorul de la Crucea Roșie Alba. 

Bani pentru acțiuni umanitare 

În cele trei săptămâni de funcționare, campania a avut un succes foarte mare, sute de persoane venind să recicleze deșeuri și, prin asta, să ajute financiar organizația.

„Acești bani se transformă în acțiuni umanitare, în fapte bune realizate de Crucea Roșie. Sunt convins că după prima lună de funcționare vom trece de 20.000 de obiecte colectate. Am văzut asta din comportamentul oamenilor. Sunt foarte mulți care vin cu plase cu saci de acasă. Sunt și implicări civice mai serioase. De exemplu, un grup de oameni a luat inițiativă să adune de la vecini și să le aducă la aparate”, a completat Adrian Dușa.

Dacă previziunea acestuia se adeverește, după 30 de zile de campanie, Crucea Roșie Alba ar urma să obțină cel puțin 20.000 de euro pentru acțiuni umanitare. Aparatele inteligente de colectare sunt oferite gratuit de o societate care le produce la Sebeș. Schimbarea sacilor din interiorul acestora se face zilnic de către voluntari ai Crucii Roșii. În final, deșeurile colectate selectiv sunt ridicate de operatorii economici care derulează serviciul public de salubritate. 

„Suntem încântaţi de această nouă colaborare cu Crucea Roşie Alba şi de abordarea sa inovatoare, care semnalează un nou capitol în parteneriatul nostru de lungă durată, de data aceasta îndreptat spre conservarea mediului şi sustenabilitate. Proiectul îşi propune nu numai să promoveze colectarea selectivă a deşeurilor, ci şi să-i inspire pe alţii să se ralieze eforturilor umanitare”, spune Gheorghe Achim, directorul general al uneia dintre societățile implicate în campanie.

Elevi responsabili și implicări civice

În săptămâna 22-26 aprilie, în școlile din județul Alba au loc activitățile din „Săptămâna verde”. Mai multe unități de învățământ din cele trei orașe vor aduce obiecte reciclabile la „Roboțelul binelui”. Printre elevii care deja s-au implicat în campanie sunt și cei de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, unde „Săptămâna verde” s-a desfășurat în perioada 15-19 aprilie.

Elevii claselor a X-a A și E au strâns peste 100 de PET-uri și împreună cu profesoara Ioana Lupșa le-au depus la „Roboțelul binelui”.

„Activitatea a avut ca scop conștientizarea și sensibilizarea elevilor cu privire la posibilitatea de a recicla PET-uri la «Roboțelul binelui», donând astfel Crucii Roșii Române Filiala Alba bani pentru programele de binefacere ale filialei. Activitatea lor a avut un dublu impact, atât reciclarea sticlelor de plastic, cât și implicarea elevilor în programe sociale pentru persoanele vulnerabile. Un exemplu demn de urmat!”, a spus Ioana Lupșa.

Un cetățean din comuna Sântimbru, aflată lângă Alba Iulia, s-a implicat și el activ în ajutorul Crucii Roșii. Cristian Popa a adunat, în trei etape, cu ajutorul altor consăteni, peste 1.300 de sticle reciclabile, pe care le-a depus la aparatul automat de colectare.

„De la Sântimbru continuăm să susținem proiectul «Fapte bune» prin care Crucea Roșie Română Filiala Alba primește o donație de un euro pe fiecare sticlă reciclată la ei. Vom continua să ducem săptămânal pentru că s-au activat și persoanele juridice. Le punem în camion și le ducem. Încurajăm fiecare comunitate din județ, mai ales din domeniul rural, să îndrăznească să susțină atât cât poate acest program care are o misiune atât de aleasă”, spune Cristian Popa.

Mulți dintre oamenii care treceau pe lângă aparate se întorceau cu bunuri reciclabile pentru a le transforma în bani destinați organizației umanitare. „Am decis să aducem sticle de plastic pentru a face o faptă bună. Fiecare ambalaj înseamnă bani pentru Crucea Roșie”, a spus Ioana Comșa, din Alba Iulia.

Cristian Popa

Voluntari ai Crucii Roșii Alba vor fi implicați în perioada următoare într-o campanie extinsă de salubrizare pe Valea Arieșului, în colaborare cu administrații locale din această zonă a Munților Apuseni. Toate sticlele și dozele ce pot fi reciclate vor fi aduse la aparatul automat de colectare. Proiectul va continua atât timp cât cele două companii private vor susține financiar campania umanitară și de responsabilitate socială.

Sursa foto: Crucea Roșie

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *